2014-08-26 16:12:27
Φωτογραφία για Ξεχασμένος ιός επέστρεψε μεταλλαγμένος
Χάρη στους εμβολιασμούς, η πολιομυελίτιδα είναι μια ασθένεια που έχει σχεδόν εξαλειφθεί, αφού κάθε χρόνο την εκδηλώνουν μόνο λίγες εκατοντάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόνης σε συνεργασία με επιστήμονες από την Γκαμπόν κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και πάλι, αφού εντόπισαν μια μεταλλαγμένη μορφή του ιού, που αποδεικνύεται ανθεκτική στα εμβόλια.

Η συγκεκριμένη μορφή ιού εντοπίστηκε σε θύματα μιας έξαρσης πολιομυελίτιδας που εμφανίστηκε στο Κονγκό το 2010. Ο παθογόνος αυτός οργανισμός μπορεί πιθανώς να έχει μολύνει και πολλούς ανθρώπους στη Γερμανία, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί. «Απομονώσαμε ιούς της πολιομυελίτιδας από τους νεκρούς και τους μελετήσαμε από πολύ κοντά» εξηγεί ο δρ Γιαν Φέλιξ Ντρέξλερ και συμπληρώνει: «Το παθογόνο έχει μια μετάλλαξη που αλλάζει τη μορφή του σε αποφασιστικό βαθμό». Το αποτέλεσμα είναι ότι τα αντισώματα που προκαλούνται από τον εμβολιασμό δεν μπορούν να μπλοκάρουν τον μεταλλαγμένο ιό και να τον καταστήσουν άκακο.


Για να μπορέσει να μελετήσει την επιτυχή στρατηγική του μεταλλαγμένου ιού ο Ντρέξλερ και η υπόλοιπη επιστημονική ομάδα ερεύνησαν -μεταξύ άλλων- δείγματα αίματος από 34 φοιτητές Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Βόνης. Ολοι τους ήταν εμβολιασμένοι από την παιδική τους ηλικία με τις συνήθεις μεθόδους κατά της πολιομυελίτιδας. Τα αντισώματα στο αίμα τους καταπολέμησαν με μεγάλη ευκολία τους κανονικούς ιούς της πολιομυελίτιδας. Η κατάσταση όμως αποδείχθηκε πολύ διαφορετική, όταν στα δείγματα του αίματος τοποθετήθηκε ο μεταλλαγμένος ιός. Η ανοσοαντίδραση ήταν πολύ αδύναμη σε αυτόν τον ιό.

«Υπολογίζουμε ότι ένας στους πέντε από τους ανθρώπους που έδωσαν δείγματα αίματος στη Βόνη θα μπορούσαν να έχουν προσβληθεί από τον νέο, μεταλλαγμένο ιό, ίσως ακόμα και ένας στους τρεις» εξηγεί ο καθηγητής Κρίστιαν Ντρόστεν που είχε την επίβλεψη των πειραμάτων. «Οταν ένα τόσο μεταλλαγμένο παθογόνο πλήξει πληθυσμό που δεν είναι επαρκώς εμβολιασμένος, τότε τα πράγματα είναι επικίνδυνα» προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Πηγή: Espressonews
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ