2014-09-08 17:56:00
Φωτογραφία για ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΜΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΓΕΛΘΕΙΣΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ
Ανησυχία για την εξαγγελία μείωσης του ΕΝΦΙΑ στα ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδιά Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), καθώς δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες της εφαρμογής της. «Καμιά λεπτομέρεια δεν είναι γνωστή ως προς το αν και πως θα εφαρμοστεί τελικά ο προτεινόμενος από την ΠΟΜΙΔΑ μειωτικός Συντελεστής Κενών Κτισμάτων (ΣΚΚ), με τιμή 0,75 για το 2014 και 0,50 για το 2015 και μετά, ή κάτι διαφορετικό», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Άγνωστα είναι συνεπώς τα ακόλουθα:

Ποιο θα είναι το ποσοστό της έκπτωσης, δηλαδή ποιος θα είναι ο μειωτικός συντελεστής που θα υιοθετηθεί.Το αν ο συντελεστής αυτός θα εφαρμοστεί και στους δύο φόρους του ΕΝΦΙΑ, τον κύριο και τον συμπληρωματικό.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, αν εφαρμοστεί μόνον στον ένα από τους δύο φόρους, τότε θα πρόκειται για κίνηση με επικοινωνιακό στόχο, και στην ουσία για καθαρό εμπαιγμό όσων καταστρέφονται κυριολεκτικά από τον ΕΝΦΙΑ.


Το αν θα υπάρχουν χρονικές προϋποθέσεις, δηλαδή επί πόσο χρονικό διάστημα ένα ακίνητο είναι ξενοίκιαστο και χωρίς ηλεκτροδότηση.

Όπως αναφέρει, ο χρόνος αυτός δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να υπερβαίνει τα δύο τελευταία έτη.

Το αν θα επινοηθούν περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια που «θα αποκλείουν ακριβώς αυτούς που έχουν ανάγκη την έκπτωση αυτή».

«Υπενθυμίζουμε ότι ο ισχύων Συντελεστής Κενών Κτισμάτων (ΣΚΚ) 0,40 σε ουδένα περιουσιακό ή εισοδηματικό κριτήριο ή περιορισμό υπόκειται. Οι συντελεστές αυτοί συσχετίζονται αποκλειστικά με την κατάσταση κάθε ακινήτου και ουδένα συσχετισμό μπορεί να έχουν με τον ιδιοκτήτη τους», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

Από πότε θα εφαρμοστεί η έκπτωση αυτή.

Η Ομοσπονδία αναφέρει πως οι ανακοινώσεις υπονοούν μελλοντική δήλωση των κενών ακινήτων και μελλοντική εκκαθάριση των εκπτώσεων.

Τέλος, η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί «την άμεση και απροφάσιστη μειωμένη εκκαθάριση όσων ακινήτων έχουν ήδη δηλωθεί ως κενά στον κωδικό 8 της στήλης 32 του Ε9 του έτους 2014, και τη χορήγηση προθεσμίας μέχρι 31.12.2014 για να διορθώσουν τις δηλώσεις τους όλοι όσοι δεν το γνώριζαν». 

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ