2014-09-08 09:57:32
Φωτογραφία για Τουρκική επαρχία τα κατεχόμενα στο σχέδιο Β' του Ερντογάν
Χωρίς να το λέει ο Πρόεδρος της Τουρκίας αντιμετωπίζει τη βόρεια Κύπρο ως τουρκική επαρχία - Ελέγχει τα οικονομικά, ενώ η τροφοδότηση με φθηνό νερό και ηλεκτρικό ολοκληρώνει την εξάρτηση

Του ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΔΕΙΛΙΝΗ

Ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία περιλαμβάνει το σχέδιο Β' του νέου Προέδρου της χώρας, όπως ο ίδιος το ανέπτυξε κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα την περασμένη Δευτέρα.

Οι συχνές αναφορές στον αγωγό για τη μεταφορά νερού και στο καλώδιο για μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από την Τουρκία στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, ερμηνεύθηκαν ως στοιχεία μιας πολιτικής που στοχεύει στο να ριζώσει ακόμα περισσότερο η τουρκική παρουσία στο νησί.

Αναλόγως ερμηνεύθηκε και η υπόσχεση του Ταγίπ Ερντογάν πως θα κάνει ότι μπορεί για να διπλασιάσει το κατά κεφαλήν εισόδημα των Τ/Κ.

Χωρίς να το λέει, κ. Ερντογάν αντιμετωπίζει τη βόρεια Κύπρο ως τουρκική επαρχία.


Μια περιοχή που η τουρκική κυβέρνηση ελέγχει οικονομικά, ο πρέσβης της εκτελεί ουσιαστικά χρέη κυβερνήτη, ενώ η τροφοδότηση της με φθηνό νερό και ηλεκτρικό ολοκληρώνει την ήδη αξιοσημείωτη εξάρτηση.

Ο νέος Πρόεδρος της Τουρκίας φρόντισε με την παρουσία και τα λεγόμενά του να μην κλείσει την πόρτα του διαλόγου, αλλά και να μην ανοίξει κανένα παράθυρο για σύντομη επίτευξη προόδου.

Δεν αποκλείει λύση του προβλήματος, αλλά καθιστά σαφές ότι θα πρέπει να είναι με τους δικούς του όρους.

Την ίδια ώρα έδωσε το στίγμα των εναλλακτικών σχεδιασμών της χώρας του, σε μια περίοδο που η διαπραγμάτευση πελαγοδρομεί και οι ηγεσίες των δύο κοινοτήτων σκέπτονται όχι τόσο πώς θα λυθεί το πρόβλημα, αλλά πώς θα κρατηθεί, για ευνόητους λόγους, ζωντανή η διαδικασία συνομιλιών.

ΙΔΕΑ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η λογική που θέλει την κατεχόμενη βόρεια Κύπρο να εξελίσσεται σε τουρκική επαρχία δεν είναι καινούργια. Διαδοχικές τουρκικές κυβερνήσεις επεξεργάζονταν την ιδέα, μεταξύ αυτών και η κυβέρνηση Ερντογάν.

Κορυφαίο στέλεχος του TUSIAD, του ισχυρού Συνδέσμου Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων της Τουρκίας μας είχε αναφέρει πριν μερικά χρόνια ότι σε συνάντηση του Συνδέσμου με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο τελευταίος είχε τοποθετηθεί υπέρ της ιδέας να τοποθετηθεί Τούρκος κυβερνήτης στα κατεχόμενα.

Ήταν η εποχή που ο κ. Ερντογάν είχε έλθει σε ρήξη με τους Τ/Κ, θεωρώντας ότι απομυζούσαν μεγάλα ποσά από τον τουρκικό προϋπολογισμό για να καταβάλουν υψηλούς μισθούς στους δημοσίους υπαλλήλους.

Η ομιλία του νέου Τούρκου Προέδρου την περασμένη Δευτέρα στα κατεχόμενα ήταν σε αυτή τη λογική της ενσωμάτωσης.

Ο κ. Ερντογάν πρόβαλε, τόσο στην ομιλία όσο και στις δηλώσεις του, το γεγονός ότι σε τρεις μήνες θα λειτουργεί ο αγωγός μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα. Και ότι πολύ σύντομα θα μεταφέρεται και ηλεκτρικό ρεύμα με καλώδιο στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Και τα δύο θα προσφέρονται σε πολύ φθηνές τιμές, ελκυστικές, όπως θεωρεί η Τουρκία, όχι μόνο στους Τ/Κ αλλά και στις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία θα μπορούσε, σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν, να επωφεληθεί από αυτή την κίνηση ειρήνης της Άγκυρας.

Η Λευκωσία, πάντως, αντικρίζει την προοπτική προμήθειας φθηνού νερού και ηλεκτρικού από άλλο πρίσμα. Θεωρεί, ότι “στην ουσία με τις κινήσεις αυτές η Τουρκία ριζώνει στα κατεχόμενα”.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΛΥΣΗΣ

Ταυτόχρονα με τις αναφορές σε στοιχεία ενός σχεδίου Β', ο Τούρκος Πρόεδρος έστειλε και το θετικό μήνυμα ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν.

Από τα όσα πρόβαλε, όμως, διεφάνη ότι σε αυτό το στάδιο η Άγκυρα βλέπει τη διαπραγμάτευση υπό διαδικαστικό πρίσμα. Θέλει να μη διακοπούν οι συνομιλίες και κυρίως θέλει να μην επωμισθεί η τουρκική πλευρά ευθύνες για τυχόν αδιέξοδο.

Στην μπαλάντζα του κ. Ερντογάν ισορροπούν αυτή τη στιγμή τόσο το σχέδιο Β' όσο και μια λύση που να μπορεί να πουληθεί ως επιτυχία στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Ελάχιστοι, όμως, πιστεύουν ότι ο κ. Ερντογάν θα μπορούσε να προχωρήσει σε συμβιβασμό στο κυπριακό και μετά να τον πουλήσει ως επιτυχία στην Τουρκία, ώστε να συμπήξει τις συμμαχίες που του χρειάζονται για να αλλάξει το Συνταγμα και να αποκτήσει εκτελεστικές εξουσίες.

Η ανωτέρω διαδικασία ολοκληρώνεται το Ιούνιο του 2015.

Μετά απ' αυτό το ορόσημο η στάση του κ. Ερντογάν στο κυπριακό μπορεί να αλλάξει, αν αλλάξουν και τα δεδομένα στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας του και αν ο ίδιος κρίνει πως η συμμετοχή της Τουρκίας στο ενεργειακό παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου περνά μέσα από τη λύση του πολιτικού προβλήματος.

Εκτενέστερο ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε πρώτα στην έντυπη έκδοση της "Καθημερινής"
Newzup 
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ