2014-09-10 07:49:04
Φωτογραφία για Με ρωσικά ελικόπτερα η Βαγδάτη κατά των τζιχαντιστών
Μια παρτίδα επιθετικών ελικοπτέρων Mi-28 Night Hunter έχει παραδώσει η Μόσχα στη Βαγδάτη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιρακινού Υπουργείου Αμυνας, τα ρωσικά ελικόπτερα θαχρησιμοποιηθούν εναντίον των τζιχαντιστών που έχουν καταλάβει μεγάλες εκτάσεις της επικράτειας της χώρας. «Τα ελικόπτερα θα συμβάλουν στον αγώνα του ιρακινού στρατού κατά της ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS», αναφέρει η δήλωση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του ιρακινού Υπουργείου Αμυνας.

Η Ρωσία ενισχύει την υποστήριξή της προς την κυβέρνηση της Βαγδάτης, η οποία μάχεται να συγκρατήσει την εξάπλωση του ριζοσπαστικού ισλαμικού κράτους από τον πόλεμο της Συρίας στο Ιράκ.

Στις αρχές Ιουλίου η Μόσχα παρέδωσε πέντε αεροσκάφη Su-24 στον ιρακινό στρατό, αξίας περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας έχει δηλώσει πως δεν θα συμμετάσχουν ρώσοι πιλότοι στις επιχειρήσεις, θα βοηθήσουν όμως στην εκπαίδευση και την προετοιμασία του ιρακινού στρατού.


Δεν γίνει σαφής ο αριθμός των ρωσικών ελικοπτέρων που παραδόθηκαν στη Βαγδάτη, στις εικόνες του βίντεο που κυκλοφόρησε όμως, διακρίνονται τουλάχιστον τρία. Οι παραδόσεις αποτελούν μέρος της στρατιωτικής συμφωνίας ύψους 4.2 δισ. δολαρίων που υπεγράφη το 2012 για την παράδοση ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού στο Ιράκ.

Οι σουνίτες αντάρτες, υπό την ηγεσία της ακραίας οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙS), εξαπέλυσαν την 9η Ιουνίου μια αιφνιδιαστική έφοδο που τους επέτρεψε να καταλάβουν τεράστιες εκτάσεις στο βορρά, στα ανατολικά και τα δυτικά της Βαγδάτης. Η έλλειψη αεροπορικής υποστήριξης είναι μια από τις κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Ιρακινοί στρατιωτικοί καθώς αποπειρώνται να απωθήσουν τους τζιχαντιστές. 

The Moscow Times
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ