2014-09-21 16:48:24
Φωτογραφία για Ηλεία: Δεν έληξε ο συναγερμός για τον καταρροϊκό πυρετό
Καμιά κατανομή χρημάτων δεν έχει γίνει ακόμα στην Ηλεία, για την κάλυψη των σκευασμάτων τουλάχιστον που χρησιμοποιούν οι κτηνοτρόφοι προκειμένου να ψεκάσουν τα ζώα τους αλλά και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις , για τον καταρροϊκό πυρετό. Δεν έχει γίνει καν γνωστό, αν και όταν δοθούν κάποια χρήματα υπό μορφή αποζημίωσης για το σκοπό αυτό ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι : Οι κτηνοτρόφοι για τις εκτροφές των οποίων επιβεβαιώθηκε κρούσμα της νόσου ή για όλους που για λόγους προληπτικούς προχώρησαν σε ψεκασμούς. Η κοινή λογική επιτάσσει να καλυφθούν όλοι οι κτηνοτρόφοι για τις δαπάνες στις οποίες υπεβλήθησαν από την στιγμή που ολόκληρη η Ηλεία μπήκε σε καραντίνα τον περασμένο Ιούλιο, μετά την επιβεβαίωση κρουσμάτων (σε κοπάδι αιγοπροβάτων στη Λινίσταινα του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, αρχικά και του Σέκουλα αργότερα ).

Η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, προσβάλλει κυρίως τα πρόβατα και λιγότερο τις αίγες (κατσίκες), αλλά έχει τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις στους παραγωγούς και όχι μόνον για μια χρονική περίοδο. Πάντως στο νομό ελάχιστα ζώα έχουν θανατωθεί, και όχι κατ΄ανάγκη λόγω καταρροϊκού, καθώς το ζώο που θα νοσήσει και θα ξεπεράσει τον ιό “καθαρίζει” σε 25 ημέρες και αποκτά διά βίου ανοσία.


Οι κτηνοτρόφοι της Ηλείας είχαν ζητήσει την άμεση κινητοποίηση της Πολιτείας, τη στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών, την εφαρμογή προγράμματος εμβολιασμού για την εκρίζωση της νόσου , αποζημιώσεις των νεκρών ζώων, επιδοτήσεις φαρμάκων και ζωοτροφών, και ψεκασμούς σε κάθε στάβλο. Εννοείται ότι τίποτα από όλα αυτά δεν έχει υλοποιηθεί !

Αιμοληψία στο Γούμερο

Η νόσος πάντως είναι σε εξέλιξη και ακόμα εκτιμώνται οι περιπτώσεις. Ήδη για χθες κτηνίατρος μετέβη για αιμοληψία σε κοπάδι στο Γούμερο, μετά από αίτημα κτηνοτρόφου που αναγνώρισε ως ύποπτα για καταρροϊκό πυρετό συμπτώματα που εμφάνισαν τα ζώα του. Το γεγονός, ότι πλέον επιτρέπετε η μετακίνηση ζώων από και προς το Ηλεία, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν ψεκαστεί τα κοπάδια αλλά και τα μέσα μεταφοράς τους, δεν σηματοδοτεί η λήξη του «συναγερμού» μεταξύ των κτηνοτρόφων, αλλά και των κτηνιατρικών υπηρεσιών. Εκείνο που είναι εφικτό για να σταματήσει η μετάδοση είναι να σκοτωθούν τα έντομα με ψεκασμούς. Και βέβαια να ελπίζουν οι κτηνοτρόφοι ότι με την βοήθεια του καιρού, θα εξοντωθούν τα κουνούπια –φορείς της νόσου. Άλλο τι δεν έχουν να περιμένουν Πηγή: εφημερίδα Πρωινή
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ