2014-09-19 14:35:42
Φωτογραφία για Ηλεία: Κόπηκε στα δύο η Φρίξα
Τελειωμό δεν έχει το μαρτύριο των καθιζήσεων στη Φρίξα του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων. Τα εδάφη σε αυτή τη μεριά της Ηλείας επηρεάζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από υπόγειες πηγές, οι οποίες απειλούν να καταστρέψουν ένα ολόκληρο χωριό και να ξεσπιτώσουν οικογένειες. Το πρόβλημα της Φρίξας είναι γνωστό εδώ και αρκετά χρόνια, όμως από τη μια δεν προχώρησαν τα σχέδια για την μετεγκατάσταση του οικισμού σε έκταση έξω από την Κρέστενα, από την άλλη οι κάτοικοι αρνούνται πεισματικά να εγκαταλείψουν τον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν, τον τόπο που βρίσκονται οι περιουσίες τους. Μετά τον περσινό χειμώνα όπου παρουσιάστηκαν δεκάδες προβλήματα σε δρόμους και σπίτια, από το περασμένο Πάσχα και μετά παρουσιάστηκε μια σημαντική καθίζηση που παρέσυρε τον κεντρικό δρόμο και έκοψε στα δύο το χωριό.

Λίγο έλλειψε να αποκαλυφθούν οι τάφοι στο νεκροταφείο του χωριού, όταν άρχισαν να υποχωρούν τμήματα του δρόμου ακριβώς δίπλα
. Ευτυχώς για τους κατοίκους, η καθίζηση σταμάτησε και δεν παρέσυρε το νεκροταφείο και άλλους χώρους του χωριού. Όμως η ζημιά που προκλήθηκε στον κεντρικό οδικό άξονα του χωριού είναι τεράστια. Ο δρόμος υποχώρησε σε βάθος έξι μέτρων και άρχισε να αναβλύζει νερό από το υπέδαφος. Για μεγάλο χρονικό διάστημα τεχνικά συνεργεία του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, ώστε να μπορέσουν ασφαλίσουν το σημείο και να μην υπάρξει περαιτέρω εξέλιξη του φαινομένου. Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Σάκης Μπαλιούκος αναφερόμενος στις παρεμβάσεις που γίνονται τόνισε πως έγινε εξυγίανση του εδάφους σε βάθος περίπου τριάντα μέτρων, εντοπίστηκαν οι υπόγειες πηγές που δημιούργησαν το πρόβλημα και τοποθετήθηκαν σωληνώσεις. Σε αυτή τη φάση των εργασιών ένα τμήμα του δρόμου μετά από παρεμβάσεις αναμένεται να αποκατασταθεί ώστε να πραγματοποιείται κανονικά η κυκλοφορία των λεωφορείων του ΚΤΕΛ. «Ήταν μια διαδικασία που δεν μπορούσαμε να επισπεύσουμε, δεν μας το επέτρεπε το έδαφος, ήταν πολλά τα νερά που έβγαιναν. Σε 2-3 μέρες εκτιμώ ότι θα έχουμε δώσει πρόσβαση, θα αναμένουμε όμως, για την οριστική κατασκευή, να δούμε τη συμπεριφορά στις πρώτες βροχές, να μαζέψουμε τα επιφανειακά νερά και να δώσουμε το χρόνο στους αναδόχους και στις υπηρεσίες μας να κάνουν τις δυνατές παρεμβάσεις» είπε ο κ. Μπαλιούκος. Όπως τόνισε για την συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε επαφή με το ΙΓΜΕ και γεωλόγους που γνωρίζουν καλά την περιοχή και έτσι οι παρεμβάσεις έγιναν κατόπιν των υποδείξεών τους. «Εύχομαι, να μην έχουμε άλλη προβλήματα στον κεντρικό τουλάχιστον άξονα, γιατί πέριξ του οικισμού είναι τέτοια η σύνθεση του εδάφους που θα έχουμε, ώστε να μην ταλαιπωρηθεί άλλο το χωριό. Δεν είναι βέβαια αποκομμένο, περνούν τα αυτοκίνητα, αλλά για λόγους ασφάλειας όχι το λεωφορείο. Υπάρχουν αρκετοί δρόμοι να εξυπηρετήσουν την κυκλοφορία, αλλά είναι λίγο μεγαλύτερες οι αποστάσεις» σχολίασε ο κ. Μπαλιούκος. Από την άλλη πλευρά το τμήμα προς τα Καλυβάκια, που αντιμετώπισε παρόμοια προβλήματα πέρυσι, είναι σε καλύτερη κατάσταση και θα προχωρήσει η οριστική αποκατάσταση.

Απαντώντας σε ερώτημά μας ο κ. Μπαλιούκος, σχετικά με τη μεταφορά του οικισμού που συζητείται εδώ και πολλά χρόνια, τόνισε ότι «δεν υπάρχει διάθεση των κατοίκων να φύγουν από το χωριό. Όταν επαλειφθούν τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης, και δοθεί η ευκαιρία στο νέο ΕΣΠΑ, ίσως δοθεί τέτοια δυνατότητα για μεταφορά. Όμως, ο οδικός άξονας πρέπει να υπάρχει. Τα κτήματα και η παραγωγή θα υπάρχει. Η λειτουργία του οικισμού πρέπει να υπάρχει και να την εγγυηθούμε. Για παράδειγμα εδώ, στο νεκροταφείο οι κάτοικοι έχουν τους δικούς τους ανθρώπους, θέλουν να έρθουν. Δε θα είναι εύκολο να πείσουμε τους δημότες να αποχωριστούν το χωριό τους. Υπήρχαν μηνύματα που έλεγαν «βάζουμε μπουλντόζα και γκρεμίζουμε το χωριό». Τέτοιο πράγμα δε θα το επιτρέψουμε και δε θα το προτιμήσουμε. Ας ταλαιπωριόμαστε. Είναι μια απόφαση που θα ληφθεί με όλες τις παραμέτρους και με όλους τους κατοίκους τους διαμένοντες και όχι μόνιμα» είπε ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας - Κρεστένων. Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Φρίξας, Γιώργος Σεφερλής, τόνισε ότι «το χωριό για μια ακόμα φορά αντιμετωπίζει ένα ακόμα μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα. Χάρη στις προσπάθειες που γίνονται και από το δήμαρχο, θα έχουμε καλό αποτέλεσμα και εύχομαι ο χειμώνας να μη μας φέρει άλλα προβλήματα». Το έργο της αποκατάστασης σε αυτό το επίπεδο δεν αναμένεται να ξεπεράσει τις 15.000 ευρώ σε κόστος, καθώς γίνονται εργασίες και με μηχανήματα του δήμου. Στις εργασίες περιλαμβάνονται τοίχοι αντιστήριξης και τσιμεντόστρωση ή ασφαλτόστρωση.

Πηγή: ilialive
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ