2014-09-11 04:04:08
Φωτογραφία για Έντονη ανησυχία για τυχόν φορολόγηση του εφάπαξ στην Κύπρο
Έντονη αντίδραση στο ενδεχόμενο φορολόγησης του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων εκφράζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ και ΠΕΟ Εκπρόσωποι των συντεχνιών με δηλώσεις στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, εξέφρασαν επίσης ανησυχία από το ενδεχόμενο να επεκταθεί η φορολόγηση και στα Ταμεία Προνοίας.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΟΗΟ-ΣΕΚ, Ανδρέας Ηλία, διευκρίνισε ότι μέρος του εφάπαξ ήδη φορολογείται από την 1/1/2013.

Ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχει στο Μνημόνιο όρος για φορολόγηση όλου του ποσού και κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να ξεκαθαρίσει αμέσως το θέμα.

Η αβεβαιότητα που δημιουργείται, είπε, προκαλεί αναστάτωση στους εργαζόμενους.

Είμαστε πρόσθεσε ενάντια σε κάθε πρόθεση φορολόγησης του εφάπαξ και θα το παλέψουμε.

Ο ΓΓ της ΣΥΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, Ανδρέας Νεοφύτου, επέκρινε την κυβέρνηση για σκοπιμότητα, προσθέτοντας ότι οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών για φορολόγηση του εφάπαξ δεν είναι τυχαίες.


Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τη στόχευση των εργαζομένων, ενώ τα κέρδη των επιχειρηματιών έχουν αυξηθεί παρά την κρίση.

Ο κ.Νεοφύτου επέκρινε την κυβέρνηση ότι προχωρεί χωρίς κανένα διάλογο στην αναθεώρηση των μισθών του δημόσιου τομέα και πρόσθεσε ότι οι επηρεαζόμενοι πρέπει αντιδράσουν.

Μαζική έξοδος αστυνομικών

Αυξημένο ενδιαφέρον για πρόωρη αφυπηρέτηση από την Αστυνομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, προκάλεσε η αναφορά περί φορολογίας του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά που εγνώσθη ότι η Τρόικα άφησε ανοικτό θέμα φορολόγησης του εφάπαξ, αρκετοί αστυνομικοί επέδειξαν ενδιαφέρον για να αποχωρήσουν πρόωρα, προκειμένου να μη χάσουν από τα χρήματά τους.

Όπως δήλωσε χθες στον «Φ» ο εκπρόσωπος Tύπου της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης, τις τελευταίες τρεις ημέρες έχουν υποβάλει στο γραφείο προσωπικού αίτηση για πρόωρη αφυπηρέτηση έξι αστυφύλακες. Όλοι προέρχονται από τη Λευκωσία και αναμένεται ότι οι αιτήσεις θα αυξηθούν τις επόμενες ημέρες.

Ο κ. Αγγελίδης τόνισε ότι μεγάλος αριθμός ενδιαφερόμενων αστυνομικών τηλεφωνούν και ρωτούν σχετικά με τα δικαιώματά τους σε περίπτωση πρόωρης αφυπηρέτησης. Θεωρείται σίγουρο ότι τις επόμενες ημέρες και αφού ξεκαθαρίσει το θέμα, οι αιτήσεις θα αυξάνονται τόσο στην Αστυνομία όσο και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Επίσης, έντονο είναι το ενδιαφέρον και από δημόσιους υπαλλήλους που δεν θέλουν, ενώ βρίσκονται κοντά στην αφυπηρέτηση, να χάσουν από τα χρήματα που έχουν συγκεντρώσει ως εφάπαξ, οπόταν και αναμένεται τσουνάμι αιτήσεων για πρόωρες αποχωρήσεις.

Όπως αναφέρθηκε στον «Φ», οι αστυνομικοί που ενδιαφέρονται για να φύγουν από την Υπηρεσία έχουν συμπληρώσει το 50ό έτος της ηλικίας τους και έχουν καλύψει το απαιτούμενο όριο στα χρόνια υπηρεσίας, για να δικαιούνται να λάβουν σύνταξη.

Σημειώνεται ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχουν περίπου 700 κενές θέσεις στην Αστυνομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία λόγω αφυπηρετήσεων και δεν συμπληρώθηκαν λόγω του μορατόριουμ προσλήψεων. Αν υπάρξει μαζική φυγή λόγω της φορολόγησης του εφάπαξ, τότε το πρόβλημα της υποστελέχωσης θα μεγαλώσει περισσότερο, με τις επιπτώσεις να είναι πλέον ορατές.

Ανησυχία εκφράζει και η ΟΕΛΜΕΚ

Την έντονη αντίδραση και ανησυχία της στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών αναφορικά με την πρόθεση για μονιμοποίηση των αποκοπών που έχουν γίνει στο κρατικό μισθολόγιο και για φορολόγηση του εφάπαξ, εκφράζει η ΟΕΛΜΕΚ, η οποία ζητεί «άμεση συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών για ενημέρωση».

Σε σημερινή ανακοίνωση η Οργάνωση αναφέρει ότι «δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά οποιαδήποτε μέτρα που πλήττουν για άλλη μια φορά τους εργαζόμενους στο δημόσιο» και προσθέτει ότι «οι εργαζόμενοι στο δημόσιο έχουν ήδη συνεισφέρει ουσιαστικά στην ανοικοδόμηση της οικονομίας».

Τέλος, η ΟΕΛΜΕΚ αναφέρει ότι θα καλέσει όλες τις συνδικαλιστικές Οργανώσεις σε πανσυνδικαλιστική σύσκεψη.

Δυσαρέσκεια και από νοσηλευτές

Τη δυσαρέσκεια της εκφράζει η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών (ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ.) σχετικά με το θέμα που σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως θεωρεί ότι για ακόμα μια φορά στοχοποιούνται και θυματοποιούνται οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, ανάμεσα στους οποίους και οι νοσηλευτές, που είδαν τα εισοδήματα τους τα τελευταία 3 χρόνια να μειώνονται πέραν του 30% και να επωμίζονται σε μεγάλο ποσοστό το βάρος της οικονομικής κρίσης, την στιγμή που αυτοί που έχουν την ευθύνη παραμένουν ατιμώρητοι και χωρίς να λαμβάνεται κανένα μέτρο για πάταξη της φοροδιαφυγής.

Επιπρόσθετα, σημειώνει ότι «ορατός θα είναι και ο κίνδυνος των μαζικών αφυπηρετήσεων πράγμα που θα επηρεάσει σημαντικά τη λειτουργία και οργάνωση των νοσηλευτηρίων, με όξυνση του προβλήματος υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια, αφού όπως είναι γνωστό οι προσλήψεις στον δημόσιο τομέα είναι "παγιοποιημένες"».

Τέλος, θεωρεί ότι «υποθηκεύεται το μέλλον των υπολοίπων εργαζομένων τόσο στο δημόσιο τομέα, όπου πλέον όλοι εργαζόμενοι συνεισφέρουν ένα μεγάλο ποσοστό του μισθού τους στο ταμείο των Κοινωνικών Ασφαλίσεων όσο και των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, όπου θα υπάρξει ο κίνδυνος να ακολουθηθεί η ίδια πολιτική πάνω στα χρήματα, που θα δικαιούνται από τα συνταξιοδοτικά τους ταμεία».
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ