2014-09-09 10:56:31
Φωτογραφία για Πρώτη προειδοποιητική βολή Λευκωσία προς τους Αγγλοαμερικανούς για Ναμί - Δυσφορία για κινήσεις αναβάθμισης
Λευκωσία: Προειδοποιητική βολή έστειλε χθες η Λευκωσία προς τους Αγγλαμερικανούς εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια και δυσφορία της για το γεγονός ότι έχουν διευθετήσει επαφές με τον λεγόμενο υπουργό Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Οζντίλ Ναμί.Η κυπριακή κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η ενέργεια αυτή να επηρεάσει τις σχέσεις της με ΗΠΑ και Βρετανία, σε μια περίοδο κατά την οποία γίνεται λόγος και από τις τρεις χώρες για «στρατηγική συνεργασία». Ήδη, προς τα Υπουργεία Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Βρετανίας, όπως και στις εδώ πρεσβείες τους, έχουν γίνει έντονα διαβήματα και έχει εκφραστεί με έντονο τρόπο η αντίθεση της Λευκωσίας σε κινήσεις που οδηγούν βαθμηδόν σε αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Είναι δε προφανές πως οι επαφές Ναμί προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δήλωσή του αναφέρει πως καταδικάζονται με τον πιο έντονο τρόπο οι όποιες επαφές λεγόμενων αξιωματούχων του κατοχικού καθεστώτος, που αποκλειστικό στόχο έχουν να τύχουν εκμετάλλευσης από το παράνομο καθεστώς
. Όπως, επίσης, «να ικανοποιήσουν προσωπικές και άλλες επιδιώξεις εις βάρος της κοινής υποτίθεται προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου,», εννοώντας τη δελφινολογία που αναπτύσσεται στα κατεχόμενα ενόψει των λεγόμενων προεδρικών, που χρονικά τοποθετούνται τον ερχόμενο Απρίλιο.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε πως «δεν αποκλείεται να προκαλέσει προβλήματα στις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα κράτη εκείνα που διευκολύνουν τέτοιου είδους επαφές». Όπως αποκάλυψε χθες ο «Φ», ο Ναμί που βρίσκεται στο Λονδίνο έχει πρόγραμμα για υψηλού επιπέδου επαφές, ενώ στην Ουάσινγκτον με βάση τα όσα του ανέφεραν από την εδώ πρεσβεία θα έχει συναντήσεις σε Λευκό Οίκο και Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Είναι, πάντως, προφανές πως ενώ οι Αγγλοαμερικανοί επιμένουν σε μια λογική αναβάθμισης του ψευδοκράτους, η Άγκυρα προωθεί πολιτικές εφαρμογής του σχεδίου Β.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Άγκυρα και η τουρκοκυπριακή ηγεσία προετοιμάζουν το έδαφος για αδιέξοδο στο Κυπριακό. Έστειλε δε και το μήνυμα προς διάφορους καλοθελητές πως «αυτοί που υποστήριζαν ότι είχαν διαβεβαιώσεις για επίδειξη καλής θέλησης από τον Ταγίπ Ερντογάν, θα πρέπει να ζητήσουν από την Άγκυρα να ξεκαθαρίσει κατά πόσον επιθυμεί λύση ή αν προωθεί το περιβόητο σχέδιο "βήτα", για αναβάθμιση του ψευδοκράτους».

Στα όσα είπε ο κ. Κασουλίδης, την Κυριακή στον «Φ», απάντησε ο Οσμάν Ερτούγ, λεγόμενος εκπρόσωπος της «προεδρίας» του ψευδοκράτους. Η τ/κ πλευρά, είπε,  κατέθεσε στις διαπραγματεύσεις δύο προτάσεις για θέματα συνεργασίας σχετικά με το φυσικό αέριο και τους υδρογονάνθρακες.

Οι προτάσεις αυτές, ανέφερε, βρίσκονται ακόμα στο τραπέζι, ωστόσο η ελληνοκυπριακή πλευρά αρνείται να τα συζητήσει, αναφέροντας ότι το θέμα των υδρογονανθράκων αποτελεί κυριαρχικό της δικαίωμα.

Ο  Ερτούγ επέκρινε τον Ιωάννη Κασουλίδη για συνέντευξη που παραχώρησε, ισχυριζόμενος ότι εκφράζει μαξιμαλιστικές θέσεις και πως προσπαθεί να μετακινήσει το Κυπριακό από το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο της ΕΕ, λέγοντας ότι Κασουλίδης και Σαμαράς μιλάνε με τον ίδιο τρόπο.

Απάντηση και προς το εσωτερικό

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας εξάλλου «αναφορές κάποιων ότι δήθεν τέτοιου είδους επαφές αποτελούν αποτέλεσμα του κοινού ανακοινωθέντος που συνομολογήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου», ανέφερε πως «η κυβέρνηση επιθυμεί να επαναλάβει ότι κάποιοι στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις που έλαβαν, δίνουν ερμηνείες και εξάγουν συμπεράσματα σε σχέση με το Κοινό Ανακοινωθέν που ούτε η τουρκική πλευρά τολμά να προβάλει».

 

Γράφει: Κώστας Βενιζέλος

- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/217310/proti-proeidopoiitiki-voli-lefkosia-pros-tous-angloamerikanous-gia-nami#sthash.tzu8DEiF.dpuf
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ