2014-08-25 10:12:29
Φωτογραφία για Στρατηγικές κινήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ
Ν. Λυγερός

Όσοι πίστευαν ότι η Κυπριακή διαπραγματευτική ομάδα δεν έχει πολλά περιθώρια συζήτησης γιατί η Κύπρος είναι ένα μικρό κράτος και συνομιλεί με τεράστιες εταιρείες βλέπουν και πάλι ότι έκαναν λάθος, διότι βέβαια δεν υπολογίζουν ποτέ ότι αυτός που έχει κυρίαρχη στρατηγική στις διαπραγματεύσεις είναι πάντα αυτός που έχει την ΑΟΖ.

Ανά πάσα στιγμή μπορεί ν’ αλλάξει τη γενική κατεύθυνση, αφού υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του λαού της.

Επίσης πολλοί πίστευαν ότι οι δεσμεύσεις μας με την Noble, επειδή είναι αμερικάνικη εταιρεία, είναι πιο μεγάλες από τις άλλες κι είχαν μάλιστα και ως επιχείρημα την έμμεση ανάμειξη του Ισραήλ. Στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, όπως το αποδεικνύει η ενεργειακή ιστορία της Κύπρου. Το τεμάχιο 12 που διαθέτει η Noble μέσω της αδειοδότησης είναι από τα πιο φτωχά . Επίσης η Noble παίζει ένα ρόλο και στο κοίτασμα Λεβιάθαν εκτός από το κοίτασμα Αφροδίτη.


Ενώ η ENI-KOGAS, η ιταλοκορεάτικη εταιρεία διαθέτει τα τεμάχια 2, 3 και 9.

Και ξέρουμε ότι το τεμάχιο 9 είναι το πιο αξιόλογο από τα 13 τεμάχια που έχει προς το παρόν η Κύπρος. 

Επίσης η ENI αποτελεί το 75% της κοινοπραξίας. Κατά συνέπεια το όλο πλαίσιο του τερματικού ξηράς γίνεται όλο και πιο ευρωπαϊκό, πράγμα που ξαφνιάζει πολλούς αναλυτές που έχουν μείνει στα παλιά δεδομένα της περιοχής και δεν υπολογίζουν σωστά την ολική ενεργειακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ξεχνούν επίσης ότι η Ιταλία είναι από τους μεγαλύτερους καταναλωτές φυσικού αερίου όλης της περιοχής.

Έτσι το έντονο ενδιαφέρον της ENI-KOGAS για το θέμα του κυπριακού τερματικού δεν είναι καθόλου τυχαίο. Αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι τα τεμάχια 2 και 3 είναι τα πιο κοντινά από την κυπριακή ακτή και ότι συνδέονται φυσικά με το τεμάχιο 9, μπορούμε ν’ αντιληφθούμε χωρίς καμία δυσκολία τεχνική, ότι η ENI-KOGAS θα θελήσει να προχωρήσει εποικοδομητικά στις διαπραγματεύσεις με την Κύπρο μας.

Με όλα αυτά τα δεδομένα στο μυαλό μπορούμε να δούμε ότι η κυπριακή ενεργειακή πορεία συνεχίζεται αποτελεσματικά και αλλάζει την όλη προσέγγιση ακόμα και του κυπριακού προβλήματος για όσους δεν το έχουν καταλάβει ακόμα μετά από τόσα στάδια που έχουν ήδη καλυφθεί.

Είναι σημαντικό λοιπόν να είμαστε προετοιμασμένοι για την ενεργειακή απελευθέρωση της Κύπρου, έτσι ώστε να είμαστε ενεργοί πολίτες.

http://www.lygeros.org/articles?n=16517&l=gr 

Ο Ονασαγόρας και η Κυπριακή ΑΟΖ 

Μετά από την Αφροδίτη ως κοίτασμα του θαλάσσιου οικοπέδου 12 της Κυπριακής ΑΟΖ, έρχεται η σειρά του Ονασαγόρα στο 9. 

Ενώ το 12 είναι ένα από τα πιο φτωχά τεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ, το 9 είναι το πιο ακριβό από όλα. 

Γι’ αυτό το λόγο, 9 από τις 15 κοινοπραξίες των 33 υποψηφίων εταιρειών είχαν υποβάλει φάκελο γι’ αυτό το οικόπεδο. 

Τελικά η αδειοδότηση κατέληξε στην κοινοπραξία της ENI- Kogas που έκανε μια καλύτερη προσφορά από την κοινοπραξία Novatec, Gas Prom Bank και Total. 

Και τώρα βλέπουμε αντικειμενικά τη σοβαρότητα της ENI-Kogas, αφού αναμένουμε ήδη τη μεταφορά της πλατφόρμας γεώτρησης, για να εκτελέσει την αποστολή της στην Κυπριακή ΑΟΖ. 

Έτσι δεν θα έχουμε μόνο πρακτικά στοιχεία από την αμερικανική εταιρεία Nobel αλλά και από την ιταλοκορεατική κοινοπραξία. Με αυτόν τον τρόπο θα πάψουν και οι κριτικές των θεωρητικών προσεγγίσεων της ΑΟΖ. 

Και θα ενισχυθούν τα 13 θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου με έμμεσες επιπτώσεις και στα 20 θαλάσσια οικόπεδα της Ελλάδας.

 Όσοι λοιπόν αναρωτιούνται ακόμα πότε θα αλλάξουν τα δεδομένα, πρέπει να καταλάβουν επιτέλους ότι η ενέργεια δεν είναι μόνο για την οικονομία αλλά και για τη στρατηγική. 

Διότι είναι αυτή που ενεργοποιείται με την ένωση της κυπριακής και της ελληνικής ΑΟΖ. 

Γιατί η ΑΟΖ του Ελληνισμού ακολουθεί τη χρονική οριζόντια στρατηγική της Μεσογείου. 

Έτσι η Ανατολική Μεσόγειος μέσω της ενέργειας επιτρέπει την ανασυγκρότηση και την αναδίπλωσή μας στην περιοχή μας. 

Γι’ αυτό το λόγο, δείχνει στοιχεία της τοποστρατηγικής και αποτελεί εισαγωγή στη χρονοστρατηγική.

http://www.lygeros.org/articles?n=16003&l=gr
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ