2014-09-03 08:29:06
Φωτογραφία για Ερώτηση Κων. Μαρκόπουλου για μετεγγραφές φοιτητών με σοβαρές παθήσεις
Για τους μαθητές υποψήφιους για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση οι οποίοι πάσχουν από σοβαρές παθήσεις το ελληνικό κράτος, ευαισθητοποιημένο στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και αναγνωρίζοντας ότι αποτελούν ιδιαίτερη περίπτωση, έχει καθορίσει ειδική κατηγορία εισακτέων (5%). Οι εισακτέοι αυτής της κατηγορίας είναι αναγκαίο να είναι είτε κοντά στην οικογένεια τους, είτε κοντά στους γιατρούς που τους παρακολουθούν. Μέχρι το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος, οι φοιτητές αυτοί είχαν δικαίωμα μεταφοράς θέσης σε Πανεπιστήμιο ή Τ.Ε.Ι. σε πόλη της επιλογής τους κατ’ εξαίρεση οποιουδήποτε ποσοστού μετεγγραφών. Δυστυχώς στην νομοθεσία για τις μετεγγραφές που ψηφίστηκε εντός του 2014 δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για μετεγγραφές της ειδικής αυτής κατηγορίας.

Συγκεκριμένα στο νόμο 4186/2013, άρθρο 34 παρ. 7 προβλεπόταν ότι οι επιτυχόντες των σχολικών ετών 2010-2011, 2011-2012 και 2012-2013 που κατέλαβαν θέση εισαγωγής με την κατηγορία του 5% δύνανται με αίτηση τους να μεταφέρουν τη θέση τους σε όποιο Πανεπιστήμιο ή Τ.Ε.Ι
. δηλώσουν. Οι θέσεις που θα καταληφθούν από τους ανήκοντες στην κατηγορία αυτή επιτυχόντες, δεν θα υπάγονται σε ποσοστά και κατά συνέπεια οι επιτυχόντες αυτοί θα καταλάβουν θέσεις φοίτησης καθ’ υπέρβασιν. Στους νόμους 4264 και 4274/2014 που περιέχουν ρυθμίσεις για τις μετεγγραφές δεν υπάρχει κάποια αναφορά για τους επιτυχόντες του σχολικού έτους 2013-2014 και μετέπειτα, της κατηγορίας του 5%.

Επειδή οι ανήκοντες στην συγκεκριμένη κατηγορία είναι φοιτητές που πάσχουν από πολύ σοβαρές παθήσεις και έχουν απόλυτη ανάγκη από ιατρική παρακολούθηση και την στήριξη των οικογενειών τους, η πολιτεία που τους δίνει την δυνατότητα να σπουδάσουν πρέπει να δει και με ιδιαίτερη ευαισθησία την εξασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών ώστε να μπορέσουν αυτά τα παιδιά να σπουδάσουν. Πιστεύω ότι η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας διαθέτει την ευαισθησία αυτή και θα ρυθμίσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιτυχόντες πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις και θα τους δώσει το δικαίωμα μετεγγραφής σε Πανεπιστήμιο ή Τ.Ε.Ι. καθ’ υπέρβαση οποιουδήποτε ποσοστού.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Προτίθεστε να δώσετε την δυνατότητα μεταφοράς θέσης σε Πανεπιστήμιο ή Τ.Ε.Ι. σε πόλη της επιλογής τους, κατ’ εξαίρεση οποιουδήποτε ποσοστού μετεγγραφών, στους επιτυχόντες του σχολικού έτους 2013-2014 με την κατηγορία του 5%, την οποία αποτελούν παιδιά που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις;
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Στο Ταλίν ο Μπαράκ Ομπάμα
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Στο Ταλίν ο Μπαράκ Ομπάμα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ