2014-09-13 08:43:24
Φωτογραφία για Η ανάπλαση της Πανεπιστημίου θα φέρει ...πτώση θερμοκρασίας!
Πολλές αλλαγές θα επιφέρει η ανάπλαση της Πανεπιστημίου και η ζωή στο κέντρο της πρωτεύουσας θα είναι καλύτερη, τονίζει ο γγ Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος, περιγράφοντας, παράλληλα, καρέ-καρέ το πώς θα γίνει το έργο.

«Είναι ένα φιλόδοξο έργο, αλλά πολύ καλά μελετημένο, με μελέτες που χρηματοδότησε το Ίδρυμα Ωνάση. Αφορά όλο το ιστορικό κέντρο, βέβαια θα το αφορά και κυκλοφοριακά. Οι παρεμβάσεις θα ξεκινήσουν από την Αμαλίας και θα φθάσουν μέχρι την Πλατεία Αιγύπτου. Οι δρόμοι, όπως είναι η Ρήγα Φεραίου, ή η Πεσμαζόγλου, θα είναι πεζόδρομοι, η Ομόνοια θα αποκτήσει τη νεοκλασική της μορφή, όπως ήταν παλαιότερα, θα γίνει ανάπλαση της Πλατείας Δικαιοσύνης και το πολύ σημαντικό είναι ότι δεν κλείνουμε την Πανεπιστημίου. Η Ακαδημίας θα έχει αντίστροφη κίνηση, δηλαδή τα αυτοκίνητα δεν θα ανεβαίνουν, αλλά θα κατεβαίνουν και αυτό στο πλαίσιο των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που προανέφερα
. Η Σταδίου θα συνδεθεί με την Πειραιώς. Από την Πειραιώς θα έρχονται και θα κατευθύνονται προς το Σύνταγμα μέσω της Σταδίου. Δεν κλείνουμε το κέντρο. Θα υπάρχουν διαμπερείς κινήσεις, π.χ. η Μπενάκη, η Ομήρου για τα λεωφορεία θα επιτρέπουν και τη διαμπερή κίνηση σε κάποια σημεία. Ταυτόχρονα, θα υπάρχει πρόσβαση για τα ΙΧ να ξεφορτώνουν, για τα λεωφορεία, για τα αυτοκίνητα τροφοδοσίας των καταστημάτων» εξηγεί.

Θα έχουμε πτώση της θερμοκρασίας

Ακόμα σημειώνει ότι με την ανάπλαση της Πανεπιστημίου θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο γραμμικό πάρκο, όπου θα φυτευτούν 800 δένδρα και φυτά. Οι αρχιτέκτονες κήπου έλαβαν υπόψη το τι φύεται στην Αττική και τα δένδρα θα είναι αντίστοιχα. Σύμφωνα με τις μελέτες, το καλοκαίρι π.χ. θα έχουμε μια μέση πτώση της θερμοκρασίας έως 2-3 βαθμούς. Προσθέτει: «Επίσης, θα γίνει ένα έργο αντιπλημμυρικό, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, σίγουρα το μεγαλύτερο νοτιανατολική Ευρώπη, μέσα από το οποίο ουσιαστικά καλύπτουμε ένα επιπλέον πρόβλημα του κέντρου της Αθήνας. Δεν πρόκειται να γίνουν παρεμβάσεις ξένες με το αττικό τοπίο».

Το συγκεκριμένο έργο είναι το τρίτο μιας κατασκευαστικής «τριλογίας» για την Αττική, που περιλαμβάνει επίσης: την ανάπλαση του φαληρικού όρμου και το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 του μετρό από το Γαλάτσι μέχρι τον Ευαγγελισμό, και που θα κάνει στάση στην Ακαδημίας, εκεί όπου βρίσκονται τα λεωφορεία.

Σε σχέση με την πλατεία Ομονοίας, ο κ. Σιμόπουλος τονίζει ότι «θα πάρει τη νεοκλασική της μορφή, όπως ήταν αρχικά. Διότι ουσιαστικά θα κλείσει, θα γίνει ένα πάρκο με υδάτινα στοιχεία, ένας χώρος αναψυχής».

Όπως διευκρινίζει ο γγ Δημοσίων Έργων «είναι θέμα πολύ ολίγων μηνών να γίνει δημοπράτηση και ο εργολάβος να αναδειχθεί και να έχουμε εργολάβο με σύμβαση στο πρώτο εξάμηνο του 2015. Το κόστος θα ανέλθει στα 105 εκατ. ευρώ. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Από το επόμενο χρηματοδοτικό πλαίσιο θα χρηματοδοτηθεί και το συγκεκριμένο έργο. Το Ίδρυμα Ωνάση χρηματοδοτεί τις μελέτες».

Πηγή: Star
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ