2014-08-22 14:13:11
Φωτογραφία για Το ρωσικό εμπάργκο αυξάνει τις τιμές των τροφίμων στη Μόσχα
Το εμπάργκο στα τρόφιμα της Δύσης έχει αρχίσει ήδη να κοστίζει στους Ρώσους καταναλωτές, καθώς... οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί μέχρι και 6% σύμφωνα με το BBC.

Αξιωματούχοι στη Μόσχα λένε ότι από τις 7 Αυγούστου, όταν επεβλήθη η απαγόρευση, οι τιμές των κατεψυγμένων ψαριών στα μεγάλα σουπερμάρκετ της πρωτεύουσας έχουν αυξηθεί κατά 6%, το γάλα κατά 5.3% και το τυρί κατά 4.4%.

Αλλού, στο νησί της Σαχαλίνης, αξιωματούχοι λένε ότι η τιμή του κοτόπουλου έχει αυξηθεί 60%. Πριν από τις κυρώσεις αυτές ήταν μεταξύ του φθηνότερου και πιο δημοφιλούς προϊόντος κρέατος στη Ρωσία.

Σύμφωνα με το BBC, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη Ρωσία δείχνουν πολλές εικόνες με άδεια ράφια στα σουπερμάρκετ της Μόσχας, στα οποία κάποτε οι ξένες ποικιλίες τυριού και γιαουρτιού ήταν σε αφθονία.

Όμως, οι αρχές λένε τα αποθέματα που είχαν εισαχθεί πριν από την απαγόρευση είναι αρκετά μεγάλα για να διαρκέσουν για ένα μήνα ή περισσότερο. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, τα ευρωπαϊκά προϊόντα θα έχουν αντικατασταθεί από προμήθειες από τη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Τουρκία ή την Αίγυπτο, λένε. Ωστόσο, άλλοι ειδικοί ισχυρίζονται ότι αυτές οι νέες προμήθειες δεν θα είναι αρκετές για να αποτρέψουν περαιτέρω αυξήσεις των τιμών.


Μνήμες σοβιετικής εποχής

Οι ρωσικές αρχές έχουν υποσχεθεί να επιτηρούν στενά τη διακύμανση των τιμών των τροφίμων και να τιμωρήσουν όποιον προσπαθήσει να επωφεληθεί παράνομα λόγω της παρούσας κατάστασης. Η λέξη «spekulyanty» (κερδοσκόποι μαύρης αγοράς), που χρησιμοποιείτο επί σοβιετικής εποχής, επανέρχεται.

Λαθραία δυτικά αγαθά πωλήθηκαν σε διογκωμένες τιμές στη Σοβιετική Ένωση, όπου πολλά βασικά τρόφιμα και άλλα αγαθά ήταν σε μεγάλη ζήτηση. Ορισμένοι φιλελεύθεροι οικονομολόγοι στη Ρωσία προειδοποιούν ότι αν το κράτος προσπαθήσει να ρυθμίσει τις τιμές των τροφίμων και πάλι, η χώρα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πραγματικές ελλείψεις που θα θυμίζουν τη σοβιετική εποχή.

Ορισμένα είδη τροφίμων, κυρίως το χοιρινό από την Ουκρανία και την ΕΕ και τα μήλα της Πολωνίας, είχαν απαγορευτεί ακόμα και πριν από τις 7 Αυγούστου και, ως αποτέλεσμα, οι τιμές του χοιρινού κρέατος έχουν αυξηθεί περίπου 20%.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ