2014-09-19 20:55:34
Φωτογραφία για Αναβαθμισμένα από όλες τις απόψεις το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Πύργου
Αναβαθμισμένα από όλες τις απόψεις, βρίσκει η φετινή σχολική χρονιά τα δύο ΕΠΑΛ του Πύργου, το 1ο και το 2ο, με περισσότερες ειδικότητες, καλύτερες υποδομές και εργαστήρια, αυξημένο αριθμό μαθητών και πολύ λιγότερες σε σχέση με πέρυσι ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, χωρίς αυτό βεβαίως να σημαίνει ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν χρήζει βελτίωσης. Φυσικά το καθένα από τα δύο ΕΠΑΛ έχει τη δική του φυσιογνωμία αλλά και τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και προβλήματα, ωστόσο από τους Δ/ντές και το εκπαιδευτικό προσωπικό, όπως και από την Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης γίνεται ένας μεγάλος αγώνας για την όσο δυνατόν καλύτερη λειτουργία τους δεδομένων των συνθηκών. Ωστόσο την φετινή χρονιά υπάρχει μια απώλεια για το 1ο ΕΠΑΛ Πύργου, που είναι ο Τομέας Πληροφορική και που στην ουσία δεν υφίσταται για την Α τάξη, αφού το ενδιαφέρον των καινούργιων μαθητών μετατοπίστηκε για την συγκεκριμένη ειδικότητα στο 2ο ΕΠΑΛ Πύργου που επίσης απέκτησε Τομέα Πληροφορικής
. Οι μαθητές λοιπόν που γράφτηκαν στην Α΄ τάξη, είχαν να επιλέξουν τον ίδιο Τομέα σε δύο ομοειδή σχολεία στην ίδια πόλη και για τους δικούς τους λόγους, η πλειοψηφία των παιδιών επέλεξε το 2ο ΕΠΑΛ. Οι εγγραφές βεβαίως συνεχίζονται μέχρι τα τέλη του Σεπτέμβρη, αλλά προς αυτήν την κατεύθυνση μάλλον δεν θα αλλάξει κάτι, όμως οι νέες ειδικότητες του 1ου ΕΠΑΛ έχουν ήδη απορροφήσει αρκετούς μαθητές οπότε η απώλεια στον τομέα Πληροφορικής εξισορροπείται.

Αύξηση μαθητών στο 1ο ΕΠΑΛ Πύργου

Μεταξύ 10 συνολικά ειδικοτήτων, έχουν να επιλέξουν τον τομέα σπουδών που θα ακολουθήσουν, οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Πύργου που φέτος είναι ακόμα περισσότεροι από πέρυσι, ενώ οι εγγραφές συνεχίζονται. Ο νέος Δ/ντής του 1ου ΕΠΑΛ Πύργου κ. Δημήτρης Μπαξεβανάκης που ήδη υπηρετεί εδώ και 20 χρόνια ως εκπαιδευτικός στην ίδια σχολική μονάδα και γνωρίζει γι αυτόν ακριβώς το λόγο πολύ καλά την κατάσταση στο σχολείο του, τόνισε ότι η φετινή χρονιά έχει ξεκινήσει με πολύ καλές προοπτικές απ’ όλες τις απόψεις, με μοναδική εξαίρεση την απώλεια ενδιαφέροντος νέων μαθητών του Τομέα Πληροφορικής. « Στην Α΄τάξη έχουμε αύξηση μαθητών της τάξης του 20%, ενώ και στην Β΄τάξη έχουμε μια μετατόπιση 25 νέων μαθητών που ήρθαν από τα Γενικά Λύκεια. Ο συνολικός λοιπόν αριθμός των μαθητών που θα φοιτήσουν την νέα σχολική χρονιά στο 1ο ΕΠΑΛ Πύργου είναι μεγαλύτερος και αυτό βεβαίως έχει και την δική του ερμηνεία, αφού αφενός αναδεικνύει σε ένα βαθμό την ανασφάλεια που αντιμετωπίζουν οι μαθητές στα ΓΕΛ με τους διαρκείς πειραματισμούς της κυβερνητικής πολιτικής στην Παιδεία και στο εξεταστικό σύστημα και αφετέρου τις δυνατότητες που δίνουν τα Επαγγελματικά Λύκεια με μια κάποια διέξοδο επαγγελματικής αποκατάστασης. Φέτος λοιπόν τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα για το 1ο ΕΠΑΛ Πύργου, οι κτιριακές υποδομές είναι πολύ καλές, ο εργαστηριακός εξοπλισμός είναι σχεδόν άρτιος ενώ οι ελλείψεις εκπαιδευτικών είναι λίγες, στα μαθήματα γενικής παιδείας και στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα είμαστε καλυμμένοι και έχουμε μόνο τρία κενά σε ειδικότητες. Εκεί που το πράγμα χωλαίνει, είναι ότι σε ορισμένες ειδικότητες δεν συμπληρώνεται ο κατώτατος αριθμός μαθητών που είναι τα 12 άτομα για να μπορέσει να λειτουργήσει το τμήμα. Ωστόσο είμαστε αποφασισμένοι και με την στήριξη ευελπιστούμε της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Ηλείας, να λειτουργήσουμε όλα τα τμήματα με τις ειδικότητες γιατί δεν θέλουμε να αλλάξουμε κατεύθυνση και προσανατολισμό σε ένα παιδί που έχει κάνει την δική του επιλογή. Φιλοδοξία μας λοιπόν να λειτουργήσουν όλες οι ειδικότητες στις οποίες υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά των μαθητών. Όσο για τον Τομέα Πληροφορικής, δυστυχώς τον απορρόφησε το 2ο ΕΠΑΛ Πύργου, προφανώς οι μαθητές το επέλεξαν γιατί είναι εντός πόλης ή για τους δικούς τους τέλος πάντων λόγους, εμείς θα επιμείνουμε στις άλλες ειδικότητες που διαθέτουμε και που έχουν προσελκύσει πολλούς μαθητές».

Στο 1ο ΕΠΑΛ Πύργου λειτουργούν 10 ειδικότητες στις οποίες συμπεριλαμβάνεται για την Β΄και Γ΄τάξη ο Τομέας Πληροφορικής. Το σύνολο των ειδικοτήτων έχουν ως εξής:

Τομέας Πληροφορικής

1.Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής

2. Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ

3. Τεχνικός Εφαρμογών Λογισμικού

Τομέας Μηχανολογίας

4.Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών

5.Τεχνικός Εγκαταστάσεων ψύξης αερισμού και κλιματισμού

6. Τεχνικός Οχημάτων

Τομέας Ηλεκτρονικής

7. Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων

Ηλεκτρολογίας

8. Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων Αυτοματισμού

9.Τεχνικός Αυτοματισμού

Τομέας Δομικών Έργων

10.Σχεδιαστής Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής

Ελκυστικός ο Τομέας Πληροφορικής για το 2ο ΕΠΑΛ Πύργου

Δύο τομείς, ο Τομέας Οικονομίας και ο τομέας Πληροφορικής λειτουργούν από την νέα χρονιά στο 2ο ΕΠΑΛ Πύργου. Στον Τομέα Πληροφορικής, υπάρχουν δυο ειδικότητες στην Β΄ και Γ΄ τάξη, α)Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής (Multimedia, Web Designer, Web Developer, Video Games) και Τεχνικός Εφαρμογών Λογισμικού. Στον Τομέα Οικονομίας, λειτουργούν τέσσερις ειδικότητες, α)Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών, β)Υπάλληλος Οικονομίας Διοίκησης στον Τουρισμό, γ)Υπάλληλος Αποθήκης και Συστημάτων Εφοδιασμού και δ)Υπάλληλος Εμπορίας Διαφήμισης ( Οι δύο τελευταίες είναι νέες ειδικότητες). Ο Δ/ντής του 2ου ΕΠΑΛ Πύργου κ. Αθανάσιος Βέρρας μιλώντας στην ‘Πρωϊνή’ για το πώς ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά, τόνισε ότι η κατάσταση είναι βελτιούμενη και σαφώς πολύ καλύτερη και από άποψη ελλείψεων καθηγητών, κενών κλπ αλλά και από αριθμό μαθητών, αφού οι γονείς και οι μαθητές αντιλαμβάνονται ότι τα ΕΠΑΛ δίνουν επιλογές διαφορετικές στα παιδιά απ ότι τα Γενικά Λύκεια, γιατί τελειώνουν το σχολείο παίρνοντας απολυτήριο που συνοδεύεται με ειδικότητα, ενώ έχουν και την δυνατότητα εισαγωγής στα ΤΕΙ. « Φέτος έχουμε πολύ περισσότερα παιδιά από πέρυσι, υπολογίζουμε ότι θα ξεπεράσουμε τα 250 – το 2013 είχαμε 220 μαθητές- ενώ στην Α΄τάξη γράφτηκαν 70 μαθητές και την περσινή χρονιά είχαμε 50. Επίσης από τα ΓΕΛ μας ήρθαν στην Β΄τάξης άλλοι 20 μαθητές. Ο νέος τομέας Πληροφορικής στο 2ο ΕΠΑΛ έχει προσελκύσει πολλούς μαθητές όπως και οι δύο νέες ειδικότητες που έχουμε στον Τομέα Οικονομίας που είναι το τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης και ο Τεχνικός Αποθήκης. Όσον αφορά τα κενά, υπάρχουν σε ΠΕ9 Οικονομολόγους, 4 συνολικά για να καλυφθούνε όλοι οι τομείς, στην Πληροφορική είμαστε υπερπλήρεις, λείπουν επίσης 12 ώρες μηχανολογία, 6 ώρες αγγλικα και 2 γερμανικά, ενώ τα μαθήματα γενικής παιδείας και πανελλαδικώς εξεταζόμενα γίνονται όλα κανονικά. Γενικά λειτουργούμε φέτος με πολύ καλύτερους όρους από πέρυσι. Ακόμα και τα εργαστήρια μας είναι καλυμμένα στο μεγαλύτερο μέρος τους, να σημειώσουμε βεβαίως ότι ο εργαστηριακός εξοπλισμός και του 1ου και του 2ου ΕΠΑΛ ανήκουν στις ΣΕΚ ( Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης) και όπου υπάρχουν κάποιες ελλείψεις μπορούν να καλυφθούν από το ένα σχολείο στο άλλο.»

Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου

Πηγή: ilialive
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ