2014-09-03 13:08:23
Φωτογραφία για ΤΟ... ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ *VIDEOS*
Δύο φορές ο Ολυμπιακός έφτασε κοντά στο όνειρο της πρόκρισης στους "8" του Champions League και απέτυχε. (Τη φορά που έπαιξε με την Τσέλσι δεν την αναφέρω καν, γιατί δε θεωρώ ότι έφτασε κοντά).

 Η πρώτη φορά ήταν την περίοδο 1998-99, όταν είχε ηττηθεί με 2-1 από τη Γιουβέντους στο "Ντέλε Άλπι" και έπαιζε την πρόκριση στο κατάμεστο ΟΑΚΑ... Ο Γκόγκιτς έβαλε μπροστά την ομάδα μας στο σκορ, αλλά στο 86' ο Κόντε έκανε το 1-1 και η πρόκριση πήγε στους Ιταλούς, σε έναν αγώνα που κολλητός μου φίλος από την Ιταλία που είχε έρθει στην Αθήα με το τσάρτερ των Ιταλών τιφόζι, ακόμα απορεί πως κατάφερε η ομάδα του να πάρει την πρόκριση σε έναν αγώνα που οι "μπιανκονέρι" δεν υπήρχαν στο γήπεδο.

Σε εκείνο τον αγώνα λοιπόν, η σύνθεση του Ολυμπιακού ήταν η εξής : Ελευθερόπουλος, Καραταΐδης, Αμανατίδης (89' Λουτσιάνο), Πουρσανίδης, Γιαννακόπουλος, Γκόγκιτς, Τζόρτζεβιτς, Μαυρογενίδης, Καραπιάλης (78' Αμπονσά), Γεωργάτος (89' Αλεξανδρής), Ανατολάκης. 10 Έλληνες στους 14 συνολικά που αγωνίστηκαν δηλαδή, χωρίς να βάζω μέσα τον μεγάλο Τζόλε.


Θυμηθείτε τις φάσεις :

Η επόμενη φορά ήταν με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πέρσι, με τις πιθανότητες να είναι ακόμα περισσότερες μετά το 2-0 του πρώτου αγώνα στο Φάληρο. Ο Ολυμπιακός γνώρισε την ήττα με 3-0 και έμεινε και πάλι εκτός συνέχειας από το Champions League.

H σύνθεση του Ολυμπιακού ήταν η εξής : Ρομπέρτο, Σαλίνο (74' Μασάντο), Μανωλάς, Μαρκάνο, Χολέμπας, Εντινγκά, Μανιάτης, Πέρες (57' Βαλντές), Κάμπελ, Φουστέρ (82' Βέργος), Ντομίνγκες. 4 Έλληνες στους 14 συνολικά παίκτες που χρησιμοποιήθηκαν δηλαδή.

Το αποτέλεσμα; Και πάλι το ίδιο Θυμηθείτε τις φάσεις :

Ένας άλλος αγώνας που επίσης έχει "σημαδέψει" τον κόσμο του Ολυμπιακού, ήταν αυτός με την Λίβερπουλ στο "Άνφιλντ", όπου ο Ολυμπιακός θα έπαιρνε την πρόκριση ακόμα και με ήττα 2-1. Πόσο μάλλον αν έκλεινε το ημίχρονο μπροστά στο σκορ με 0-1,όπως και έγινε, μετά την εκτέλεση φάουλ του Ριβάλντο. 

Παρόλα αυτά, "κατάφερε" και έφαγε 3 γκολ σ'ένα ημίχρονο και αποκλείστηκε ξανά. Και να σκεφτεί κανείς ότι το σκορ μέχρι το... 80' ήταν 1-1, δηλαδή απλά δεν έπρεπε να δεχτεί 2 γκολ στο τελευταίο 10λεπτο συν τις όποιες καθυστερήσεις. Έλα όμως που τα... "κατάφερε" και πάλι.

Η ενδεκάδα σε εκείνον τον αγώνα : Νικοπολίδης, Καφές, Βενετίδης (Μάριτς 83'), Ριβάλντο, Στολτίδης, Τζιοβάνι (Οκκάς 86'), Τζόρτζεβιτς, Σούρερ, Πάντος, Γεωργιάδης (Ρέζιτς 70'), Ανατολάκης. 8 Έλληνες στους 14 συνολικά παίκτες που χρησιμοποιήθηκαν, χωρίς να υπολογίζω σαν Έλληνα τον Τζόλε...

Θυμηθείτε τις φάσεις :

Τι 10 Έλληνες, τι 4, τι 8 το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Εκεί που έπρεπε να γίνει κατάθεση ψυχής στο γήπεδο, δεν έγινε, αλλά και όταν έγινε -για να μην αδικήσουμε κάποιους-, έλειπε η ποιότητα για να κάνει η ομάδα το παραπάνω βήμα. 

Σαφώς και είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι 2-3 παίκτες έλληνες και γαύροι πρέπει να υπάρχουν ΠΑΝΤΑ μέσα στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού, αρκεί όμως πέρα από τον τσαμπουκά να έχουν και την ανάλογη ποιότητα. Η ομάδα δεν είναι... παρέλαση, να έχει μόνο Έλληνες. Αφήστε που όσο και αν ψάξετε δε θα μπορέσετε να βρείτε τόσους  πολλούς έλληνες που θα μπορούσαν να ωθήσουν τον Ολυμπιακό να κάνει το κάτι παραπάνω στην ευρώπη και να αντέξουν το βάρος της φανέλας.

Από τους έλληνες που πουλήθηκαν φέτος στο εξωτερικό μόνο τον Κώστα Μανωλά θα έβαζα σε αυτή την κατηγορία και τον Κώστα Μήτρογλου του περασμένου Ιανουαρίου. Δε θα έβαζα ούτε τον Σάμαρη, ούτε τον Χολέμπας, ούτε τον Φετφατζίδη που πουλήθηκε λίγο πιο παλιά.

Που θέλω να καταλήξω; Ότι όλοι θέλουμε έλληνες στην ομάδα μας, αλλά παρά να έχεις βασικό στην ενδεκάδα σου τον... Αμπαλίδη (για να μην παρεξηγηθώ, δε θεωρώ τέτοιους τους προαναφερθέντες), καλύτερα να έχεις έναν ξένο που είναι καλύτερης ποιότητας παίκτης.

Τώρα, αν είναι καλύτερης ποιότητας παίκτες αυτοί που ήρθαν φέτος στις θέσεις κάποιων ελλήνων που πουλήθηκαν,δε μπορώ να το γνωρίζω, για την ώρα τουλάχιστον. Άρα θα πρέπει να τους δούμε πρώτα στα δύσκολα, αρχής γενομένης από τον αγώνα με την Ατλέτικο Μαδρίτης στο Φάληρο...

Σαφώς και τα πρώτα δείγματα γραφής για κάποιους απ'αυτούς δεν είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα (π.χ Μποτία) αλλά θα προτιμήσω να περιμένω λίγο πριν κρίνω. Ένας φίλος με ρώτησε : "Τι περιμένεις να δεις δηλαδή από τον Μποτία, να γίνει ξαφνικά... γρήγορος;"

Toυ απάντησα ότι η ταχύτητα ναι μεν είναι σημαντική, αλλά δεν είναι το μοναδικό απαραίτητο και ζητούμενο σε μία ομάδα. Αν ήταν από έτσι, θα παίρναμε 11... Κεντέρηδες. Άλλωστε, και ο μάγος Ζιοβάνι -ανεξαρτήτου θέσεως- δεν ήταν κανένας... άνεμος. Με την ποιότητά του όμως κάλυπτε τα όποια ντεζαβαντάζ του.

Το θέμα μας λοιπόν είναι ότι ο Ολυμπιακός δεν έχει μεγαλύτερη ανάγκη τους Έλληνες, από ότι την ΠΟΙΟΤΗΤΑ. Αυτό είναι το κλειδί σε κάθε επιτυχία όταν μιλάμε για ομάδα...

Οι έλληνες, είναι η αλήθεια μπορούν να δεθούν πιο εύκολα με τον κόσμο της ομάδας και κάποιες στιγμές να παθιαστούν περισσότερο από κάποιο ξένο. Αρκεί αυτό όμως; Μάλλον όχι, γιατί το πάθος του Ανατολάκη, του Αμανατίδη και τόσων άλλων δεν μας πήγε πουθενά παραπάνω από τα... γνωστά.

Ο κόσμος λοιπόν του Ολυμπιακού διψάει για το ΠΑΡΑΠΑΝΩ και θα το καλοδεχτεί, είτε με 11 Έλληνες στην ενδεκάδα της ομάδας, είτε με κανέναν...

Μην τσιμπάτε λοιπόν σε κάθε... "αντικειμενικό παπαγαλάκι" που αφιερώνει πράσινα πρωτοσέλιδα επί... 3ημερο για την νίκη-θρίαμβο-επίτευγμα του... Panathinaikos -της 90ης+ θέσης στην κατάταξη συλλόγων της UEFA- επί της Μίντιλαντ, και που ξαφνικά το έπιασε ο πόνος για το χωρίς πολλούς Έλληνες ρόστερ του Ολυμπιακού. Αφήστε τους να ασχοληθούν με το αν θα έρθει ο... Αμπέντ τον Ιανουάριο, που έγινε μεγαλύτερο σίριαλ και από αυτό του... Πουλίδο (για το οποίο νόμιζαν ότι μας... δούλευαν κιόλας) το καλοκαίρι που μόλις μας πέρασε.  

Και στην τελική αναρωτηθείτε... Αν είχαμε καμιά 15αρια Έλληνες σαν αυτούς που έχουν οι... πράσινοι στο ρόστερ τους, θα είχατε χαρεί πολύ... περισσότερο; Άλλωστε αν ο Ολυμπιακός ήθελε, θα μπορούσε να έχει στο ρόστερ του τόσους και περισσότερους ακόμα Έλληνες, αλλά επειδή θεωρεί ότι ακόμα δεν είναι έτοιμοι να προσφέρουν στην ομάδα τους έχει παραχωρήσει δανεικούς. Ανέξοδα λοιπόν, θα μπορούσε να τους φέρει όλους στου Ρέντη, αλλά δεν το έκανε...

Θα μου πείτε ότι άλλη η δυναμική η δική μας, άλλη η δική τους... Άλλα τα έσοδα τα δικά μας, άλλα τα δικά τους και θα έχετε δίκιο. 

Μόνο που εγώ θέλησα να αναλύσω την σκέψη και όχι τα... λογιστικά με τα οποία δεν τα έχω... καλά. Ξαναλέω λοιπόν, απαραίτητοι οι 2-3-4 ΓΑΥΡΟΙ παίκτες στο σύνολο (Μανιάτης - Σιόβας - Μήτρογλου μπορούν θεωρώ να παίξουν αυτό το ρόλο φέτος), αρκεί να έχουν την απαραίτητη ποιότητα, αλλά να μην ξεχνάμε ποτέ ένα πράγμα. Είμαστε ομάδα και όχι παρέλαση...
olympiacos-blog
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ