2014-08-24 17:00:39
Φωτογραφία για «Τρέχει» η Ελλάδα να βρει τα πετρέλαια σε Ιόνιο και Κρήτη, ποιοι λόγοι επισπεύδουν τις διαδικασίες
Εδώ και ένα χρόνο το ελληνικό Δημόσιο έχει επιδοθεί σε μια σειρά ενεργειών που αφορούν την έρευνα και την αξιοποίηση πιθανών νέων κοιτασμάτων στο Ιόνιο και την Κρήτη... Τα χρονοδιαγράμματα τηρούνται με ευλάβεια ενώ ο διαγωνισμός και η πρόσληψη εταιρείας για τις σεισμικές έρευνες, η επεξεργασία των δεδομένων, τα συνέδρια για το marketing των διαγωνισμών και, τελικά, η προκήρυξη του μεγάλου γύρου παραχωρήσεων έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στους προβλεπόμενους χρόνους.

Οι λόγοι που έδωσαν την ώθηση για την επίσπευση όλων των σχετικών διαδικασιών αφορούν τέσσερις βασικές εξελίξεις στο επίμαχο θέμα της εύρεσης και αξιοποίησης κοιτασμάτων πετρελαίου.

Η πρώτη εξέλιξη αφορά την ανάδειξη της Μεσογείου ως νέας σημαντικής πηγής παραγωγής ενέργειας, με αξιόλογα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η εν λόγω θεώρηση της Μεσογείου προέκυψε μετά την ανακάλυψη κοιτασμάτων το 2009, γεγονός που υπόσχεται την περαιτέρω αναβάθμιση της περιοχής στα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από το 2020, θα είναι διαθέσιμη προς παραγωγή ποσότητα 35 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως, με δυνατότητες διαρκούς αύξησης.


Οι εν λόγω θετικές αλλαγές στην περιοχή ενδυναμώνονται από τις εξελίξεις σε γεωπολιτικό επίπεδο. Προ λίγου καιρού η συγκρότηση ενιαίας ενεργειακής αγοράς τέθηκε ως προτεραιότητα από τον Ζ.-Κ. Γιούνκερ, ως συνέπεια των εντάσεων με τη Μόσχα, που σημαίνει ότι η ανάδειξη και η αξιοποίηση των ενδογενών πηγών αποτελεί βασική προτεραιότητα. Οι συνεχώς διογκούμενη ανάγκη της Ευρώπης για εναλλακτικές πηγές προμήθειας ενέργειας αυξάνει τον ανταγωνισμό και η Ελλάδα έπρεπε να ολοκληρώσει τις διαδικασίες προκειμένου να μπορεί να ανταπεξέλθει.

Τρίτον, σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, φαίνεται να επιβεβαιώνει η προσδοκία για εύρεση νέων κοιτασμάτων στις περιοχές του Ελληνικού χώρου. Δεν είναι τυχαίο ότι στην επίσημη παρουσίαση των οικοπέδων του γύρου παραχωρήσεων στο Λονδίνο, ανάμεσα στις εταιρείες που παρακολούθησαν το αφιερωμένο στην ελληνική αγορά συνέδριο ήταν οι BP, ExxonMobil, Shell, Total, Chevron, Statoil, Anadarko, Repsol και άλλες.

Σε όλα τα παραπάνω, σημαντικό ρόλο στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και στην προετοιμασία για τους διαγωνισμούς για τα πετρέλαια της χώρας μας, διαδραματίζει το γεγονός ότι αναμένεται να γίνουν σημαντικές επενδύσεις για τον εντοπισμό νέων μεγάλων κοιτασμάτων το αμέσως επόμενο διάστημα που σημαίνει πως αν η Ελλάδα θέλει οι επενδυτές να δείξουν ενδιαφέρον θα πρέπει να ολοκληρώσει τις ενέργειες άμεσα και με συνέπεια.

Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα, εάν θέλει να προ-σελκύσει σημαντικούς επενδυτές, θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα, με σοβαρότητα και συνέπεια, ώστε να αναδειχθεί ως μια πιθανή επενδυτική επιλογή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ