2014-09-17 10:12:35
Φωτογραφία για Πέφτει η οικοδομική δραστηριότητα, αυξάνεται η ανεργία
Σε «ντόμινο» έχει εξελιχθεί η ανεργία που πλήττει τον κλάδο της οικοδομής, καθώς μηχανικοί, εργολάβοι, τεχνικά συνεργεία, προμηθευτές αλλά και οι... βιομηχανίες βρίσκονται στα όριά τους λόγω της ύφεσης που παρατηρείται στον κλάδο της οικοδομής τα τελευταία χρόνια.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το GOODnet.gr, τα στοιχεία μαρτυρούν την πραγματική κατάσταση στον κλάδο της οικοδομής και αποτυπώνουν απόλυτα το γιατί τα επαγγέλματα που σχετίζονται με αυτήν βρίσκονται στα όρια της πλήρους κατάρρευσης. Η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας αγγίζει και ξεπερνά το 65% στο νομό Ρεθύμνου και χρόνο με το χρόνο η έκδοση οικοδομικών περιορίζεται όλο και περισσότερο και πλέον αφορά μόνο ανακατασκευές και ανακαινίσεις στην πλειοψηφία τους.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΤΕΕ στο Ρέθυμνο, Στέλιος Ξεζωνάκης, η δραστηριότητα σε ό,τι αφορά τις νέες οικοδομές ξεκίνησε τη φθίνουσα πορεία από το 2005, μερικά χρόνια πριν από την οικονομική κρίση, ενώ μέχρι σήμερα η συνεχής πτώση των εννέα ετών έχει βάλει «λουκέτο» σε εκατοντάδες τεχνικές εταιρείες και έχει οδηγήσει στην ανεργία μεγάλο αριθμό επαγγελματιών που σχετίζονται με τον κλάδο
. Παρά το χαμηλό κόστος των εργασιών για τις νέες οικοδομές οι εταιρείες αλλά και οι επαγγελματίες του κλάδου δεν βλέπουν την ανάκαμψη που θα καταστήσει βιώσιμη τη δραστηριότητά τους.

ΜΕ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΡΕΜΕΤΙΑ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

Η «κατάρρευση» του κλάδου των οικοδομών έχει συμπαρασύρει πλήθος επαγγελματιών στην ανεργία και την καθημερινή αναζήτηση μεροκάματου προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα πενιχρό εισόδημα για την επιβίωσή τους. Επιπλέον, το φάσμα των οικοδομικών εργασιών έχει συρρικνωθεί σημαντικά και έχει περιοριστεί πλέον στις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, τις ανακαινίσεις και τις επισκευές κατοικιών.

Μηχανικοί βλέπουν καθημερινά τις εταιρείες τους να «βουλιάζουν» λόγω χαμηλής ζήτησης για νέες οικοδομές που θα καταστήσουν την επιχείρησή τους βιώσιμη ενώ όσοι σχετίζονται με τον κλάδο έχουν οδηγηθεί στην πλειοψηφία τους στην ανεργία. Τεχνικά συνεργεία και τεχνικά επαγγέλματα που σχετίζονται άμεσα με τον κλάδο της οικοδομής δεν βρίσκουν ούτε μεροκάματα ενώ προμηθευτές υλικών ακόμη και βιομηχανίες και βιοτεχνίες δομικών υλικών που αποτελούν την ατμομηχανή παραγωγής βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης.

ΤΟ 50% ΤΩΝ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΤΕΕ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΕΡΓΟ

Χαρακτηριστικό της συνολικής «αποσύνθεσης» του κλάδου είναι πως από τους 400 συνολικά επαγγελματίες που είναι εγγεγραμμένοι στο ΤΕΕ σε ό,τι αφορά το Ρέθυμνο μόνο οι 200 είναι ενεργοί κάτι που εκτοξεύει το συνολικό ποσοστό ανεργίας στο 50%.

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 2012

Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία του ΤΕΕ και της Πολεοδομίας Ρεθύμνου προκύπτει για το νομό συνολική πτώση της τάξεως του 65% σε ό,τι αφορά στη συνολική δραστηριότητα της οικοδομής. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα τα νούμερα είναι απογοητευτικά καθώς το 2012 εκδόθηκαν συνολικά 188 οικοδομικές άδειες ενώ το 2013 ο ίδιος αριθμός παρουσίασε πτώση με την έκδοση μόλις 142 οικοδομικών αδειών. Το πρώτο οκτάμηνο του 2014 οι οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν είναι 89 από τις οποίες οι 12 αφορούν κατεδαφίσεις, οι 19 προσθήκες και μόνο οι 58 νέες οικοδομές. Ωστόσο, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως το 25% από τις 58 νέες άδειες οικοδομής εκδόθηκε σε ονόματα Ευρωπαίων.

ΟΙ ΔΥΤΙΚΟΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Την «ανατροπή» στον κλάδο ενδέχεται να κάνουν στον κλάδο της οικοδομής μακροπρόθεσμα Δυτικοευρωπαίοι επενδυτές, οι οποίοι βρίσκουν πλέον την Ελλάδα όχι μόνο καλό προορισμό για τις διακοπές τους αλλά και πρόσφορο έδαφος για μια παραθεριστική κατοικία. Την ίδια ώρα που οι Ρεθεμνιώτες παρουσιάζουν σοβαρή αδυναμία οικοδόμησης νέων κατοικιών, Γερμανοί, Αυστριακοί, Γάλλοι και Άγγλοι χτίζουν σε μεγάλο ποσοστό κατοικίες τις οποίες μάλιστα ολοκληρώνουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, κάτι που οφείλεται στην ύπαρξη ρευστού και πληρωμών.

Όπως μας επεσήμανε ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΤΕΕ κ. Στέλιος Ξεζωνάκης: «Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι Ευρωπαίοι επενδύουν στην οικοδομή και η αγορά αυτή κινητοποιείται. Αυτή τη στιγμή οι Δυτικοευρωπαίοι βρίσκουν πολύ ελκυστικό το μέρος αλλά και το κόστος και έχουν ρευστότητα ώστε να τελειώσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα την οικοδομή τους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως μεγάλο ποσοστό αδειών για νέες οικοδομές έχει εκδοθεί σε ονόματα Δυτικοευρωπαίων».

ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Στόχος από πλευράς του Τεχνικού Επιμελητηρίου είναι πλέον να στραφούν προς την ξένη αγορά επενδύοντας στον κλάδο του τουρισμού αλλά και στους ξένους επενδυτές.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ξεζωνάκης επεσήμανε: «Το κόστος είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για τους ξένους που επιθυμούν να αποκτήσουν παραθεριστική κατοικία στο Ρέθυμνο. Κατευθυνόμαστε προς τις μεγάλες επενδύσεις όπως οι τουριστικές μονάδες και στους ξένους επενδυτές. Από πλευράς ΤΕΕ, αναμένεται σύντομα να καταθέσουμε προτάσεις ώστε να γίνει ακόμα πιο ελκυστική η αγορά για ξένους επενδυτές και να απλοποιήσουμε ζητήματα όπως η γραφειοκρατία, να έχουμε ένα ξεκάθαρο χωροταξικό σχεδιασμό και σε συνεργασία με το Δήμο και την πολεοδομία να καταφέρουμε τη γρήγορη έκδοση αδειών οικοδομής.

Έτσι οι ξένοι επενδυτές θα επωφελούνται από το χαμηλό κόστος αλλά και την απλοποίηση των διαδικασιών για τις νέες οικοδομές». Επιπλέον, ο κ. Ξεζωνάκης αναφέρθηκε και στην ανάγκη για ενημερωτικές δράσεις για τους επαγγελματίες του κλάδου που θα τους εξοικειώσουν με τις σχετικές νομοθεσίες και θα κάνουν πιο εύκολη την είσοδο στην ξένη αγορά. Χαρακτηριστικά τόνισε: «Υπάρχουν ενδείξεις για μεγάλα έργα στον κλάδο του τουρισμού και των ξένων επενδύσεων που θα μας οδηγήσουν εκτός από την τοπική αγορά και στην ξένη και θα δώσουν ανάκαμψη στον κλάδο».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ