2014-09-22 12:17:00
Φωτογραφία για «Η αναβάθμιση των υποδομών είναι το στοίχημα της Ηλείας»
«Όσοι θέλουν την Ηλεία στα μέτρα τους, θα υπερασπίζονται τις πολιτικές της... διαχείρισης»τονίζει ο Μιχάλης Κατρίνης, στην πρώτη του εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη μετά τις εκλογές του 2012.

Ο Ηλείος Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ απαντά στην εφ. Πατρίς σχετικά με το πολιτικό του μέλλον, μοιράζεται τις σκέψεις του για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, επισημαίνει για ποιο λόγο τον απωθούν οι κομματικές «μεταγραφές» και γιατί δεν μπήκε στον «πειρασμό» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ διατυπώνει με σαφήνεια το στοίχημα για την Ηλεία της επόμενης μέρας.

Παράλληλα αναλύει τη στρατηγική του ΟΚΑΝΑ και την πορεία υλοποίησης της μονάδας στον Πύργο.

ΟΚΑΝΑ και Νοσοκομείο Πύργου

Σε ποιο πλαίσιο στρατηγικής του ΟΚΑΝΑ εντάσσεται το πρόγραμμα χορήγησης μεθαδόνης στους κρατούμενους των φυλακών του Αγίου Στεφάνου;

Σπάσαμε ένα ταμπού ετών, ξεκινώντας πρόσφατα την πρώτη μονάδα του ΟΚΑΝΑ σε φυλακή στη χώρα. Παρέχουμε θεραπεία υποκατάστασης στους εξαρτημένους κρατούμενους όπως ακριβώς και στην κοινότητα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό αν αναλογιστούμε ότι 40% περίπου των κρατουμένων είναι για το νόμο περί ναρκωτικών, με τη συντριπτικότατη πλειοψηφία να είναι χρήστες και όχι έμποροι.


Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση της μονάδας του ΟΚΑΝΑ στο Νοσοκομείο Πύργου;

Από την πρώτη στιγμή πήραμε την απόφαση να λειτουργήσει μονάδα του ΟΚΑΝΑ και στο Νοσοκομείο του Πύργου, όπως και στις υπόλοιπες περιοχές.

Αυτό θα ανακουφίσει εκατοντάδες νέους και τις οικογένειές τους από την καθημερινή ταλαιπωρία μετάβασης στην Πάτρα ή την Καλαμάτα και θα δώσει μια ικανοποιητική λύση στις ανάγκες για θεραπεία από την εξάρτηση στο νομό μας και την ευρύτερη περιοχή.

Χαίρομαι γιατί και η διοίκηση του Νοσοκομείου Πύργου στήριξε το εγχείρημα από την πρώτη στιγμή, λαμβάνοντας ομόφωνη απόφαση για τη στέγαση της μονάδας.

Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για τη δημιουργία της μονάδας αυτής με τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα και η πρώτη απάντηση είναι θετική.

Εκτιμώ ότι σύντομα θα αποτελεί πραγματικότητα.

Από το 2007 έως το 2012 ήσασταν βουλευτής Ηλείας, και με υψηλά ποσοστά δημοφιλίας. Μετά τη μη εκλογή σας τον Ιούνιο του 2012, επιστρέψατε στο επάγγελμά σας. Αυτό σημαίνει ότι ολοκληρώθηκε η πολιτική σας σταδιοδρομία;

Αυτό σημαίνει, κ. Φωτεινόπουλε, ότι δεν είμαι ανεπάγγελτος και κολλημένος σε καρέκλες. Σημαίνει αυτό που είπα από την πρώτη στιγμή, ότι δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Είχα επάγγελμα και έχω επάγγελμα.

Οι πολίτες το 2012 έκαναν μια επιλογή την οποία σεβάστηκα απόλυτα.

Είμαι ευγνώμων στους πολίτες της Ηλείας. Με έχουν τιμήσει με την εμπιστοσύνη και την αγάπη τους σε υπέρτατο βαθμό.

Με εξέλεξαν Βουλευτή την πρώτη φορά που έθεσα υποψηφιότητα και με επανεξέλεξαν πρώτο βουλευτή Ηλείας το 2009. Η πολιτική για μένα δεν είναι επάγγελμα ούτε σταδιοδρομία. Είναι δραστηριότητα, έργο, προσφορά.

Είναι συμμετοχή στην προσπάθεια για μια άλλη Ελλάδα, για να επαναπροσδιορίσουμε και να ξαναβρούμε την έννοια της πολιτικής με προοδευτικό πρόσημο.

Αυτή η προσπάθεια είναι συνεχής, δεν τελειώνει ποτέ.

Θα είστε ξανά υποψήφιος βουλευτής στην Ηλεία στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε κι αν αυτές διεξαχθούν;

Η Ηλεία είναι ο τόπος μου. Και το ενδιαφέρον για τον τόπο μου δεν είναι συγκυριακό, δεν εκδηλώνεται στα εύκολα.

Είμαι εδώ. Είμαι μαζί με τους συμπατριώτες μου στα δύσκολα. Τους συναντώ τακτικά και με ειλικρίνεια. Σεβόμενος πάντα τους θεσμούς και τους θεσμικούς ρόλους και όχι με «ρόλους» πολιτευτή ή μονίμως πολιτευόμενου.

Έχω ιδέες, προτάσεις, μιλάω με τη γλώσσα της αλήθειας. Δεν χαϊδεύω αυτιά, με απωθεί ο λαϊκισμός, δεν υποσχέθηκα και δεν θα υποσχεθώ αυτά που ακούγονται εύκολα και ευχάριστα.

Είμαι εδώ με τις ιδέες μου, με διάθεση για σκληρή δουλειά και προσπάθεια. Οι δικοί μου συνομιλητές είναι οι πολίτες και η κοινωνία. Αυτοί θα με κρίνουν και θα με αξιολογήσουν, όπως έκαναν μέχρι σήμερα.

Οι πολίτες της Ηλείας είναι αυτοί που αναθέτουν εντολές και ρόλους.

Οι κομματικές μεταπηδήσεις –εντός κι εκτός Βουλής– είναι συχνό φαινόμενο εδώ και δύο χρόνια. Πώς κρίνετε αυτές τις συμπεριφορές, μια και αφορούν κυρίως στελέχη που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ;

Υπάρχουν βουλευτές που αλλάζουν με ευκολία κόμματα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν κάποιοι άλλοι που κλείνουν ή ανοίγουν την πόρτα, κλείνοντας το μάτι στον λαϊκισμό ή για να εισπράξουν ένα ευκαιριακό χειροκρότημα. Εμένα αυτές οι συμπεριφορές με απωθούν και δεν με αφορούν.

Υπάρχει ένας κόσμος που έμεινε κοντά στη δημοκρατική παράταξη στα δύσκολα, με τις όποιες διαφωνίες και ενστάσεις. Απέναντι σε όλους αυτούς τους ανθρώπους αισθάνομαι βαθιά ευγνώμων και υποχρεωμένος για μια ζωή.

Υπάρχουν και άνθρωποι με πικρίες, οι οποίοι απομακρύνθηκαν αλλά έχουν δημοκρατική συνείδηση και προοδευτικές ιδέες. Είμαι σίγουρος ότι οι δρόμοι μας θα συναντηθούν ξανά γιατί μας ενώνουν πολλά.

Δεν πρόκειται ποτέ να βγάλω στο παζάρι της συναλλαγής τις ιδέες μου. Η δημοκρατική παράταξη και σε άλλες ιστορικές περιόδους αντιμετώπισε προβλήματα, βρέθηκε στη γωνία.

Κατάφερνε πάντα όμως να βρίσκει το δρόμο για να εκφράσει την εποχή της, να ξαναγίνεται η μεγάλη προοδευτική παράταξη.

Σε ποιους λόγους πιστεύετε ότι οφείλεται η καθίζηση της Κεντροαριστεράς; Υπάρχει περιθώριο ανασυγκρότησης σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα κι αν ναι, τι πρέπει να γίνει;

Το 2010 η παράταξη κλήθηκε να διαχειριστεί μια κρίση που υπερέβαινε τις δυνάμεις και τα όριά της, με αποτέλεσμα να πληρώσει βαρύ τίμημα.

Όλοι μας αναλάβαμε να σηκώσουμε ευθύνες, πολύ μεγαλύτερες από αυτές που μας αναλογούσαν. Γιατί κάποιοι άλλοι, που είχαν και τις μεγαλύτερες ευθύνες, απέφυγαν να τις αναλάβουν. Επέλεξαν να τις μεταθέσουν σε εμάς τους νεότερους.

Η κρίση απαιτούσε γρήγορες αποφάσεις κόντρα σε μια παγιωμένη λογική δεκαετιών. Έγιναν βίαιες αλλαγές, έγιναν λάθη, η κοινωνία δεν είχε αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος, δεν είχε προετοιμαστεί κατάλληλα, δεν υπήρχε ένα κοινωνικό κίνημα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

Η κρίση απαιτούσε και απαιτεί εθνική συστράτευση, εθνικό σχέδιο. Το 2010 αλλά και σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, αυτό είναι το ζητούμενο. Και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας.

Η προσπάθεια για την αναγέννηση της Δημοκρατικής Παράταξης είναι υπόθεση όλων μας, είναι συλλογική προσπάθεια.

Η Δημοκρατική Παράταξη δεν έχει ιδιοκτήτες, δεν έχει φεουδάρχες. Η Δημοκρατική Παράταξη είναι ο πολίτης, αυτός που έχτισε και έδωσε φτερά στο ΠΑΣΟΚ. Είναι οι νέοι άνθρωποι που διεκδικούν μια αληθινή προοδευτική διέξοδο και αναζητούν την ελπίδα.

Αυτούς πρέπει να πλησιάσουμε και να εκφράσουμε πάλι. Δεν θα το πετύχουμε με υποσχέσεις και παροχές. Θα το πετύχουμε με τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πρότασης για το αύριο. Με καινοτόμες προτάσεις αλλαγής στο πολιτικό σύστημα, με ένα σύγχρονο αναπτυξιακό πρότυπο.

Η Δημοκρατική Παράταξη θα ξαναγίνει η μεγάλη παράταξη όταν δεν θα μοιάζει με το χθες, όταν δεν θα μοιάζει με κανέναν άλλο. Ούτε με τη Ν.Δ ούτε με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Όταν θα εκπέμπει φρεσκάδα, δυναμική και κυρίως αλήθεια.

Πιστεύετε ότι υπάρχει προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ;

Πιστεύω ότι υπάρχει η προοπτική μιας διακυβέρνησης με προοδευτική κατεύθυνση αλλά με ρεαλιστική πρόταση για τη χώρα. Με σχέδιο και συγκεκριμένα βήματα και όχι με ριψοκίνδυνα άλματα στο κενό.

Στο κοινωνικό πεδίο υπάρχουν δυνάμεις που αποτελούν πλειοψηφικό ρεύμα και θέλουν μια τέτοια διακυβέρνηση.

Κάποιες φορές η ίδια η κοινωνία μπορεί να κινείται πιο προωθημένα από τους πολιτικούς σχηματισμούς και να επιβάλλει τη θέλησή της. Και αυτό πιστεύω ότι θα είναι ο καταλύτης για τη διαμόρφωση των εξελίξεων.

Πώς εξηγείτε το φαινόμενο εκλογής αρκετών δημάρχων «πράσινης» απόχρωσης στην Ηλεία, παρά την εκλογική συρρίκνωση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές;

Επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει μια μεγάλη πλειοψηφία που αξιολογεί αυτοδιοικητικές πορείες και προτάσεις, το προοδευτικό πρόσημο αυτών των προτάσεων και την αξιοπιστία τους.

Αξιολογεί πρόσωπα και συμπεριφορές και δεν λειτουργεί με κομματικά κριτήρια και στερεότυπα, ούτε χειραγωγείται. Και αυτό είναι υγιές, είναι ελπιδοφόρο.

Επιβεβαιώνεται επίσης ότι η ψήφος αντίδρασης και διαμαρτυρίας, η συγκυριακή ψήφος, δεν έχει συνοχή και προοπτική.

Στην πιο δύσκολη συγκυρία για τη δημοκρατική παράταξη, αυτή η παράταξη εκφράζεται με υπαρκτές δυνάμεις όχι μόνο στην αυτοδιοίκηση αλλά και στους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς. Και αυτό δείχνει τον δρόμο. Αυτό έγινε και στην Ηλεία στις πρόσφατες εκλογές

Δεχθήκατε προτάσεις για υποψηφιότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση; Σκεφθήκατε ποτέ να «υποκύψετε» στον πειρασμό μιας τέτοιας υποψηφιότητας;

Πράγματι δέχθηκα. Και θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι μου έδειξαν την εκτίμηση και την πίστη τους σε μένα. Και αυτοί ήταν πολλοί.

Δεν ήταν στις προθέσεις μου να μεταπηδήσω στην αυτοδιοίκηση. Το ξεκαθάρισα από την πρώτη στιγμή.

Είναι θέμα αρχής για μένα, να θέτω αρχές και αξίες πάνω από καρέκλες και αξιώματα.

Δεν είμαι από τους ανθρώπους που αναζητούν κάθε στιγμή, με κάθε μέσο και τρόπο θέσεις εξουσίας ή ρόλους.

Πίστευα και πιστεύω ότι η Ηλεία έχει αξιόλογα αυτοδιοικητικά στελέχη, ανθρώπους που έχουν να προσφέρουν πολλά στον τόπο. Θα είμαι δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους με όλες μου τις δυνάμεις για το καλό του τόπου μας.

«Να μάθουμε να διεκδικούμε συγκροτημένα και έγκαιρα...»

Στην Ηλεία αιωρείται η αίσθηση ότι σαν νομός είμαστε αδικημένοι και αποκλεισμένοι από τα κέντρα αποφάσεων. Πόση δόση αλήθειας εμπεριέχει η συγκεκριμένη άποψη;

Είναι αλήθεια ότι η Ηλεία έχει πολλούς λόγους να αισθάνεται αδικημένη, σε σχέση με τις δυνατότητες που έχει και τις αποφάσεις που τελικά λαμβάνονται σε πολλά επίπεδα λήψης.

Πέρα από αυτό, όμως, πρέπει να μάθουμε να διεκδικούμε δυναμικά, συγκροτημένα και έγκαιρα. Δυναμικά δεν σημαίνει κραυγές, φλογερές ανακοινώσεις ή διαμαρτυρίες a la carte.

Δυναμική διεκδίκηση είναι η διαμόρφωση μιας μεγάλης Τοπικής Συμφωνίας για τα μείζονα ζητήματα και προβλήματα του τόπου μας. Με τοπικιστικές –εντός Ηλείας– υπαναχωρήσεις για το κοινό συμφέρον. Γιατί η μοίρα μας είναι κοινή και η όποια θετική εξέλιξη επιμερίζεται σε όλο το νομό.

Αυτή η Τοπική Συμφωνία δεν μπορεί να γίνει με όρους και πρακτικές του παρελθόντος, με τα μυαλά και τα πρόσωπα του χθες.

Οι εποχές άλλαξαν, χρειάζεται συγκροτημένη δουλειά, ισχυρά επιχειρήματα, κινητοποίηση όλων των δημιουργικών δυνάμεων της Ηλείας. Είναι ο μόνος τρόπος για να αποκτήσουμε ισχυρή φωνή και να μας υπολογίζουν.

Κανείς δεν θα μπορεί να προσπεράσει τότε την Ηλεία.

Υπάρχουν ζητήματα σχετικά με την Ηλεία που επιδιώξατε να υλοποιήσετε ως βουλευτής και δεν προλάβατε να τα υλοποιήσετε;

Έδωσα και δίνω τη μάχη για τα προβλήματα που αφορούν το σύνολο των πολιτών. Με επιχειρήματα, ρεαλιστικό λόγο και προτάσεις. Δεν έχω μαγικές λύσεις να προτείνω, ούτε θέλω να επενδύσω σε ανεφάρμοστα σχέδια.

Προτιμώ να μιλώ πάντα για το αύριο, να συνδέω την παρουσία μου με ιδέες, προτάσεις και δραστηριότητες που δίνουν ελπίδα και παραπέμπουν στο μέλλον.

Η Ηλεία πρέπει να επενδύσει στον τουρισμό, την αγροτική ανάπτυξη και να αξιοποιήσει τα πολιτισμικά, ενεργειακά και φυσικά της πλεονεκτήματα.

Το μεγάλο στοίχημα είναι η διασύνδεση της Ηλείας και η ένταξή της στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών. Η συνολική αναβάθμισή της στο θέμα των υποδομών, με προμετωπίδα το οδικό δίκτυο.

Αισθάνομαι πλέον πολύ πιο ώριμος για να ανοίξω αυτά τα μεγάλα θέματα. Κυρίως όμως για να διαμορφώσω ένα πλαίσιο διεκδίκησης και υλοποίησης έργων και δράσεων, που αφορούν το αύριο της Ηλείας.

Τέρμα στις πολιτικές της διαχείρισης και των διευθετήσεων. Τώρα υπάρχει μόνο ένας δρόμος: ο δρόμος της καινοτομίας, των μεγάλων επιλογών για το μέλλον. Όσοι θέλουν την Ηλεία στα μέτρα τους, θα υπερασπίζονται τις πολιτικές της διαχείρισης. Μας αξίζουν όμως πολλά περισσότερα. Για αυτά θέλω να παλέψω.

Παναγιώτης Φωτεινόπουλος
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ