2014-09-03 01:32:05
Φωτογραφία για «Σπίτι της ειρήνης τα Βαλκάνια και η Ευρώπη…»
Σε ηχηρή μηνυματική μυσταγωγία εξελίχθηκε η εκδήλωση που σήμανε την επίσημη έναρξη της «Βαλκανικής Πλατείας 2014» στο δήμο Νεάπολης-Συκεών Εκεί, όπως κάθε χρόνο εδώ και 15 χρόνια, στον ιερό χώρο των Συμμαχικών Κοιμητηρίων, όπου αναπαύονται χιλιάδες ήρωες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, έτσι και χθες οι χιλιάδες των πολιτών έσμιξαν με τους στίχους των ποιητών και τις μαγικές νότες του Μίκη Θεοδωράκη, στέλνοντας όλοι μαζί μήνυμα ειρήνης, φιλίας, διαλόγου και συνεργασίας των λαών της Βαλκανικής, των λαών της Ευρώπης. Έστειλαν όλοι μαζί μήνυμα αντίστασης σε κάθε μορφή βίας και νεοναζισμού απαιτώντας να γίνουν τα Βαλκάνια, να γίνει η Ευρώπη το σπίτι της ειρήνης, της δημιουργίας και της ευημερίας των ανθρώπων.

Εκεί, «Στη Γειτονιά των Αγγέλων», ήταν η συναυλία-αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη που δημιούργησε τις μαγικές συνθήκες για την επιτυχία της εκδήλωσης σηματοδοτώντας το πνεύμα και το περιεχόμενο και του φετινού κύκλου της «Βαλκανικής Πλατείας», η οποία ξεκίνησε χθες και θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου, με το επίκεντρο των μεγάλων γεγονότων να μετατοπίζεται από σήμερα στην περιοχή Στρεμπενιώτη στη Νεάπολη και τα ειδικά περίπτερα που έχουν στηθεί για τις ανάγκες των εκδηλώσεων
. Κεντρικός ερμηνευτής ο Δημήτρης Μπάσης, ο οποίος, με τη συνοδεία της Ορχήστρας Ποικίλης  Μουσικής και της Χορωδίας των Δημοτικών Ωδείων Νεάπολης-Συκεών υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Βασίλη Μπουλούση, παρέσυρε το κοινό σε μοναδικές εκδηλώσεις ενθουσιασμού.

«Κλίμα συνεννόησης κι αδελφοσύνης…»

«Σήμερα είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε να στείλουμε όλοι μαζί μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη ότι πόλεμο κηρύσσουν αυτοί που πιστεύουν σε απάνθρωπες ‘‘ιδέες’’, αν μπορεί κανείς να θεωρήσει ιδέα το ναζισμό και το φασισμό, αυτούς που πρεσβεύουν κι εκπροσωπούν τις θηριωδίες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που οδήγησαν στο θάνατο δεκάδες εκατομμύρια συμπολίτες μας από όλη την Ευρώπη. Είναι καθήκον όλης της πολιτισμένης Ευρώπης και της ηγεσίας της, αλλά και των ταγών του πνεύματος και του πολιτισμού, όλοι μαζί, με τα κινήματα του πολιτισμού και της ειρήνης, να στείλουμε ένα βροντερό όχι στα ναζιστικά φαινόμενα και τις ναζιστικές θηριωδίες. Δεν έχουν θέση ανάμεσά μας αυτοί που πιστεύουν στην ισχύ των όπλων και την επιβολή τέτοιων απάνθρωπων απόψεων και θέσεων», τόνισε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, κηρύσσοντας, με τον μητροπολίτη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, την έναρξη των εκδηλώσεων.

Παρόντες στην κορυφαία εκδήλωση ο γενικός πρόξενος της Βουλγαρίας κ.Μαγκάροφ, ο γενικός πρόξενος της Ρωσίας Αλεξέι Ποπόβ, η υποπρόξενος της Τουρκίας Αϊσάν Ογουζέρ, ο αντιδήμαρχος του αδελφοποιημένου δήμου Αραδίππου Κύπρου Μιχάλης Καρατζιάς, εκπρόσωποι του προξενείου της Σερβίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Βλέπουμε με ανησυχία, όχι μόνο στην πατρίδα μας αλλά σε όλη την Ευρώπη, να έχει σπάσει το αυγό του φιδιού και τα φίδια να κυκλοφορούν ανάμεσά μας, να δαγκώνουν και να μεταδίδουν το δηλητήριό τους. Έχουμε καθήκον όσοι έχουμε θέσεις ευθύνης στην παιδεία, στον πολιτισμό, στην αυτοδιοίκηση, στο συνδικαλισμό, έχουμε ευθύνη απέναντι στην ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας και της Ευρώπης, να πούμε ένα δυνατό όχι με έργα και με πράξεις, και όχι μόνο με λόγια, οφείλουμε να εμπεδώσουμε κλίμα δημοκρατίας, διαλόγου, συνεννόησης, αδελφοσύνης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σ.Δανιηλίδης, απευθύνοντας πρόσκληση «να αγκαλιαστούμε όλοι μαζί για ένα μεγάλο δυνατό σπίτι, το σπίτι των Βαλκανίων και μεθαύριο το σπίτι όλης της Ευρώπης», για να προσθέσει: «Εμείς ως Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουμε επιλέξει να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στους μεγάλους της Ευρώπης, στους μεγάλους της γης, ότι δεν ξεχνάμε ποτέ τον αγώνα και τις θυσίες των παιδιών αυτών. Απαιτούμε, ζητάμε από τους ισχυρούς της Ευρώπης κι όλου του κόσμου να σεβαστούν το δικαίωμα όλων των λαών, και ιδιαίτερα το δικαίωμα των νέων παιδιών, να ζήσουν σε κλίμα ειρήνης. Μόνο στο πεδίο της ειρήνης μπορεί να ευδοκιμήσει ο πολιτισμός, η τέχνη, η παιδεία. Μόνο τότε μπορούμε να ελπίζουμε σε μέρες ευημερίας και να υπάρχει δίκαιη κατανομή του πλούτου».

«Ενώνουμε τις φωνές μας για ειρήνη…»

«Πέρασαν εκατό χρόνια από τους Βαλκανικούς Πολέμους και το αίτημα για ειρήνη παραμένει πάντα επίκαιρο. Νέφος θανάτου έχει σκεπάσει τη Συρία, το Ιράκ, την Παλαιστίνη, την Ουκρανία. Δεκάδες σημεία φλέγονται και η φωτιά σκορπά ανεξέλεγκτα κραυγές απόγνωσης και οδύνης. Είμαστε εντέλει ανήμποροι να σταματήσουμε όσα εξελίσσονται καθημερινά και προσβάλλουν τον ανθρώπινο πολιτισμό;», διερωτήθηκε, μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του, ο μητροπολίτης Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβας.

 Όπως τόνισε, «δεν πρέπει να αφήσουμε τη βία και την οσμή του θανάτου να ποτίσει κάθε γωνιά του πλανήτη. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν τα αθώα παιδιά, οι γυναίκες και οι νέοι, που δεν επέλεξαν να συμμετάσχουν σε κανέναν πόλεμο, απλή στατιστική. Σε κάθε απλό αριθμό αμάχων αντιστοιχούν τεράστιες οικογενειακές τραγωδίες. (…) Όλοι μαζί να υψώσουμε φωνή για να προβάλλουμε με σθένος και επίγνωση το ύφος και το ήθος του πολιτισμού που σέβεται τον Θεό, τιμά τον άνθρωπο και εγγυάται την ειρήνη του κόσμου».

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη «Βαλκανική Πλατεία» ο σεβασμιότατος επισήμανε ότι «είμαστε πάλι εδώ στον τόπο της σιωπής και της μνήμης συντροφιά με τις αόρατες παρουσίες των ανθρώπων που θυσιάστηκαν για να απολαμβάνουμε εμείς το αγαθό της ελευθερίας». «Η ‘‘Βαλκανική Πλατεία’’ χαράζει και πάλι το δρόμο της ενότητας και της ομοψυχίας. Πέρα από τα σύνορα των κρατών και τους φραγμούς των γλωσσών έχει καθιερωθεί ως μια κοινότητα συνάντησης και αγάπης που τη βιώνουμε εδώ στη Γειτονιά των Αγγέλων. Το παρελθόν ξαναγίνεται παρόν κι ανοίγονται δρόμοι πνευματικότητας κι ομορφιάς σε μια κοινωνία που τα έχει ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε», ανέφερε ο σεβασμιότατος, υπογραμμίζοντας ότι «τούτη η Πλατεία δεν διεκδικεί αποκλειστικότητες, δεν κάνει διακρίσεις καταγωγής και γλώσσας, χωράει κάθε άνθρωπο καλής θέλησης που αγωνίζεται για το αγαθό της ειρήνης και της αδελφοσύνης των λαών».

«Σε τούτη την Πλατεία δεν έχουν θέση μόνο εκείνοι που δημιουργούν ένταση και βία, δεν έχουν θέση εκείνοι που προβάλλουν ανιστόρητες διεκδικήσεις και καλλιεργούν εθνικιστικές προκαταλήψεις, φοβικά σύνδρομα και φανατισμό. Εδώ στη Βαλκανική Πλατεία ενώνουμε τις φωνές μας για ειρήνη κι αντιστεκόμαστε σε όλους εκείνους που επιμένουν να στερούν από τους λαούς το φυσικό τους δικαίωμα να μπορούν να συνδιαλέγονται και να συμβιώνουν ειρηνικά», πρόσθεσε.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της «Βαλκανικής Πλατείας 2014» συνεχίζεται σήμερα με τα εγκαίνια έκθεσης Βαλκάνιων καλλιτεχνών, ενώ αναβάλλεται η αποψινή συναυλία των καλλιτεχνών Μύρωνα Στρατή και Ησαΐα Ματιάμπα λόγω της πρόγνωσης ακραίων καιρικών φαινομένων.

Αναλυτικά το υπόλοιπο πρόγραμμα έχει ως εξής:

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου

►Εγκαίνια έκθεσης των καλλιτεχνών Zoran Todovic (Βελιγράδι), Vana Urosevic (Σκόπια).

-Εκθεσιακός χώρος Εικαστικού Εργαστηρίου και Κέντρου  Χαρακτικής «ΗΛΙΟΣ» (Λαγκαδά 120 και Δ.Κομνηνού), 8μ.μ.

-Διάρκεια έκθεσης έως και την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου (ώρες λειτουργίας: 6μ.μ.-9μ.μ.)

►Συναυλία με τους Μύρωνα Στρατή και Ησαΐα Ματιάμπα - Αναβάλλεται

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου

►Εγκαίνια αναδρομικής έκθεσης γλυπτών, ξυλόγλυπτων και ζωγραφικής από την οικογένεια Rusimovi (Βουλγαρία).

-Αίθουσα Τέχνης (δημοτικό κατάστημα Νεάπολης), 7μ.μ.

►Παρουσίαση βιβλίων

-«Οι Εφιάλτες του δήμιου Σανσόν» και «Είναι κάπου αλλού η γιορτή» του συγγραφέα Χρήστου Χαρτοματσίδη.

-Εκθεσιακός χώρος (περιοχή Στρεμπενιώτη), 9μ.μ.

►Συναυλία με τους ENCARDIA και BAILDSA

-Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης (περιοχή Στρεμπενιώτη), 9μ.μ.

-Είσοδος: ελεύθερη

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου

Θεατρική παράσταση «ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ: η κοιμωμένη μου», σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόρτζου

-Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης (περιοχή Στρεμπενιώτη), 9μ.μ.

-Είσοδος: 5€

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου

► Συναυλία με τους ELI FARA – KASTRIOT TUSHA (Αλβανία)

-Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης (περιοχή Στρεμπενιώτη), 9μ.μ.

-Είσοδος: 3€

► Θεατρική παράσταση

-«Η αυλή των θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλη, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη.

-Θεατρικό Εργαστήρι ΘΕΣΠΙΣ (Λαγκαδά 120 και Νυμφαίου)

-Είσοδος: ελεύθερη

Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου

► Συναυλία με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη

-Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης (περιοχή Στρεμπενιώτη), 9μ.μ.

-Support πρόγραμμα dj, 8μ.μ.-9μ.μ.

-Είσοδος: 7€

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ            (Παιδότοπος - περιοχή Στρεμπενιώτη)

► Καθημερινά από τις 7.30μ.μ. έως και τις 8.30μ.μ. μαθαίνουμε παραδοσιακά βαλκανικά παιχνίδια, ενώ κινητή μονάδα του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιεί προληπτική οδοντιατρική εξέταση για όλα τα παιδιά (με τη συνεργασία του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Θεσσαλονίκης ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ)

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου

► 8.30μ.μ.-9.30μ.μ.

Παράσταση αφήγησης λαϊκών παραμυθιών

«ΜΕ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΠΡΑΣΙΝΟΥ ΑΕΤΟΥ»

Από την Ανθή Θάνου και τον Παναγιώτη Κούλελη

► 9μ.μ.-10μ.μ.

Μουσικό παραμύθι από το Δημοτικό Ωδείο Ενότητας Νεάπολης

«ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ»

Μουσική - Κείμενα: Αγγελική Καραγεωργίου                                          

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου

► 8.30μ.μ.-10.30μ.μ.

-Το Κουκλοθέατρο της Χριστίνας Μπήτιου «ΤΑ ΤΡΙΑ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ»

-«Κουκλοθέατρο από τα παιδιά ... για τα παιδιά» - Καλλιτεχνικό εργαστήρι

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου

► 8.30μ.μ.-10.30μ.μ.

-ΣΚΙΟΘΕΑΤΡΟ του Αγάπιου Αγαπίου «Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΤΗΣ»

-Εργαστήρι κατασκευής φιγούρων

Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου

► 9μ.μ.-10μ.μ.

ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ “ALL DANCE”

Παρουσίαση χορών από τα τμήματα του συλλόγου, σε ρυθμούς latin, hip hop, και oriental.

► 9.30μ.μ.-11.00μ.μ.

Ξεναγούμαστε στον ουρανό με τους φίλους της Αστρονομίας!

Τοποθετούμε τηλεσκόπια στο γήπεδο ποδοσφαίρου (5Χ5) δίπλα από την παιδική σκηνή, όπου μικροί και μεγάλοι θα μπορούν με την καθοδήγηση της ομάδας παρατήρησης, να θαυμάσουν τον ουρανό του Σεπτεμβρίου.

Σε συνεργασία με τον ΟΜΙΛΟ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ.

►Είσοδος ελεύθερη για όλο το παιδικό πρόγραμμα.

Info:

-Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης (περιοχή Στρεμπενιώτη)

-Αστικές λεωφορειακές γραμμές: 18, 25, 57, 64 (στάση παλιό τέρμα, οδός Κύπρου)
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ