2014-09-05 12:41:08
Φωτογραφία για Ηλεία: Σε πέντε άξονες για την ανάπτυξη…
Σε ρεαλιστικά πλαίσια και μέσα στις δύσκολες οικονομικά συνθήκες κινήθηκαν οι προγραμματικές δηλώσεις του... αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργου Γεωργιόπουλου.

Εκείνο το οποίο κατέστησε σαφές ήταν ότι εξαγγέλθηκε προεκλογικά θα γίνει με σκοπό η Ηλεία να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης. Ξεκινώντας τις δηλώσεις του ο κ Γεωργιόπουλος τόνισε: « Ζούμε σε συνθήκες οικονομικής κρίσης με δραματικές κοινωνικές επιπτώσεις.

Η κρίση όμως αυτή είναι στον πυρήνα της κρίση πολιτική, θεσμική , κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα σε όλες τις βαθμίδες του. Η έλλειψη εμπιστοσύνης στην Ηλεία εκφράστηκε εκλογικά, με την υπερψήφιση του ολοκληρωτικά ανανεωμένου ψηφοδελτίου μας. Ο πολίτης μας αντιμετώπισε με προσδοκία. Εμάς αυτό μας γεμίζει ευθύνη. Θα προσπαθήσουμε με το έργο και τη στάση μας να ξαναχτίσουμε τις σπασμένες γέφυρες που ενώνουν τον πολίτη με την πολιτική.


Στην Ηλεία η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι περισσότερο έντονη, λόγω της χρόνιας υστέρησης σε έργα και ανάπτυξη. Αυτή την υστέρηση της Ηλείας θα προσπαθήσουμε να αντιστρέψουμε. Δεν είμαστε μαθητευόμενοι μάγοι. Προτείναμε προεκλογικά και παρουσιάσαμε ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό, στοχευμένο, κοστολογημένο.

«Θα διεκδικήσουμε για την Ηλεία δίκαιη κατανομή…»

Επικεντρώνοντας στους πέντε βασικούς άξονες είπε: « Η Περιφέρεια θα διαχειριστεί την επόμενη επταετία κοντά στα 600 εκ.€ . Θα διεκδικήσουμε για την Ηλεία δίκαιη κατανομή, αφού το μέρος που μας αναλογεί, λαμβανόμενων υπόψη των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, πρέπει να είναι και ανάλογα μεγάλο.

1. Έργα Υποδομής

· Ολυμπία Οδός : Συνεχής και άοκνη προσπάθεια και παρακολούθηση μέχρι τη δημοπράτηση του έργου.

· Κατάκολο :Η παρέμβαση μας φιλοδοξεί να είναι ολοκληρωμένη. Ήδη υλοποιούνται τα λιμενικά έργα.

Διερεύνηση της δυνατότητας να αναλάβουμε την χρηματοδότηση της χερσαίας ζώνης που μελετά ο ΕΟΤ.

Η παράκαμψη του Αγίου Ιωάννη αποτελεί το πρώτο έργο που θα εντάξουμε στο νέο ΣΕΣ.

· Παραλιακός δρόμος (Κυλλήνη – Κουρούτα)

· Πύργος – Ολυμπία – Βυτίνα – Τρίπολη: Απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

· Πύργος – Οινόη : Ταχεία ολοκλήρωση των μελετών.

Βεβαίως υπάρχουν έργα μεγάλης κλίμακας που έχουν ολοκληρωθεί ή ξεκίνησε η υλοποίηση τους την προηγούμενη περίοδο.

Κρέστενα – Ανδρίτσαινα

Κυλλήνη – Εθνική Οδός

Δάφνη – Κεραμιδιά

Αντιπλημμυρικά Αλφειού

Υπογειοποίηση αρδευτικού δικτύου Βόρειας Ηλείας

Μεγάλα έργα συντήρησης του εθνικού δικτύου (4εκ.€ για την Ε.Ο. Πύργου – Πατρών, καθώς και 4,5εκ.€ για την Ε.Ο.111) είναι ήδη δρομολογημένα.

Επίσης πρόκειται σύντομα να ξεκινήσουν έργα συνολικού ύψους 4,5 εκ.€ για την συντήρηση του συνόλου του επαρχιακού δικτύου του Νομού μας.

2. Τουρισμός

Η Ηλεία διαθέτει τεράστια πλεονεκτήματα παντελώς αναξιοποίητα. Ο μέχρι τώρα σχεδιασμός στο επίπεδο της τουριστικής προβολής δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα. Στο σημείο αυτό θέλω να σας γνωρίσω ότι ήδη έχω ζητήσει τον επανασχεδιασμό της τουριστικής προβολής. Έχω επισημάνει ότι όχι μόνο η προβολή, αλλά το σύνολο του τουριστικού προϊόντος της Ηλείας δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται από κοινού με την Αιτωλοακαρνανία και την Αχαΐα. Στον νομό μας υπάρχει η Αρχαία Ολυμπία, υπάρχει ο Επικούρειος Απόλλωνας , η Ήλιδα , ο Καϊάφας, το Δρυοδάσος της Φολόης , καθώς και άλλα αρχαιολογικά μνημεία και περιοχές απείρου φυσικού κάλλους. Υπάρχουν μικρές και μεγάλες τουριστικές μονάδες και μην ξεχνάμε την κρουαζιέρα στο λιμάνι του Κατακόλου. Έχω ήδη συζητήσει με την Διαχειριστική Αρχή τη διενέργεια ενός διεθνούς διαγωνισμού για τον σχεδιασμό και την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος της Ηλείας. Ο τουρισμός για εμάς αποτελεί έναν αναπτυξιακό τομέα με μεγάλες προοπτικές, που απαιτεί όμως εξειδικευμένες γνώσεις και ειδική μελέτη, η οποία δεν μπορεί να συγκροτείται πρόχειρα.

3. Αγροτικός Τομέας

Χρόνια ζήσαμε στον ψεύτικο παράδεισο των επιδοτήσεων. Η μοναδική ηλειακή πεδιάδα που θα μπορούσε να είχε απογειώσει αναπτυξιακά την περιοχή μας, μένει ουσιαστικά ανεκμετάλλευτη για τους αγρότες. Ο αγρότης αποπροσανατολισμένος, χωρίς την στήριξη και τη συμβολή του γεωπόνου, δεν καινοτομεί, δεν αναδιαρθρώνει καλλιέργειες, δεν τολμά. Το προσωπικό της Περιφέρειας δυστυχώς είναι ελάχιστο, παρόλα αυτά καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να βοηθήσει τον αγρότη στην καθημερινότητα του. Τα αγροτικά προϊόντα, η διάθεση τους και οι τιμές, επηρεάζονται πλέον από τις διεθνείς αγορές. Σε αυτές λοιπόν θα πρέπει να στοχεύσουμε. Η βοήθεια προς αυτούς τους τομείς που πρέπει να έχει ο αγρότης από την Περιφέρεια και την πολιτεία, θα πρέπει να είναι συνεχής. Η συμβολαιακή γεωργία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα κάνουμε προσπάθειες και προς αυτή την κατεύθυνση. Βεβαίως προϋπόθεση αποτελεί και η συντήρηση και η επέκταση της υπογειοποίησης του αρδευτικού δικτύου στα νοτιότερα τμήματα του Νομού μας. Επίσης μέσα στους στόχους μας θα είναι και η αγροδιατροφική σύμπραξη, προκειμένου μέσα από συντονισμένες ενέργειες να καταφέρουμε να συνδέσουμε το ποιοτικό, αγροτικό και κτηνοτροφικό προϊόν του τόπου μας με τα τουριστικά και εμπορικά καταστήματα, τις ξενοδοχειακές μονάδες και την κρουαζιέρα. Απώτερος στόχος μας θα είναι τα ηλειακά προϊόντα να γίνουν ευρέως γνωστά στους χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή μας.

4. Επιχειρηματικότητα

Το μεγαλύτερο μέρος τους ΣΕΣ κατευθύνεται στο «επιχειρείν» και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στον τομέα αυτό η συνεργασία μας με το Επιμελητήριο θα είναι στενή και συνεχής. Η βοήθεια μας προς κάθε επενδυτή στα επιχειρηματικά του σχέδια , στην διευκόλυνση του με τις υπηρεσίες μας , θα είναι δεδομένη. Μελετάμε τη δημιουργία βιοτεχνικού πάρκου, που θα βοηθήσει στην καλύτερη οργάνωση και οικονομία της επιχειρηματικότητας και την αποσυμφόρηση των αστικών κέντρων.

5. Κοινωνική Πολιτική

Δεν ξεχνάμε πως ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας ζει σε συνθήκες στενότητας, φτώχειας, ακόμα και εξαθλίωσης. Η άρση των κοινωνικών ανισοτήτων σηματοδοτεί τις πολιτικές μας. Δυστυχώς οι αρμοδιότητες μας στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης είναι περιορισμένες. Στην προηγούμενη θητεία μας καταστήσαμε εθνική πολιτική το Πρόγραμμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Θέσαμε στη διάθεση των κοινωνικών δομών των Δήμων 600.000€ για την στήριξη τους. Θα εξαντλήσουμε κάθε πρόγραμμα πρόνοιας και αλληλεγγύης, στα πλαίσια τόσο του εθνικού πολιτικού σχεδιασμού, όσο και των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ανακούφιση και στήριξη των δοκιμαζόμενων συμπατριωτών μας».

Γιώργος Κ.Ροζής
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ