2014-09-04 07:39:09
Φωτογραφία για Επιστήμονες ανακάλυψαν μία πανίσχυρη χρήση για τη ζάχαρη! [video]
Μία μπαταρία με βάση τη ζάχαρη, η οποία είναι φθηνότερη και μπορεί να έχει σημαντικά μεγαλύτερη απόδοση από μία κοινή, ανέπτυξαν επιστήμονες από τη Cell Free BiInnovations, με τη στήριξη Πολυτεχνικού Ινστιτούτου και Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια.

Μέχρι σήμερα, γνωρίζουμε ότι οι μπαταρίες περιέχουν ηλεκτροχημικά κύτταρα που μετατρέπουν τη χημική ενέργεια σε ηλεκτρική. Αλλά μήπως έχουν και τα τρόφιμα μία παρόμοια ικανότητα; Πρόσφατα, επιστήμονες κατάφεραν να στήσουν με επιτυχία ένα πρωτότυπο μίας βίο-μπαταρίας από... ζάχαρη, σύμφωνα με ανάρτηση του Yahoo News Digest στο Tumblr.

Η εν λόγω μπαταρία, έργο επιστημονικής ομάδας από την Cell Free BioInnovations (CFB), μπορεί να μετατρέπει τη χημική ενέργεια που βρίσκεται στα υποστρώματα των σακχάρων, σε ηλεκτρισμό. Μάλιστα, η ενεργειακή πυκνότητα της ζάχαρης είναι σημαντικά υψηλότερη από εκείνη των κοινών μπαταριών ιόντων λιθίου (lithium-ion).


“Είμαστε οι πρώτοι που επιδεικνύουμε την πολύπλοκη οξείδωση των σακχάρων στη βίο-μπαταρία ώστε να επιτυγχάνεται μία απόδοση στη μετατροπή της ενέργειας που κανένας άλλος δεν έχει αναφέρει”, σημειώνει ο Percival Zhang, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος στη Cell Free BioInnovations, που υποστηρίζεται από το Πανεπιστήμιο Virginia Tech.

Όπως αναφέρεται από το Yahoo News Digest, η βίο-μπαταρία ζάχαρης είναι ικανή να φτάσει πυκνότητα ενεργειακής αποθήκευσης της τάξης των 596 Αμπερώριων ανά κιλό. Συγκριτικά, μία κοινή μπαταρία ion-lithium έχει ενεργειακή πυκνότητα 42 στα Αμπερώρια/κιλό. Επιπλέον, μία μπαταρία ζάχαρης αντέχει 10 φορές περισσότερο από μία ιόντων λιθίου της ίδιας χωρητικότητας.

Στα πλεονεκτήματα της νέας μπαταρίας συγκαταλέγονται, ακόμα, το γεγονός ότι είναι φθηνότερη από μία κοινή, επαναφορτιζόμενη, φιλική προς το περιβάλλον, και μη εύφλεκτη.
Πηγή Tromaktiko
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ