2014-09-05 16:43:30
Φωτογραφία για Επιβεβαιώνεται από όλες τις πλευρές η συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Κίεβου-φιλορώσων
Κατάπαυση του πυρός διέταξε ο Ποροσένκο από την Παρασκευή στις 18:00

Ουκρανία και φιλορώσοι αντάρτες υπέργραψαν συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τις αναφορές δύο ρωσικών πρακτορείων ειδήσεων.

Το πρακτορείο Interfax αναφέρθηκε στις δηλώσεις μίας πηγής, η οποία βρίσκεται κοντά στις συνομιλίες και υποστηρίζει ότι η συμφωνία περιλαμβάνει 14 σημεία. Το πρακτορείο RIA αναφέρεται επίσης στον λογαριασμό ενός φιλορώσου αντάρτη στο Twitter, ο οποίος γράφει για την υπογραφή της συμφωνίας.

O πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο επιβεβαίωσε την υπογραφή της εκεχειρείας μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.  Αναφέρει ότι η κατάπαυση του πυρός θα ισχύσει αργότερα την Παρασκευή.

 

Ο κυβερνήτης της ευρύτερης περιοχής του Ντονέτσκ, Σερχέι Ταρούτα, επιβεβαίωσε και αυτή με τη σειρά του την πληροφορία, δηλώνοντας ότι περιμένει να μάθει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.


Σύμφωνα με νεόετερες πληροφορίες, ο Ποροσένκο διέταξε τον στρατό για κατάπαυση του πυρός από τις 18:00 το απόγευμα της Παρασκευής.

Την πληροφορία επιβεβαιώνει και ο ΟΑΣΕ, αντιπροσωπεία του οποίου έλαβε μέρος στις συνομιλίες στο Μινσκ, μαζί με τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Παρά το γεγονός ότι υπεγράφη η συμφωνία για εκεχειρία, οι φιλορώσοι αντάρτες αναζητούν ακόμη τον διαχωρισμό από την Ουκρανία, όπως δήλωσε ο αρχηγός τους. 

Στο Μινσκ οι αξιωματούχοι για τις συνομιλίες

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι έφθασαν στο Μινσκ, στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, για να λάβουν μέρος στις συνομιλίες για την κρίση στην Ουκρανία, μετέδωσε την Παρασκευή το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο το λευκορωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αντιπρόσωποι της κυβέρνησης της Ουκρανίας, της ηγεσίας των φιλορώσων αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη συναντώνται  για να συμφωνήσουν σε μια εκεχειρία και την έναρξη της εφαρμογής ενός σχεδίου ειρήνευσης «κατά φάσεις» στη χώρα.

Παράλληλα, στην Ουαλία συνεχίζεται  η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, η οποία ξεκαθάρισε πως η Συμμαχία δεν θα στείλει οπλισμό στο Κίεβο, αλλά θα παρέχει 15 εκατ. ευρώ στο Κίεβο για υποστήριξη του ουκρανικού στρατού σε τομείς που δεν αφορούν άμεσα το πεδίο των μαχών.

Το εάν κάθε χώρα μέλος αποφασίσει, ξεχωριστά, να στείλει οπλισμό «είναι εθνική απόφαση και δεν πρόκειται να εμπλακούμε» ανέφερε ο γγ του ΝΑΤΟ Aντερς Φογκ Ράσμουσεν. Ο Ποροσένκο είπε την Πέμπτη από την Ουαλία πως είχε συνομιλίες με ορισμένες χώρες για υποστήριξη που θα φτάνει και στην παράδοση οπλισμού -μίλησε και για «οπλισμό υψηλής ακρίβειας».

Εάν οι πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία, «είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε παύση πυρός στην ανατολική Ουκρανία» είπε ο Πέτρο Ποροσένκο. Δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος, λέγοντας πως η Ουκρανία πληρώνει κάθε ημέρα «το υψηλότερο τίμημα, χάνοντας στρατιώτες και αμάχους».

Οι όροι που θέτει το Κίεβο, όπως ανέφερε ο Ποροσένκο είναι δύο: «Η απόσυρση των ρώσων στρατιωτών και το κλείσιμο των συνόρων». Η Μόσχα αρνείται ότι έχει στείλει δυνάμεις στην Ουκρανία ή ότι διευκολύνει τη διέλευση μαχητών και οπλισμού προς τους φιλορώσους μέσω της μεθορίου.

Έτοιμοι, αλλά επίσης με επιφυλάξεις, να προχωρήσουν σε εκεχερία δηλώνουν και οι φιλορώσοι ένοπλοι στα ανατολικά. Στις προηγούμενες συνομιλίες, ο όρος που έθεσαν ήταν η απόσυρση των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων από τις περιοχές γύρω από τις πόλεις που ελέγχουν οι ένοπλοι.

Σκεπτικισμός απέναντι σε μια πιθανή εκεχειρία

Στην ανατολική Ουκρανία, όπου η σύγκρουση διαρκεί έξι μήνες, λίγοι τρέφουν πραγματικά την ελπίδα ότι η εκεχειρία θα κρατήσει και ορισμένοι στην ουκρανική πλευρά θεωρούν ότι θα ευνοήσει τον εχθρό τους.

«Μια εκεχειρία θα ήταν καταστροφή, θα τα χάσουμε όλα. Μαχόμενοι μπορούμε να αντισταθούμε στην εισβολή και να τους απωθήσουμε. Με μια εκεχειρία θα ανασυνταχθούν και θα συνεχίσουν έπειτα από λίγο καιρό», δήλωσε ένας ουκρανός στρατιώτης.

Ένας άλλος ουκρανός στρατιωτικός δήλωσε ότι ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο —ο οποίος συμμετέχει στη σύνοδο του NATO— θα «πρόδιδε τη χώρα» εάν τασσόταν υπέρ ενός ειρηνευτικού σχεδίου αυτή τη στιγμή. «Αν επιλέξει ένα ειρηνευτικό σχέδιο τότε όλοι οι αυτοί οι νεκροί και όλοι αυτοί οι διωγμένοι και όλα αυτά τα σπίτια που κάηκαν και οι δουλειές που χάθηκαν και τα χρήματα που χάθηκαν ήταν όλα για το τίποτα», είπε.

Σκεπτικισμός επικρατεί και στην άλλη πλευρά. «Πολύ αμφιβάλλω ότι η Ουκρανία θα επιλέξει την εκεχειρία. Ο Ποροσένκο μπορεί να την ανακοινώσει για το στρατό, αλλά υπάρχουν και τα τάγματα του Κολομόισκι», δήλωσε ο Ντένις, 22 ετών, ένας πληροφορικός που δούλευε σε μια εταιρεία συντήρησης Η/Υ πριν αυτή κλείσει λόγω των μαχών. 

Αναφερόταν στον Ιχόρ Κολομόισκι, έναν πλούσιο επιχειρηματία και κυβερνήτη της περιφέρειας Ντνιπροπετρόφσκ, ο οποίος συμβάλλει στη χρηματοδότηση εθελοντών οι οποίοι πολεμούν εναντίον των αυτονομιστών.

«Όταν είχε ανακοινωθεί η πρώτη εκεχειρία από τον Ποροσένκο, ο Κολομόισκι είχε πει ότι δεν ίσχυε τέτοιο πράγμα και έδωσε διαταγή στα τάγματά του να συνεχίσουν να διαλύουν την πόλη και τους αμάχους», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πιθανή η άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας σε περίπτωση κατάπαυσης του πυρός

Η νέα δέσμη οικονομικών κυρώσεων κατά τη Ρωσίας μπορεί να αρθεί σε περίπτωση που ισχύσει η κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Νιούπορτ.

«Το πιο λογικό είναι να προχωρήσουμε με το σχέδιο της επιβολής νέων κυρώσεων. Εάν στη συνέχεια υπάρξει κατάπαυση του πυρός, εάν υπογραφεί συμφωνία και τεθεί σε ισχύ, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε την άρση των κυρώσεων», δήλωσε στο BBC ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

«Υπάρχει μεγάλη επιφυλακτικότητα ως προς την υλοποίηση, την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός. Μπορούμε πάντα να τις άρουμε στη συνέχεια. Προς το παρόν δεν θέλουμε να παρεκκλίνουμε στην αποφασιστικότητά μας να επιβάλουμε νέες κυρώσεις σε απάντηση της μεγάλης κλίμακας εισβολής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία», πρόσθεσε τη στιγμή που οι ΗΠΑ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση ετοιμάζουν νέα δέσμη κυρώσεων για να εντείνουν την πίεση επί της Μόσχας.
ΒΗΜΑ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ