2014-09-09 08:11:31
Φωτογραφία για Ηλεία: Σε πρώτο πλάνο μετεγγραφές μαθητών, βιβλία, τμήματα και αναθέσεις μαθημάτων
Οδηγίες προς… ναυτιλομένους, έδωσε την περασμένη εβδομάδα στους Δ /ντές γυμνασίων και λυκείων της Ηλείας ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, ο Δ/ντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Βασίλης Δημητρέλλος συγκαλώντας σύσκεψη στο συνεδριακό κέντρο της ΠΕ Ηλείας. Ο κ. Δημητρέλλος τόνισε ότι είχε προγραμματίσει την σύσκεψη για τις αμέσως επόμενες ημέρες, ωστόσο την επίσπευσε λόγω του θέματος των μετεγγραφών μαθητών από σχολείο σε σχολείο, διαδικασία που έχει ξεκινήσει, αφού έχει πέσει στην αντίληψή του ότι υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, γιατί δεν τίθεται λόγος σοβαρός και δεν πληρούν κάποιες αιτήσεις το γράμμα του νόμου. Κάλεσε λοιπόν τους Δ/ντές – κυρίως των μεγάλων αστικών κέντρων του Πύργου και της Αμαλιάδας- που έχουν και την ευθύνη των μετεγγραφών, να είναι πολύ προσεκτικοί και να ζητούν σε κάθε περίπτωση αιτήματος τα συνοδευτικά έγγραφα που απαιτεί ο νόμος (όπως λ/χ λογαριασμό ΔΕΗ ή ΟΤΕ) για να πιστοποιείται ότι όντως ο μαθητής δικαιούται να αλλάξει σχολείο με βάση την χωροταξική κατανομή
. Μάλιστα τους κατέστησε υπεύθυνους σε περίπτωση που πέσει στην αντίληψή του ότι έγινε μετεγγραφή μαθητή χωρίς σοβαρό λόγο, πέραν από κάποιες ανθρώπινες περιπτώσεις που μπορεί να είναι δικαιολογημένη και τόνισε ότι θα είναι πολύ αυστηρός και δεν θα συναινέσει. Διότι με τις ανεξέλεγκτες μετεγγραφές, κάποια σχολεία αποκτούν αδικαιολόγητα πολλούς μαθητές και κάποια άλλα αδειάζουν και δεν υπάρχει ισοκατανομή των μαθητών.

Τα βιβλία για την νέα σχολική χρονιά, ήταν το επόμενο θέμα που έθεσε ο κ. Δημητρέλλος στους Δ/ντές των σχολείων, επισημαίνοντας ότι ο μεγαλύτερος όγκος για όλα σχεδόν τα μαθήματα – πλην κάποιων ειδικοτήτων- έχουν παραληφθεί από τα σχολεία και πιστεύει ότι την νέα σχολική χρονιά δεν θα υπάρχουν προβλήματα σε ότι αφορά τα βιβλία.

Όσον αφορά την κατανομή των μαθητών σε τμήματα, ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνεται το καλύτερο δυνατόν, είναι απαράδεκτο να μην εφαρμόζεται σωστά το σύστημα ανάλογα βέβαια με την δυνατότητα που έχει κάθε σχολείο. Μάλιστα επισήμανε πως όπου χρειαστούν την βοήθειά του θα την έχουν, γιατί στόχος είναι οι μαθητές να μπορούν να εκπαιδεύονται σωστά.

Το επόμενο θέμα ήταν οι εκδρομές. Αν και νωρίς, η σχολική χρονιά δεν έχει καν ξεκινήσει, ζήτησε ο κ. Δημητρέλλος από τους Δ/ντές ειδικά στις πολυήμερες και τις περιβαλλοντικού χαρακτήρα και όχι στον ημερήσιο περίπατο, να διερευνούν αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα προκαταβολικά βάση εκείνων που ορίζει ο νόμος, για να μην μπαίνει μετά στην διαδικασία να τις «κόβει» αφού έχει γίνει ο προγραμματισμός και αρκετά έξοδα, γιατί το πρώτο ζητούμενο είναι να διασφαλίζεται η ασφάλεια των μαθητών.

Αναφορικά με τις αναθέσεις των μαθημάτων και επειδή βρίσκονται εν αναμονή προσλήψεων αναπληρωτών διαφόρων ειδικοτήτων σύμφωνα με την δέσμευση του υπουργείου Παιδείας, ο Δ/ντής Δευτεροβάθμιας ανέφερε ότι στην β΄ανάθεση μπορούν να είναι ευέλικτοι, να μην βιαστούν να δώσουν ώρες λ.χ ιστορίας σε καθηγητές γαλλικών, γιατί όταν θα έρθουν οι φιλόλογοι δεν θα έχουν τι να κάνουν. Επίσης τόνισε ότι δεν θέλει να πέσει στην αντίληψή του ότι με αναθέσεις μαθημάτων ενισχύονται… φροντιστηριακές τάσεις!

Τέλος, ο κ. Δημητρέλλος ενημέρωσε τους Δ/ντές των σχολείων ότι την Δευτέρα μετά τις 12 το μεσημέρι θα γίνει σύσκεψη με τους σχολικού συμβούλους για θέματα ουσιαστικής σημασίας.

Ελένη Παπαδοπούλου

Πηγή: εφημερίδα Πρωινή
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ