2014-09-21 22:00:16
Φωτογραφία για Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τους στημένους αγώνες
Τα στοιχεία που ήρθαν τις τελευταίες ημέρες στη δημοσιότητα και αφορούν τη χειραγώγηση ποδοσφαιρικών αγώνων σε παγκόσμια κλίμακα, αν δεν σοκάρουν, τουλάχιστον προκαλούν έντονη ανησυχία αποτυπώνοντας τις διαστάσεις ενός προβλήματος που διαρκώς διογκώνεται. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους:

• Από 60 έως 80 είναι οι χώρες στις οποίες έχουν εντοπιστεί και έχουν αναφερθεί φαινόμενα χειραγώγησης ποδοσφαιρικών αγώνων ανά έτος τα τρία τελευταία χρόνια, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο John Αbbott, αντιπρόεδρος της Interpol στην Ευρώπη και υπεύθυνος για συνεργασία με τη FIFA για την προστασία της ακεραιότητας του αθλήματος. Ο Abbott ήταν μεταξύ των ομιλητών στο συνέδριο του οργανισμού Soccerex που πραγματοποιήθηκε από τις 6 έως τις 10 Σεπτεμβρίου στο Μάντσεστερ.

• Τουλάχιστον 1.500 ποδοσφαιρικοί αγώνες και πολλοί ακόμη από άλλα αθλήματα έχουν αναφερθεί ως ύποπτοι χειραγώγησης από το 2005 σύμφωνα με ανώνυμη πηγή της Sportradar, της εταιρείας που διαχειρίζεται το σύστημα ανίχνευσης στοιχηματικής απάτης και συνεργάζεται με τις αρχές, την UEFA και με εθνικές ομοσπονδίες.


• Περισσότερα από 300 παιχνίδια τον τελευταίο χρόνο θεωρούνται ύποπτα χειραγώγησης σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph που επικαλείται πηγές που σχετίζονται με την ακεραιότητα του αθλήματος.

• Το τελευταίο εξάμηνο, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, πραγματοποιήθηκαν 60 συλλήψεις και επιβλήθηκαν ποινές σε 19 άτομα για στήσιμο αγώνων.

Αν οι αριθμοί λένε την αλήθεια, αυτοί που έχουν αναλάβει να θεραπεύσουν το ποδόσφαιρο από αυτήν τη σύγχρονη, επιθετική και επικίνδυνη ασθένεια που το μαστίζει περιγράφουν μια κατάσταση πολύπλοκη και διαρκώς εξελισσόμενη. Στο προαναφερθέν συνέδριο ο John Αbbott υποστήριξε: «Η αγορά του στοιχήματος είναι από μόνη της χαοτική. Διάφορα κυκλώματα έχουν εισέλθει με σκοπό την απάτη. Εχουμε στοιχεία για οργανωμένα κυκλώματα που δρουν στην Κίνα, τη Ρωσία, τα Βαλκάνια, την Αμερική και την Ιταλία κερδίζοντας δισεκατομμύρια δολάρια». Eπίσης τόνισε ότι «πολλά αθλήματα έχουν χτυπηθεί από το φαινόμενο της χειραγώγησης αγώνων αλλά το ποδόσφαιρο βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως με δεύτερο το κρίκετ». Τέλος πρότεινε μια αποτελεσματικότερη νομοθεσία αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ιδανικότερο θα ήταν ένας ενιαίος νόμος για όλα τα κράτη του κόσμου.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
athlitikotetradio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ