2014-08-22 16:57:50
Φωτογραφία για Δε συμφωνήσαμε αυτά.... ΠΙΣ εναντίον Βορίδη για τις διαγνωστικές εξετάσεις
Healthview. Δεν ανταποκρίνονται οι υπουργικές αποφάσεις σχετικά με τις οδηγίες για τις διαγνωστικές εξετάσεις στο πλαίσιο συμφωνίας στο οποίο είχαν καταλήξει οι γιατροί και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας παρουσία των δύο Ομοσπονδιών του χώρου των εργαστηριακών ΠΟΣΙΠΥ και ΠΟΣΚΕ στις 6/8/2014, αναφέρει σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας κο Βορίδη, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Η επιστολή κοινοποιείται και στον πρωθυπουργό, ενώ ενδεικτικά τα σημεία διαφωνίας των γιατρών που διαμορφώθηκαν αντίθετα από τα συμφωνηθέντα είναι τα εξής:

Δεν αναγράφεται η δυνατότητα των ιατρείων και Εργαστηρίων να αποδέχονται δυνητικά τη διενέργεια εξετάσεων, την 4η εβδομάδα εκάστου ημερολογιακού μήνα, εφόσον έχει ολοκληρωθεί το ατομικό μηνιαίο όριο (δυνητικό claw-back).

Οι συνταγογραφικές οδηγίες, οι οποίες επιβάλλονται, είναι τελείως διαφορετικές από τις κατευθυντήριες οδηγίες για τις διαγνωστικές εξετάσεις (guidelines), τις οποίες ο Π.Ι.Σ. έχει παραδώσει στο Υπουργείο και στον ΕΟΠΥΥ και έχουν εκπονηθεί από τις επαγγελματικές και επιστημονικές Ενώσεις των ιατρών, μέσα από διεθνή πρότυπα.


Η επιβολή «rebate» σε «τέτοια» επίπεδα , τόσο για τα Εργαστήρια, αλλά περισσότερο για τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς, τους θέτουν σε απαγορευτική λειτουργία.

Η μη αναπλήρωση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων - λόγω της μη λειτουργίας μέχρι σήμερα, αλλά και για όλο το 2014 όπως φαίνεται, των Εργαστηρίων του ΕΟΠΥΥ, σε συνδυασμό με την αναδρομική ισχύ από 1.1.2014 των αποφάσεών σας - δημιουργεί τεράστια προβλήματα βιωσιμότητας αφ’ ενός και περίθαλψης αφ’ ετέρου.

Η επιστολή του ΠΙΣ προς τον κο Βορίδη έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Οι δεσμεύσεις του προκατόχου σας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, οι οποίες εδόθησαν στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, μέσα από τη συνεννόηση και με τον αξιότιμο κύριο Πρωθυπουργό, παρουσία των εκπροσώπων του Τύπου, θεωρούμε ότι αποτελούν ευθύνη για πολιτική συνέπεια απέναντι στο Ιατρικό Σώμα, που έχει αρκετά προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο, μέσα από αντίξοες συνθήκες.

Αποδεχθήκατε και εσείς σε επανειλημμένες συναντήσεις μας, αλλά και την 6/8/2014 ότι οι δεσμεύσεις μάς συνοδεύουν και ως εκ τούτου αναμένουμε τουλάχιστον την υλοποίηση των δεσμεύσεων, την τήρηση των συμφωνιών, διορθώνοντας τα οποιαδήποτε λάθη έχουν γίνει στις υπουργικές αποφάσεις.

Πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθείτε θετικά, διότι αυτό απαιτεί η εύρυθμη λειτουργία της περίθαλψης και η κατ’ ελάχιστον ικανοποίηση του Ιατρικού Σώματος, το οποίο ενώ προσφέρει τα μέγιστα, σήμερα έχει πληγεί ανεπανόρθωτα στη λειτουργία του λόγω των γενικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα.

Οι συγκρούσεις, ιδιαίτερα στο χώρο της περίθαλψης, αυτή τη στιγμή δεν ωφελούν. Η αξιοπιστία και η συνέπεια είναι απαραίτητες για τη λειτουργία των θεσμών και η συνεργασία και ο διάλογος βοηθούν στην ενδυνάμωσή τους.

Η ευθύνη από εδώ και πέρα βαρύνει τις οποιεσδήποτε αποφάσεις.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ