2014-08-26 17:07:31
Φωτογραφία για Ιατροί Πάτρας: 6.500 ιατρεία και εργαστηριακές μονάδες απειλούνται με κλείσιμο
health view.gr

Την απογοήτευση και την αγανάκτησή τους εκφράζουν οι γιατροί της Πάτρας, διότι όπως τονίζουν, μετά από ένα μεγάλο κύκλο διαπραγματεύσεων του ΠΙΣ, της ΠΕΔ και των επαγγελματικών ενώσεων (ΠΟΣΙΠΥ, ΠΟΣΚΕ) με το Υπουργείο Υγείας, όπου καταναλώθηκαν εργατοώρες αναλύσεων και επεξηγήσεων για το τι είναι αποδεκτό και τι όχι, οι υπουργικές αποφάσεις υπ’αριθμόν ΦΕΚ 2243Β’ και 2247Β’ εμπεριέχουν άρθρα που απέχουν μακράν από την αρχική συμφωνία με τον πρώην Υπουργό Υγείας και δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα.

Η πληθώρα των περιοριστικών μέτρων και των απανωτών τριπλών / τετραπλών «κουρεμάτων», δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στην ορθή άσκηση της ιατρικής σημειώνει ο ιατρικός σύλλογος Πατρών αναφέρoντας τα εξής:

Για τους εργαστηριακούς ιατρούς, η επιβολή κλιμακωτού rebate από τα πρώτα 500 ευρώ κρίνεται ακραία, καθώς τα εργαστήρια έχουν ανελαστικό κόστος για τη διασφάλιση της ποιότητας (αναλώσιμα αντιδραστήρια, ποιοτικό έλεγχο, συντήρηση ιατρικού εξοπλισμού), και ουσιαστικά πρόκειται για εξαναγκασμό σε «επιστροφή» από το αναγκαίο κόστος ασφαλούς λειτουργίας. Εξίσου απαγορευτική είναι, μετά τη συμπλήρωση του ανώτατου ατομικού ορίου, η ένταξη στη ζώνη του ατομικού clawback.


Για τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς, καθίσταται ανέφικτη η εκτέλεση οποιασδήποτε ιατρικής - παρακλινικής πράξης ασφαλισμένων ΕΟΠΥΥ, καθώς η πολλαπλή εφαρμογή κουρεμάτων ( ατομικό όριο + περικοπή 40% στην αυτοπαραπομπή + κλιμακωτό rebate που αγγίζει το 60% + clawback ), ουσιαστικά αποστερεί από το θεράποντα ιατρό τη νόμιμη αμοιβή του και πιθανά τον υποχρεώνει να καταβάλει χρήματα ο ίδιος για την εκτέλεση της εξέτασης του ασφαλισμένου, εάν συνυπολογιστούν και οι φορολογικές υποχρεώσεις !!

Η αναδρομικότητα στην εφαρμογή του ατομικού ορίου ανά πάροχο από 01-01-2014 αποτελεί πράξη «υφαρπαγής» χρημάτων από τους συνεργαζόμενους ιδιώτες παρόχους που εξυπηρέτησαν την αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών υγείας στον ιδιωτικό τομέα, κατά την μεταρρύθμιση του ΠΕΔΥ. Το κόστος της μεταρρύθμισης αναγνωρίστηκε από τον πρώην Υπουργό, με γραπτή δέσμευση κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού με ποσό της τάξεως των 40-50 εκατ. για το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Οι συνταγογραφικές οδηγίες είναι επιστημονικά ανεπαρκείς, αναχρονιστικές, άκρως περιοριστικές και δεν έχουν καμία σχέση με τις κατευθυντήριες οδηγίες που παραδόθηκαν στο ΥΥΚΑ.

Ο προϋπολογισμός ανά νομό δείχνει να αδικεί νομούς που δέχονται πληθυσμό για υγειονομική κάλυψη από άλλους νομούς, που στερούνται αντίστοιχων τεχνολογικών υποδομών. Υπενθυμίζουμε ότι ο νομός Αχαΐας υποστηρίζει υγειονομικά τη νοτιοδυτική Ελλάδα.

Οι γιατροί αποδέχονται την αναγκαιότητα ενός περιορισμένου κλειστού προϋπολογισμού ανά νομό και ανά πάροχο ως λύση έκτακτης ανάγκης για τη διασφάλιση ενός ελάχιστου ορίου λειτουργίας των ατομικών ιατρείων σημειώνοντας ότι αποτελεί ορθό μέτρο πάταξης της προκλητής ζήτησης και της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης. Η αντίρρηση τους όμως συνίσταται στο ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με το ΥΥΚΑ, σοβαρές προτάσεις απερρίφθησαν, όπως η εφαρμογή ηλεκτρονικής κάρτας υγείας με ετήσιο ατομικό όριο ανά ασφαλισμένο, που θα περιόριζε και την οποιαδήποτε κατάχρηση ή υπέρβαση.

Τέλος στην επιστολή τους προς τον υπουργό απευθύνουν έκκληση στον κο Βορίδη να επανεξετάσει τις δύο αποφάσεις που εξέδωσε επισημαίνοντας τα εξής:

κ. Υπουργέ,

Παρακαλούμε να επανεξετάσετε με τη δέουσα προσοχή τις προφανείς αδικίες που εμπεριέχονται στις δύο περιγραφείσες Υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες δημιουργούν ανεδαφικές συνθήκες ασφαλούς λειτουργίας 6500 ιδιωτικών ιατρείων και εργαστηριακών μονάδων, γεγονός που ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ