2014-09-15 08:06:46
Φωτογραφία για Ιωάννης Κασουλίδης: Δεν θα ανοίξουμε τουρκικά κεφάλαια χωρίς ανταλλάγματα
Συνέντευξη στην Κατερίνα Ηλιάδη

Παρά τα πολλά προβλήματα στις συνομμιλίες για το Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννης Κασουλίδης, δεν θεωρεί ότι δεν υπάρχουν προοπτικές. «Δεν ευρίσκεσαι σε μία πορεία διαπραγματεύσεων, για να προαποφασίζεις ότι δεν υπάρχουν προοπτικές.

Είναι απειράριθμες οι φορές, σε διαπραγματεύσεις, που όλα μπορεί να έδειχναν ότι οδηγούνταν σε κατάρρευση και τελευταία στιγμή βρισκόταν ένας τρόπος που τις αναβίωνε» ανέφερε, ερωτηθείς σχετικά. Εμένα η θεωρία μου είναι άλλη, πρόσθεσε. «Η θεωρία μου είναι ότι οφείλουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια δια της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων για αναζήτηση λύσης του κυπριακού προβλήματος. Όσοι μιλούν για άλλες στρατηγικές, ακόμα δεν είπαν ποιες είναι αυτές οι άλλες στρατηγικές. Ουδέποτε είπαν. Απλώς εκφράζουν την αδημονία τους, την ανυπομονησία τους, γιατί η τουρκική πλευρά δεν συγκατανεύει σε λύση
. Άραγε, με την αλλαγή στρατηγικής θα συγκατανεύσει; Η σημερινή Τουρκία; Η Τουρκία του Ερντογάν; Που δεν ακούει κανέναν; Και που νιώθει τόσο δυνατός, που καμία δύναμη, ούτε αυτές οι Ηνωμένες Πολιτείες επί εποχής Ινονού ή Ετζεβίτ, μπορούσαν να παρέμβουν; Αν θέλουν οι Τούρκοι να λυθεί το Κυπριακό, θα λυθεί. Αν δεν θέλουν, δεν θα λυθεί. Για να θέλουν, όμως, πρέπει η δική μας πολιτική να δημιουργήσει εκείνα τα ερείσματα, πρώτον, σαν κίνητρα και, δεύτερον, σαν κόστος για την πολιτική τους στο Κυπριακό» σημείωσε ο Ιωάννης Κασουλίδης, σε συνέντευξή του που παραχώρησε στην «Αλήθεια».

Ερ. Σαν ποιο κόστος και ποια κίνητρα;

Απ. Τα κίνητρα είναι εύκολο. Το κόστος είναι το δύσκολο. Κόστος όπως η αποτυχία της τουρκικής φιλοδοξίας να λειτουργεί σαν περιφερειακή δύναμη. Τα σχέδια της Άγκυρας δυσκολεύονται λόγω της ύπαρξης του κυπριακού προβλήματος. Δεν μπορεί η Τουρκία να διαδραματίσει αυτό το ρόλο που θέλει στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και ταυτόχρονα να υπάρχει κατοχή της Κύπρου. Υπάρχει η εξωτερική πολιτική της Κύπρου, η οποία μπαίνει σφήνα σε μια σειρά από προσπάθειες της. Και αυτό το αποδείξαμε με την πολιτική μας τους τελευταίους 18 μήνες. Αυτό είναι κόστος. Κίνητρο είναι να καταλάβει η Τουρκία ότι έχει πολύ περισσότερα να ωφεληθεί από την επίλυση του Κυπριακού, όπως στην ενεργειακή πολιτική της.

Ερ. Εννοείτε ότι έχουμε δημιουργήσει της Τουρκίας τόσο μεγάλο κόστος, ώστε να αρχίσει να σκέφτεται ότι πράγματι πρέπει να λύσει το Κυπριακό;

Απ. Εκείνοι που έρχονται να μας μεταφέρουν τη θέση της Τουρκίας ότι αυτή τη φορά επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού και ότι θα προσπαθήσει και θα αποδειχθεί ότι προσπαθεί κλπ κλπ, είναι αυτοί που όλα αυτά τα βασίζουν πάνω σε αυτό που σας περιέγραψα προηγουμένως.

Ερ. Ποιοι είναι αυτοί; Είναι οι ίδιοι που μας έλεγαν και μας λένε ότι ο κ. Ερντογάν, μετά την εκλογή του στην προεδρία της Τουρκίας, θα αλλάξει τακτική στο Κυπριακό; Που είναι η αλλαγή;

Απ. Το ποιοι, ξέρετε ποιοι είναι, δεν είναι ανάγκη να σας τους πω εγώ. Είναι αυτοί που μιλούν και στους δύο. Διορθώνω κάτι όμως. Δεν έλεγαν ότι ο κ. Ερντογάν μετά τις εκλογές θα αλλάξει θέσεις... Έλεγαν ότι η περίοδος των εκλογών δεν τον αφήνουν να κάνει αυτή την πολιτική που τους έταζε ή τάζει ότι θα κάνει.

Ερ. Ποια η διαφορά;

Απ. Υπάρχει μεγάλη διαφορά.

Ερ. Δηλαδή, υπάρχουν ακόμα περιθώρια να αλλάξει;

Απ. Πώς μπορώ να το αποκλείσω αυτό το πράγμα; Μόνον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα το δω. Δεν μπορώ να κρίνω από τις δηλώσεις και, μάλιστα, τις συναισθηματικές δηλώσεις ενός Προέδρου Τουρκίας, που μόλις έχει εκλεγεί και έκρινε ότι έπρεπε να κάνει την πρώτη επίσκεψη, παράνομη επίσκεψη, στο ψευδοκράτος. Δεν μπορώ να κρίνω από τη ρητορική. Από τις θέσεις θα κρίνω. Και θα κρίνω εάν οι θέσεις του κ. Οζερσάι όπως είναι σήμερα, θα αρχίσουν να αλλάζουν. Όπως είναι σήμερα οι θέσεις του κ. Οζερσάι δεν λύνεται το Κυπριακό.

Ερ. Γιατί λέτε οι θέσεις του κ. Οζερσάι και δεν λέτε οι θέσεις του κ. Έρογλου;

Απ. Διότι εγώ μιλώ την αλήθεια.

Ερ. Και η αλήθεια είναι;

Απ. Αυτή που σας είπα. Δεν χρειάζεται παραπάνω επεξήγηση ΑΝΟΙΓΜΑ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΚΑΙ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ

Ερ. Δεχόμαστε πιέσεις να ανοίξουν τουρκικά ενταξιακά κεφάλαια;

Απ. Πάντα είχαμε πιέσεις να ανοίξουν τουρκικά κεφάλαια και κάποιοι νομίζουν ότι εάν για παράδειγμα ανοίξουν τα κεφάλαια 23 – 24, που είναι τα κεφάλαια περί Δικαιοσύνης, περί ελευθεριών μεταξύ των οποίων ελευθερία Τύπου, ελευθερία κοινωνικής δικτύωσης κ.ο.κ, νομίζουν ότι εάν ανοίξουν αυτά τα κεφάλαια ο κ. Ερντογάν θα δεσμευθεί να μην συνεχίσει την πολιτική της παραβίασης των αρχών επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ. Της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και της ελευθερίας της έκφρασης. Εγώ πιστεύω ότι εθελοτυφλούν. Εγώ πιστεύω ότι δεν πρόκειται να συγκινηθεί ο κ. Ερντογάν εάν βρεθεί ξανά μπροστά στην κατάσταση που βρέθηκε με το Κίνημα Φετουλάχ Γκιουλέν. Απεναντίας, το άνοιγμα κεφαλαίων αυτής της υφής, δεν είναι παρά μία επιβράβευση σε μία Τουρκία η οποία τόσο κατάφωρα παραβίασε αυτές τις αρχές. Ο κ. Ερντογάν έπαυσε 2900 δικαστικούς, έπαυσε 800 δημόσιους κατηγόρους και έβγαλε το γιο του και τους συγγενείς του από τη φυλακή, για να βάλει μέσα τους δημοσίους κατηγόρους που τους ερευνούσαν. Ε εάν νομίζει κάποιος ότι με το άνοιγμα αυτών των κεφαλαίων θα διορθωθούν αυτές οι καταστάσεις, πλανάται, και εμείς που ξέρουμε την Τουρκία, δεν πρόκειται να συναινέσουμε. Εξάλλου, οι λόγοι για τους οποίους κλείσαμε αυτά τα κεφάλαια δεν έχουν αρθεί.

Ερ. Εάν το άνοιγμα αυτών των κεφαλαίων διασυνδεθεί με το άνοιγμα της Αμμοχώστου;

Απ. Εάν συνδεθούν με το άνοιγμα της Αμμοχώστου, τότε ανοίγουν πάρα πολλοί δρόμοι. Διότι, η πρόταση για την Αμμόχωστο δεν είναι μόνη της. Συνοδεύεται από την ετοιμότητα μας να παραχωρήσουμε το απευθείας εμπόριο στην τουρκοκυπριακή κοινότητα σαν το αντάλλαγμα, που σημαίνει ότι οι λόγοι για τους οποίους αρνείται η Τουρκία να επεκτείνει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας αίρονται και εφόσον αίρονται αυτοί οι λόγοι, αίρονται και οι λόγοι για τους οποίους εμείς κλείσαμε τα κεφάλαια.

Ερ. Είναι ακόμα ανοικτό το θέμα της Αμμοχώστου παρότι το έχουν κλείσει Τούρκοι αξιωματούχοι;

Απ. Για εμάς είναι ανοικτό και πάντα θα παραμένει ανοικτό. Η λογική του έχει γίνει κατανοητή και από τους ξένους. Και η χρησιμότητα του θέματος έχει γίνει κατανοητή. Υπάρχει μια αλληλοεξάρτηση σε αυτά τα θέματα και επομένως και αυτό εξαρτάται από το εάν προχωρούμε για να κάνουμε λύση ή εάν δεν προχωρούμε. Είναι φανερό ότι οι Τούρκοι δεν πρόκειται να μας δώσουν την Αμμόχωστο, χωρίς να μπουν μέσα στη λογική του δρόμου προς τη λύση.

«Δεν θα αναγνωριστεί το ψευδοκράτος»

Σύμφωνα με τον Ιωάννη Κασουλίδη, εάν αναγνωριστεί το ψευδοκράτος θα δημιουργηθεί προηγούμενο, και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ δεν θα έχουν πλέον καμία αξία στο μέλλον για οποιονδήποτε ανακηρύξει κράτος.

Ερωτηθείς εάν έχει αναβαθμιστεί το ψευδοκράτος και γι αυτό οι επαφές Ναμί σε Βρετανία, ΗΠΑ, Βρυξέλλες, ο Ιωάννης Κασουλίδης απάντησε ξεκάθαρα: «Όχι, δεν έχει αναβαθμιστεί το ψευδοκράτος». Οι επαφές Ναμί, πρόσθεσε, είναι μία συγκυρία την οποία οι ξένοι χρησιμοποιούν για να δικαιολογήσουν τη θέση πως πρόκειται περί ενός μετριοπαθούς πολιτικού που πρέπει να ενθαρρυνθεί. «Αυτή η θεωρία όμως είναι λάθος, διότι αποδεικνύεται –και από τα λεγόμενα του κ. Ναμί- ότι ακόμα και αυτός ο μετριοπαθής πολιτικός παρασύρεται σε παιγνίδια επίρριψης ευθυνών και κατηγορίες εναντίον της πλευράς μας, που εξουδετερώνει τη μετριοπάθεια του. Εξάλλου, η οποιαδήποτε έστω έμμεση ανάμειξη στα εσωτερικά πολιτικά δρώμενα της τουρκοκυπριακής κοινότητας, μπορεί να έχει θετικά, μπορεί όμως και να δημιουργεί εντελώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Από τους αντιπάλους του κ. Ναμί. Γι αυτό και εγώ θα συνέστηνα σε κάποιους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί» συμπλήρωσε.

Ερ. Κρύβονται οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί πίσω από αυτή την ιστορία;

Απ. Δεν είναι θέμα να πούμε ποιοι κρύβονται... Δεν κρύβεται κανένας. Είδατε πέρσι ότι ο κ. Ναμί πήγε στην Ουάσινγκτον και είχε συναντήσεις, τις οποίες όλοι γνωρίζουμε. Όπως και γνωρίζουμε ότι προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποδείξει στους υπόλοιπους της τουρκοκυπριακής κοινότητας ότι αυτός έχει διεθνείς γνωριμίες. Έχει. Ξέρω και εγώ ότι έχει. Έβλεπα τον κ. Ναμί στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για χρόνια. Έχει. Το θέμα είναι ότι επέλεξε να είναι κάτοχος μιας θέσης που συμβολίζει την ύπαρξη ενός μη αναγνωρισμένου κράτους. Αυτό το κράτος δεν θα αναγνωριστεί. Ότι κι αν κάνουν.

Ερ. Αυτό τώρα που το στηρίζετε;

Απ. Ακούστε. Εάν ήθελαν οι ξένοι να αναγνωριστεί, μέχρι τώρα θα αναγνωρίζετο. Περάσαμε από δύσκολες εποχές και δεν αναγνωρίστηκε. Γιατί δεν αναγνωρίστηκε το 2004; Νομίζω ότι η αναγνώριση συνεπάγεται τη δημιουργία ενός προηγούμενου πρωτοφανούς στον κόσμο. Και πριν μου πείτε άλλα παραδείγματα, θέλω να σας θυμίσω ότι το ίδιο το δικαστήριο της Χάγης, όταν επεδίκαζε την υπόθεση του Κοσόβου -που εκεί εδέχτηκε ότι είχαν το δικαίωμα ανακήρυξης ανεξαρτησίας- εξαίρεσε την Κύπρο. Και γιατί; Διότι είπε ότι η Κύπρος έχει ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που καταδικάζουν την ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Εδώ είναι το σημείο. Εάν αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος θα δημιουργήσουν προηγούμενο. Θα παραβιάσουν την αρχή της διεθνούς νομιμότητας και τα ψηφίσματά τους, δεν θα έχουν πλέον καμία αξία στο μέλλον για οποιονδήποτε άλλον έρθει και ανακηρύξει κράτος, το οποίο η διεθνής κοινότητα δεν θα δέχεται και δεν θα αναγνωρίζει. Και τα πρόσφατα παραδείγματα νομίζω είναι σε όλους γνωστά. Απχαζία, βόρειος Οσετία, προσάρτηση Κριμαίας.

«Είμαστε χρήσιμοι για τη Ρωσία»

Στην ερώτηση «με ποιους είμαστε, με τους Αμερικανούς ή με τους Ρώσους», ο κ. Κασουλίδης απάντησε αυθόρμητα το εξής: «Ούτε με τον έναν ούτε με τον άλλο. Είμαστε με την Κύπρο». Το έχω πει ξανά και θέλω να είναι ξεκάθαρο, πρόσθεσε, πως, από την ημέρα που αποφασίσαμε ότι θα ενταχθούμε στην ΕΕ και ενταχθήκαμε στην ΕΕ, ανήκουμε σε αυτό το χώρο. «Σε αυτό το δυτικό χώρο. Αυτό η Ρωσία το δέχτηκε και το σέβεται. Από εκεί και πέρα, το ερώτημα είναι κατά πόσον, υπό την ιδιότητα μας ως μέλος της ΕΕ, μπορούμε να εκφράσουμε αυτή τη φιλία -την παραδοσιακή, την ιστορική, την πολιτιστική- που έχουμε με τη Ρωσία. Εγώ πιστεύω ότι μπορούμε. Έτσι είμαστε πάρα πολύ χρήσιμοι. Εντός, εκτός και επί τ' αυτά δεν είμαστε χρήσιμοι. Διότι δεν θα έχουμε αξιοπιστία» επεσήμανε.

Ερ. Τώρα, με το νέο πακέτο κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία, δεν έχουμε διλήμματα;

Απ. Εμείς εκφράσαμε τη διαφωνία μας σε σχέση με τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων. Θεωρούμε ότι απεδείχθη ότι οι κυρώσεις δεν φέρνουν το ποθούμενο αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα, όμως, τουλάχιστον μέχρι της στιγμής, επιδεικνύουμε και την αλληλεγγύη μας στα κράτη μέλη της ΕΕ. Επιπλέον, κρατούμε και τη σωστή εκείνη πολιτική εντός της ΕΕ, όταν διαμορφώνονται τα μέτρα ώστε να διαμορφωθούν με τρόπο που να συνάδει με τα οικονομικά συμφέροντα της Κύπρου.

Ερ. Έχει εκφράσει παράπονα η Ρωσία για τη στάση μας;

Απ. Όχι. Έχω πάει και έχω εξηγηθεί. Συνάντησα τον κ. Λαβρόφ στη Μόσχα, μέσα στο αποκορύφωμα της κρίσης της Ουκρανίας. Πιστεύω ότι έχουμε υποχρέωση να διαχειριζόμαστε σωστά και τα εξωτερικά θέματα. Και οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι πάρα πολύ καλές και, μάλιστα, σε βαθμό που θα είμαστε στρατηγικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας, στη μάχη για τη σταθερότητα στο χώρο της Μέσης Ανατολής. Οι ασύμμετρες απειλές δεν αφορούν μόνον τις ΗΠΑ ή την ΕΕ ή τη Δύση και το Ισραήλ. Αφορούν και τη Ρωσία, απευθύνονται και εναντίον της Κίνας, απευθύνονται εναντίον της ανθρωπότητας γενικά.

Ερ. Από τις ΗΠΑ, πέραν από δηλώσεις ότι είμαστε στρατηγικοί εταίροι, έχουμε δει έργα που να αποδεικνύουν ότι εννοούν αυτά που λένε;

Απ. Θα πρέπει να δουλέψουμε, για να δώσουμε ουσία σε αυτή τη σχέση. Κι αυτό είναι που κάνουμε τούτη τη στιγμή.

Ερ. Εργαζόμαστε προς ποιαν κατεύθυνση;

Απ. Να δώσουμε ουσία στο «στρατηγικοί εταίροι» μέσα από συμφωνίες, οι οποίες θα καταστήσουν αυτό τον όρο να έχει σημασία, να γίνει πραγματικότητα.

Ερ. Θα είναι οικονομικής φύσης αυτές οι συμφωνίες;

Απ. Θα είναι για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, βασικά.

Ερ. Δεν θα έχουν να κάνουν με τους υδρογονάνθρακες;

Απ. Εάν οι υδρογονάνθρακες κινδυνεύουν από τρομοκράτες, ναι...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Σε ότι αφορά την εμβάθυνση των σχέσεων μας με την Αίγυπτο, ο Ιωάννης Κασουλίδης ανέφερε ότι «με την κρίση της Γάζας, η Αίγυπτος απέδειξε πόσο σημαντική είναι, πόσο κύριος παράγοντας σταθερότητας είναι για αυτή την περιοχή». Ο αιγυπτιακός λαός, σημείωσε, έχει επιλέξει μια πορεία που ανατρέπει την πολιτική των Αδελφών Μουσουλμάνων. «Οι οποίοι δεν είναι Αιγύπτιοι, υπάρχουν σε όλες τις ισλαμικές χώρες και σε άλλες υπονομεύουν καθεστώτα και σε άλλες επιδιώκουν να έλθουν στην εξουσία, και έχουν και τον κύριο Ερντογάν από πίσω να κουρδίζει. Ε εμείς, τον κατάλληλο χρόνο, την κατάλληλη στιγμή, κάναμε την επιλογή μας, από την αρχή και ξεκάθαρα, και στεκόμαστε συμπαραστάτες της Αιγύπτου, όταν το θέμα Αίγυπτος συζητείται εντός της ΕΕ» εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών.

Θα υπάρξουν συνέπειες από την εμπλοκή για τις εκποιήσεις

Έχουμε, λέει ο Κύπριος ΥΠΕΞ, «μεγάλες προοπτικές να βγούμε από το Μνημόνιο πολύ πιο σύντομα απ' ότι προβλέπεται»

Κληθείς να πει κατά πόσον στο εξωτερικό αντιμετωπίζουν πια την Κύπρο ως μία χρεοκοπημένη χώρα, ο κ. Κασουλίδης απέρριψε ότι αυτή είναι η εικόνα του κράτους μας.

«Λυπούμαι που το λέω, αλλά δεν ξέρω που θα οδηγήσει την εικόνα μας η εξέλιξη αυτή με το θέμα των εκποιήσεων. Πάντως, μέχρι τώρα, αυτή η χρεοκοπημένη χώρα όπως λέγεται, τυγχάνει θαυμασμού για τα επιτεύγματα και τη μεγάλη πρόοδο που πέτυχε σε διάστημα μόνον 18 μηνών, τα οποία μιλούν από μόνα τους, είτε αυτά είναι τα δημοσιονομικά είτε είναι η σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα. Ναι, τις ημέρες του Γιούρογκρουπ ήμασταν ένα κλωτσοσκούφι, το οποίο άφησε τη χώρα του να φθάσει στο χείλος του γκρεμού, τόσο στον τραπεζικό τομέα όσο και στο δημοσιονομικό τομέα, στον τομέα του χρέους προς τον έξω κόσμο, το οποίο κινδύνευε να οδηγήσει τη χώρα σε χρεοκοπία. Αυτή η εικόνα έχει αντιστραφεί. Και στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, μέχρι σήμερα τυγχάνουμε σεβασμού, διότι η χώρα μας έχει απόψεις και λαμβάνει μέρος στις εποικοδομητικές συζητήσεις και, μάλιστα, όχι υπό την έννοια του κομπάρσου ή της χώρας με το σύμπλεγμα του μικρού μας μεγέθους» ανέφερε ο Κύπριος ΥΠΕΞ.

Ερ. Η ιστορία με τις εκποιήσεις θα μας κοστίσει;

Απ. Δεν είμαι άμεσα αναμεμειγμένος στα θέματα αυτά, αλλά θα σας απαντήσω. Ναι, πιστεύω ότι θα μας κοστίσει. Και ότι θα δημιουργηθούν συνέπειες. Ξέρετε που; Δημιουργήθηκε μια εικόνα ότι η Κύπρος προχωρά σταθερά, εφαρμόζει το Πρόγραμμα, αποκαθιστά την εμπιστοσύνη της προς τον έξω κόσμο, μπόρεσε και βγήκε στις αγορές, μπόρεσε και σταθεροποίησε το τραπεζικό της σύστημα, διότι οι τράπεζες της βγήκαν στις αγορές, η Τράπεζα Κύπρου έχει πρόθεση να βγει στο Χρηματιστήριο μέχρι τέλος Οκτωβρίου, οι Οίκοι Αξιολόγησης -με μεγάλη φειδώ οφείλω να ομολογήσω- ξεκίνησαν τις αναβαθμίσεις. Έχουμε, νομίζω, μεγάλες προοπτικές να βγούμε από το Μνημόνιο πολύ πιο σύντομα απ' ότι προβλέπεται, όπως η Πορτογαλία. Έχουμε την προοπτική να ανατείλουν καλύτερες ημέρες και κοινωνικά. Έχω δει στατιστικές που για πρώτη φορά σταθεροποιούν, αν όχι φρενάρουν, την άνοδο της ανεργίας. Που σημαίνει ότι η ανεργία, αν οι τράπεζες αύριο ξεκινήσουν να κυκλοφορούν τη ρευστότητα, πετύχουν δηλαδή τα stress tests και μπορούν να βγάλουν προς την αγορά ρευστότητα, σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν ή θα ενισχυθούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, εξέλιξη που θα οδηγήσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αυτή η ψυχολογία της οικονομίας, που είναι το κυριότερο σημείο, πιστεύω ότι θα πληγεί από αυτή την ιστορία που δημιούργησαν τα πολιτικά κόμματα σε σχέση με τις εκποιήσεις, και ελπίζω και εύχομαι να διαψευσθώ.

Πηγή: alfanews
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ