2014-09-10 03:33:10
Φωτογραφία για Credit Suisse: 50% οι πιθανότητες για νέο νόμισμα στη Σκωτία στο ΝΑΙ του δημοψηφίσματος
Πιθανότητα 50% δίνει η Credit Suisse στη δημιουργία νέου νομίσματος στη Σκωτία σε περίπτωση που το δημοψήφισμα βγει υπερ της ανεξαρτησίας. Το σκωτσέζικο νόμισμα όμως θα υποτιμηθεί και ενδεχομένως σημαντικά, τονίζουν οι αναλυτές και δίνουν 40% να συνδεθεί με τη λίρα (που όμως δε θα αντέξει) και  10% για ένα ελεύθερα κυμαινόμενο νόμισμα.

Παράλληλα δίνουν πιθανότητα 50% για μια νομισματική συμφωνία, με βάση την οποία θα μπορούσε να αποφευχθεί η υποτίμηση έναντι της στερλίνας. Σε αυτό το σενάριο η επίσημη νομισματική ένωση έχει πιθανότητες 25% ενώ μία ένωση αντίστοιχη με αυτή του Hong Kong έχει επίσης 25% πιθανότητες.

Σύμφωνα με την Credit Suisse εάν η Σκωτία ψηφίσει ναι στο δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου είναι πολύ πιθανό να καταγραφεί σημαντική φυγή καταθέσεων που θα προκαλέσει προβλήματα στην οικονομία της χώρας, με τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών (ενεργητικό) είναι 12 φορές μεγαλύτερα από το ΑΕΠ της Σκωτίας ενώ και η Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να εγγυηθεί για τις καταθέσεις.


Η αλλαγή έδρας του χρηματοπιστωτικού τομέα και των δημόσιων υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και μια νομική διαμάχη για το πετρέλαιο στη Βόρεια Θάλασσα, θα επιταχύνει περαιτέρω μία πιθανή ύφεση.

Η παραγωγή πετρελαίου θα επιβραδύνει, και η οικονομία εκτός των εσόδων από τα πετρέλαια θα χρειαστεί μία υποτίμηση της τάξης του 10% έως 20% για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας. Κάτι τέτοιο σημαίνει 5% έως 10% μείωση των μισθών, που θα οδηγήσει με τη σειρά του σε απότομη αύξηση της ανεργίας.

Με δεδομένο ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών του Ηνωμένου Βασιλείου διαμορφώνεται στο 4,4% του ΑΕΠ η αβεβαιότητα μετά το δημοψήφισμα θα προκαλέσει κίνδυνο αποδυνάμωσης της στερλίνας έναντι του δολαρίου στο 1,50-1,55.

Επιπλέον, η αύξηση των επιτοκίων θα πρέπει να αναβληθεί για μετά τις εκλογές κάτι που θα μπορούσε τελικά να αποδειχθεί θετικό για τα βρετανικά ομόλογα.

Σε ότι αφορά τις μετοχές, οι εξαγωγικές εταιρείες αναμένεται να ωφεληθούν (Diageo, Pernod- Ricard), ενώ κυρίως οι εγχώριες τράπεζες αναμένεται να πληγούν σημαντικά (RBS, Lloyds, TSB).
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ