2014-09-03 16:09:54
Φωτογραφία για 8,5 τρισ. ευρώ διαχειρίζεται η ευρωπαϊκή ασφαλιστική βιομηχανία!
Οι επενδύσεις των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών αυξήθηκαν κατά 3,2%, στα 8,5 τρισ. το 2013, όμως οι... μελλοντικές επενδύσεις απειλούνται, σημειώνει στο τελευταίο δελτίο τύπου της (1η Σεπτεμβρίου) ηInsurance Europe, με αφορμή την έκδοση του νέου φυλλαδίου «European Insurance – Key Facts».

Αναλυτικότερα, οι επενδύσεις των ασφαλιστικών στην ευρωπαϊκή οικονομία συνέχισαν να αυξάνονται το 2013. Υπάρχει ωστόσο ανησυχία για το πώς θα επηρεάσει η οδηγία Solvency II τη δυνατότητά τους να παραμείνουν οι μεγαλύτεροι μακροπρόθεσμοι σταθεροί επενδυτές της Ευρώπης.

Στις 31 Δεκεμβρίου του 2013 η ευρωπαϊκή ασφαλιστική βιομηχανία διαχειριζόταν κεφάλαια άνω των 8,5 τρισ. ευρώ, αυξημένα κατά 3,2% σε σχέση με το 2012, όπως σημειώνεται στο ετήσιο φυλλάδιο.

Η Michaela Koller, γενική διευθύντρια της Insurance Europe, σχολιάζει: «Οι ασφαλιστές συνεισφέρουν σημαντικά στην ευρωπαϊκή οικονομία προάγοντας την ανάπτυξη και τη σταθερότητα μέσω μακροπρόθεσμων επενδύσεων που ισοδυναμούν με το 60% περίπου του ΑΕΠ της Ευρώπης
. Αυτός ο ρόλος βρίσκεται, ωστόσο, υπό απειλή. Ενώ η βιομηχανία χαιρετίζει τη μετάβαση σε ένα ρυθμιστικό καθεστώς με βάση τον κίνδυνο και αναγνωρίζει ότι η τελική εκδοχή της Solvency II βελτιώθηκε για να αποφευχθεί μια έντονη αρνητική επίδραση στις μακροπρόθεσμες επενδύσεις, ορισμένα σημεία της οδηγίας και ο τρόπος εφαρμογής της απαιτούν ακόμα από τους ασφαλιστές τη διακράτηση δυσανάλογα υψηλών κεφαλαίων, ενάντια στις μακροπρόθεσμες επενδύσεις τους.

»Αυτό θα καταστήσει πιο ακριβές για τους ασφαλιστές τις επενδύσεις σε μακροπρόθεσμα κρατικά και εταιρικά ομόλογα, καθώς και σε δραστηριότητες που προωθούν την ανάπτυξη, όπως τα έργα υποδομών. Αυτό θα μπορούσε να αποθαρρύνει τους ασφαλιστές και να μην προχωρήσουν σε ζωτικής σημασίας επενδύσεις, πράγμα που θα είχε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία σε μια περίοδο όπου η ενίσχυση της ανάπτυξης είναι στόχος της συνολικής πολιτικής».

Στo νέο φυλλάδιο «Key Facts» διαπιστώνεται επίσης ότι το 2013 η Ευρώπη παρέμεινε η μεγαλύτερηασφαλιστική αγορά του κόσμου, αντιστοιχώντας στο 35% της παγκόσμιας ασφαλιστικής αγοράς. Ακολούθησαν σε μικρή απόσταση οι ΗΠΑ και η Ασία με 30% και 28%, ενώ η Ωκεανία και η Αφρική βρέθηκαν στο 3%.

Την ίδια χρονιά τα συνολικά ασφάλιστρα ανήλθαν σε 1.119 δισ. ευρώ, ενώ οι παροχές και οι αποζημιώσεις προς τους ασφαλισμένους στα 943 δισ. ευρώ. Οι ασφαλιστές του κλάδου ζωής κατέβαλαν στους ασφαλισμένους 618 δισ. ευρώ και οι ασφαλιστές του κλάδου ζημιών 325 δισ. ευρώ – αύξηση 4,4% σε σχέση με το 2012.

Η Μ. Κoller σχολίασε: «To ποσό των παροχών και των αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν από τις ευρωπαϊκές ασφαλιστικές δείχνει την αξία που παρέχει η ασφάλιση στην κοινωνία. Η ασφάλιση είναι όντως μια οικονομική υπηρεσία που παρέχει πραγματική αξία. Είτε παρέχοντας χρηματοοικονομική ασφάλεια, που επιτρέπει στην οικονομική δραστηριότητα να ανθίσει, είτε μέσω της καθημερινής προστασίας που απολαμβάνει ο κάθε ασφαλισμένος, οι ασφαλιστές εγγυώνται πως, όταν τελικά συμβεί το χειρότερο, ο πόνος θα μοιραστεί στους ώμους των πολλών και όχι των λίγων».

Άλλα key facts από το ομώνυμο φυλλάδιο του 2014:

Ο κλάδος ζωής έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην ευρωπαϊκή αγορά, περίπου 60%, ο κλάδος περιουσίας, ζημιών και ατυχημάτων 30%, και ο κλάδος υγείας 10%.

Οι εξελίξεις στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο προήλθαν κυρίως από τον κλάδο ζωής, καθώς του αναλογεί περισσότερο από το 80% των συνολικών επενδύσεων.

Περισσότερες από 5.100 ασφαλιστικές εταιρείες δραστηριοποιούνταν στην Ευρώπη το 2013. Στην πλειονότητά τους ήταν ανώνυμες εταιρείες και αλληλασφαλιστικές, αλλά μερικές είχαν άλλη μορφή, όπως δημόσιοι οργανισμοί ή συνεταιρισμοί.

Η ευρωπαϊκή ασφαλιστική βιομηχανία απασχολεί άμεσα σχεδόν 1 εκατ. εργαζομένους, και περίπου άλλο 1 εκατ. έμμεσα, ως εξωτερικούς συνεργάτες και ανεξάρτητους διαμεσολαβητές. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ