2014-09-22 10:48:08
Φωτογραφία για ΕΔΕ για το ατύχημα με Πυροσβέστες στο Θέρμο – Στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου νοσηλεύεται ο 53χρονος πυροσβέστης
Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου νοσηλεύεται ο 53χρονος πυροσβέστης από το Καινούργιο, του Πυροσβεστικού Κλιμάκιου Θέρμου σε σοβαρή, πλην σταθερή κατάσταση, μετά τον τραυματισμό του στη διάρκεια επιχείρησης κατάσβεσης πυρκαγιάς σε δασική περιοχή κοντά στη Χρυσοβίτσα του δήμου Θέρμου, στις 29 Αυγούστου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Γεγονός" γιατροί που παρακολουθούν την πορεία της υγείας του 53χρονου πυροσβέστη είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι για την κατάσταση του, επισημαίνουν παράλληλα πως η πορεία αποκατάστασης του θα είναι «μακρά και δύσκολη».

Ο δεύτερος τραυματίας πυροσβέστης, 49 ετών από το Αγρίνιο, τραυματίστηκε ελαφρύτερα και έχει ήδη επιστρέψει στο σπίτι του.

Ο τραυματισμός των δύο πυροσβεστών επήλθε μετά από εναέρια ρίψη που πραγματοποίησαν αεροσκάφη Canadair, που κατέφθασαν από το Άκτιο όπου εδρεύουν για να συνδράμουν στην επιχείρηση, την ώρα που πυροσβέστες επιχειρούσαν πεζοί στο σημείο.


Για το συμβάν διετάχθη ΕΔΕ από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος και οι καταθέσεις θα δοθούν σε εκπρόσωπο του Αρχηγείου που θα καταφθάσει από την Αθήνα, για να διερευνήσει τυχών ευθύνες και παραλείψεις από τους υπευθύνους.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της εφημερίδας "Γεγονός", η διαδικασία δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, ενώ αναμένεται να διαρκέσει αρκετά.Επικεφαλής της επιχείρησης που στήθηκε για τον έλεγχο και την κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Χρυσοβίτσα, ήταν ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής, που, όπως είναι λογικό, θα είναι πιθανότατα από τους πρώτους που θα κληθούν να καταθέσουν στο πλαίσιο της ΕΔΕ.

»Υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να αποδοθούν»

Σε κακό συντονισμό της επιχείρησης, αποδίδει το ατύχημα που παραλίγο να αποβεί μοιραίο για τους πυροσβέστες ο αντιστράτηγος (ε.α.) του Πυροσβεστικού Σώματος Π. Γιαννακόπουλος , επίτιμος Περιφερειακός Διοικητής σήμερα της Π.Υ. στη Δυτική Ελλάδα. Επισημαίνει παράλληλα σε δηλώσεις του στο «Γ» πως η υπόθεση λόγω της σοβαρότητας της, θα πρέπει να απασχολήσει τη Δικαιοσύνη «για να πάρουν τις απαντήσεις τους οι τραυματίες και τα οικεία τους πρόσωπα που σήμερα δοκιμάζονται».

Όπως σημειώνει ο έμπειρος πρώην ανώτατος αξιωματικός του Σώματος, «… στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς στην Χρυσοβίτσα, υπήρχαν υπεύθυνοι που συντόνιζαν την επιχείρηση και ήταν υποχρεωμένοι, στο πλαίσιο συγκεκριμένων κανόνων ασφάλειας που υπάρχουν σε αυτές τις περιπτώσεις και να κατευθύνουν τους πυροσβέστες σε ασφαλές σημείο ώστε να γίνουν οι ρίψεις από τα αεροσκάφη. Αυτό φαίνεται ότι δεν έγινε, με αποτέλεσμα οι ρίψεις να γίνουν πάνω σε πυροσβέστες που επιχειρούσαν κατάσβεση και ευτυχώς που οι περισσότεροι από αυτούς κατάφεραν και προφυλάχτηκαν».

Ο κ. Γιαννακόπουλος επισημαίνει με έμφαση στο «Γ» πως δεν δικαιολογείται στο σημείο όπου κάνουν ρίψεις τα αεροπλάνα να βρίσκονται πυροσβέστες και χαρακτηρίζει «ευτύχημα» το γεγονός ότι τα Canadair έριξαν αφρώδες υγρό και όχι νερό, διαφορετικά, οι συνέπειες μπορεί να ήταν τραγικότερες.

«Κατά τη γνώμη μου πέραν της ΕΔΕ που θα διενεργηθεί, θα πρέπει η υπόθεση αυτή να απασχολήσει και μια ανεξάρτητη αρχή που δεν είναι άλλη από τη Δικαιοσύνη. Να υπάρξει μια δίκαιη διερεύνηση του θέματος και να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που ανήκουν. Αυτό το δικαιούνται τα θύματα του περιστατικού και οι οικογένειες τους.», καταλήγει.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ