2014-09-19 15:58:05
Φωτογραφία για Η Τουρκία άνοιξε τα σύνορα για τους Κούρδους της Συρίας
Φωτογραφία αρχείου

Τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα ανέφεραν ότι η Άγκυρα άνοιξε τελικά τα σύνορά της για τους Κούρδους της Συρίας, αν και αρχικά είχε αρνηθεί να τους δεχθεί ως πρόσφυγες.Εκατοντάδες Κούρδοι εκτοπισμένοι, κυρίως γυναικόπαιδα, με το πράσινο φως της Άγκυρας, πέρασαν τα σύνορα της Τουρκίας την Παρασκευή, αφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη βορειοανατολική Συρία, καθώς συνεχίζεται η προέλαση των τζιχαντιστών.

Το CNN-Turk μετέδωσε εικόνες με Κούρδους, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους να εισέρχονται στην Τουρκία υπό το άγρυπνο βλέμμα των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας.

Οι εκτοπισμένοι, οι οποίοι κουβαλούσαν στην πλάτη τα λίγα αντικείμενα που είχαν πάρει βιαστικά μαζί τους, έδειχναν οι περισσότεροι σημάδια μεγάλης κόπωσης. Μία γυναίκα λιποθύμησε μπαίνοντας στο τουρκικό έδαφος, πριν δεχθεί τις φροντίδες ιατρικών ομάδων που έσπευσαν επιτόπου.


Τούρκοι στρατιώτες και Κούρδοι της Τουρκίας που έχουν συγγενείς μεταξύ των εκτοπισμένων βοηθούσαν τους πρόσφυγες να διασχίσουν τα σύνορα, προσφέροντάς τους νερό και τροφή.

Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας είχαν κάνει το πρωί χρήση δακρυγόνων και υδραντλιών στο τουρκικό έδαφος για να διαλύσουν περίπου εκατό διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την αρχική άρνηση των αρχών της Άγκυρας να υποδεχθούν τους πρόσφυγες.

Επί περισσότερες από 24 ώρες, η Τουρκία αρνήθηκε να υποδεχθεί τους εκτοπισμένους ο αριθμός των οποίων υπερέβαινε κατά διαστήματα τις 3.000, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο.

Οι κούρδοι πρόσφυγες είχαν συγκεντρωθεί κατά μήκος του συρματοπλέγματος που χωρίζει τις δύο χώρες κοντά στο τουρκικό χωριό Ντικμετάς.

Οι εκτοπισμένοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους στην ευρύτερη περιοχή της κουρδικής συριακής πόλης Κομπάνι, που έχει περικυκλωθεί από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι έχουν καταλάβει πολλά χωριά στα περίχωρα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
enet
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ