2014-09-10 22:29:08
Φωτογραφία για Διεθνές συνέδριο για τους διαβιβαστές ασθενειών (κουνούπια και άλλα έντομα) στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο
Στοιχεία που δείχνουν ότι οι επιδημίες από παθογόνους μικροοργανισμούς που μεταδίδονται με αρθρόποδα-διαβιβαστές (κουνούπια, κρότωνες, σκνίπες, κ.α.)) θα αυξηθούν στο μέλλον λόγω των κλιματικών και οικολογικών αλλαγών, θα παρουσιαστούν στο 19ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο της SOVE (Society of Vector Ecology, Εταιρία για την Οικολογία των Διαβιβαστών) που θα διεξαχθεί από 13-17 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Τα στοιχεία μίας μακροχρόνιας ολοκληρωμένης μελέτης που αφορά τους ιούς που μεταδίδονται με αρθρόποδα στην Ελλάδα θα δώσει σε διάλεξή της στο Συνέδριο η καθηγήτρια Ιατρικής του ΑΠΘ και διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Αρμποϊών και Αιμορραγικών πυρετών, κα Άννα Παπά. Κύριο μέρος της διάλεξης της κ. Παπά θα αποτελέσουν οι επιδημίες που οφείλονται στον ιό του Δυτικού Νείλου, ο οποίος μεταδίδεται με νύγμα μολυσμένων κουνουπιών. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ανάλυση του ελληνικού στελέχους του ιού που προκάλεσε για πρώτη φορά το 2010 την επιδημία αρχικά στην Κεντρική Μακεδονία, και τη διασπορά του σε διάφορες περιοχές της χώρας.Από την Κεντρική Μακεδονία κινήθηκε την επόμενη χρονιά νότια, στην Θεσσαλία και την Αττική.Το 2012 έκανε περισσότερο αισθητή την παρουσία του στην Θράκη(Ξάνθη) με περαιτέρω εξάπλωση φέτος στη Ροδόπη.Το 2013 ο ΙΔΝ μετακινήθηκε και βόρεια (Σερβία) και φέτος προς τα δυτικά.Θα έχει ενδιαφέρον η παρουσίαση της Ευρωπαϊκής διαδρομής του ιού, από την Ουγγαρία και την Αυστρία έως τα Βαλκάνια και την Ιταλία
.

Συνολικά από το 2010 έως σήμερα καταγράφηκαν περισσότερα από 600 περιστατικά στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων τα 75 θανατηφόρα. Η επιστημονική έρευνα έδειξε ότι το συγκεκριμένο στέλεχος που εντοπίστηκε επί ελληνικού εδάφους το 2010, και ανήκει στην εξελικτική ομάδα 2, ενεχόταν για πρώτη φορά σε επιδημίες και είναι ίσης ή και μεγαλύτερης παθογονικότητας από στελέχη του ιού που ανήκουν στην ομάδα 1 και ευθύνονται για επιδημίες στην Ευρώπη και Αμερική. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό του ΙΔΝ είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα γριπώδους συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, παράλυση.

Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (>50 ετών) και σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς .Μια από τις υποτιμημένες συνέπειες της νόσου είναι τα προβλήματα που χρονίζουν σε μερικούς ασθενείς και τα οποία συνεπάγονται εκτός των άλλων και σημαντικό οικονομικό κόστος για την πλήρη αποκατάστασή τους.

Γενικά φαίνεται ότι η δραστηριότητα του ιού είναι αυξημένη τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη. Η Σερβία ήταν μία από τις χώρες που εμφάνισε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, ενώ η Ρωσία αντιμετώπισε επίσης αυξημένα περιστατικά τα προηγούμενα χρόνια. Τα στατιστικά στοιχεία από ευρωπαϊκούς οργανισμούς δημόσιας υγείας δείχνουν πάντως, για φέτος, μια κάμψη στον αριθμό των περιστατικών στις ευρωπαϊκές χώρες, εντός και εκτός ΕΕ. Οι φετινές κλιματολογικές συνθήκες στην Ελλάδα ήταν ανασταλτικές για τη μετάδοση του ιού. .

Η διάλεξη της κ. Παπά θα περιλαμβάνει επίσης και άλλα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές, όπως ο αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας-Κογκό που μεταδίδεται με κρότωνες (τσιμπούρια) (περιστατικό στη Ροδόπη το 2008), ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η περιγραφή εντελώς νέων στελεχών ιών (φλεβοϊών, μετάδοση με σκνίπες) που ανακάλυψε η ερευνητική της ομάδα.

Η καθηγήτρια Μικροβιολογίας του ΑΠΘ είναι μία από τους διακεκριμένους επιστήμονες που θα μιλήσουν στο 19ο συνέδριο της SOVE και η διάλεξή της αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας, μεταξύ τριών ηπείρων, προσδίδει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη μελέτη των παθογόνων που μεταδίδονται με διαβιβαστές. “Είναι ο κατάλληλος χρόνος για καλά σχεδιασμένες μελέτες ώστε να διευρυνθεί περισσότερο η γνώση όσον αφορά την σχέση διαβιβαστών, παθογόνων μικροοργανισμών και ανθρώπων ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ελέγχου” επισημαίνει η κα Παπά.

Στο συνέδριο αναμένεται να συμμετάσχουν επίσης οι κορυφαίοι επιστήμονες στον τομέα της ιατρικής έρευνας

-O καθηγητής Πωλ Ράιτερ απ το Ινστιτούτο Παστέρ του Παρισιού, ειδικός στην ιατρική εντομολογία,

-ο δρ Μπάρτ Νόουλς για την ελονοσία,

ενώ επίκαιρα- περισσότερο από κάθε άλλη φορά- για την Ελλάδα θα είναι τα νέα δεδομένα που θα παρουσιάσει η πρόεδρος της Ε-SOVE, δρ Εύα Βερονέζι για τον καταρροϊκό πυρετό (ζωονόσος), επιδημία του οποίου πλήττει τους τελευταίους μήνες το ελληνικό ζωικό κεφάλαιο προκαλώντας σημαντικές απώλειες.

Τις εργασίες του συνεδρίου θα παρακολουθήσουν ο πρόεδρος της SOVE κ Νόρις Ντάγκλας και ο πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρίας Καταπολέμησης Κουνουπιών κ. Στηβ Μάλιγκαν.

Το 19ο Συνέδριο της SOVE υπό τον γενικό τίτλο «Όταν η επιδημία γίνεται πανδημία: Μια παγκόσμια πρόκληση για την καταπολέμηση των διαβιβαστών», θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη , στο ξενοδοχείο “Μακεδονία Παλλάς”. Τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κι έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 300 επιστήμονες, ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας και καταπολέμησης μολυσματικών νόσων από έντομα-διαβιβαστές.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα επικεντρωθούν στα νεότερα δεδομένα που έχουν προκύψει σχετικά με την μετάδοση ζωοανθρωπονόσων από έντομα-διαβιβαστές, όπως είναι τα κουνούπια, τα τσιμπούρια, οι σκνίπες, οι κοριοί κι άλλα αρθρόποδα, στους κινδύνους που απειλούν τους τουριστικούς-αστικούς και αγροτικούς πληθυσμούς και στις νέες μεθόδους και εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί για την αντιμετώπισή τους.

Διήμερο σεμινάριο κατάρτισης (Field Training):Πριν από την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, στις 11 και 12 Οκτωβρίου, είκοσι ξένοι επιστήμονες διεθνούς κύρους θα καταρτίσουν σε συνθήκες πεδίου και στις εγκαταστάσεις του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ογδόντα φοιτητές και ερευνητές από όλο τον κόσμο. Το εκπαιδευτικό σεμινάριο διοργανώνεται από την E-SOVE σε συνεργασία με την EMCA (European Mosquito Control Association).Αντικείμενο του είναι η «Καταπολέμηση διαβιβαστών” και περιλαμβάνει τέσσερα παράλληλα προγράμματα κατάρτισης για τα τέσσερα πιο επικίνδυνα αρθρόποδα(κουνούπια, τσιμπούρια, σκνίπες, φλεβοτόμοι) που προσβάλλουν ανθρώπους και ζώα εκτροφής .

Ημερίδα για την καταπολέμηση κουνουπιών:Παράλληλα με το κυρίως συνέδριο, την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου με πρωτοβουλία της εταιρίας Οικοανάπτυξη Α.Ε., θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Καταπολέμηση κουνουπιών και δημόσια υγεία». Η ημερίδα αυτή απευθύνεται αποκλειστικά σε ελληνικούς φορείς και θα προσκληθούν να την παρακολουθήσουν υπηρεσιακοί παράγοντες της κεντρικής διοίκησης, των περιφερειών, των δήμων και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που εμπλέκονται στο αντικείμενο της καταπολέμησης κουνουπιών.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ