2014-09-23 20:52:44
Φωτογραφία για Πάτρα: H Συμβολική εκδήλωση της ΟΙΚΙΠΑ για το κλίμα στην Πλατεία Γεωργίου
Με ένα μεγάλο μπαλόνι στα χέρια, με σχεδιασμένες πάνω του τις ηπείρους και με ένα πανώ που διακήρυσσε την ανάγκη να αφήσουμε τον άνθρακα και να περάσουμε στην καθαρή ενέργεια, βρέθηκαν τα μέλη και οι φίλοι της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΑΤΡΑΣ, αλλά και άλλοι πολίτες με δική τους πρωτοβουλία και αυτοοργάνωση, στην Πλ. Γεωργίου της Πάτρας το απόγευμα της Κυριακής 21 Σεπτεμβρίου. Η συμβολική αυτή κινητοποίηση ήταν μέρος της μεγάλης παγκόσμιας κινητοποίησης της 21ης Σεπτεμβρίου, ενόψει της έκτακτης Διάσκεψης Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα του πλανήτη μας που γίνεται στις 23 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Κορυφαία εκδήλωση ενός ποικίλου πλούτου από χιλιάδες ταυτόχρονες εκδηλώσεις σ’ όλο τον κόσμο υπήρξε η μεγάλη πορεία περιβαλλοντικών οργανώσεων και ακτιβιστών στην ασυνήθιστη σε τέτοια Νέα Υόρκη. Στην Ελλάδα έγιναν ανάλογες εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (τουλάχιστον).

Κοινός στόχος όλων των εκδηλώσεων, των πορειών, της συλλογής εκατομμυρίων υπογραφών ήταν να ασκηθεί ισχυρή πίεση στους ηγέτες των ισχυρών χωρών της γης, παρόντες και απόντες στην Διεθνή Σύνοδο για το κλίμα, που γίνεται δύο μέρες μετά, στις 23 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη ώστε να λάβουν αποτελεσματικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και όχι ευχολόγια και «σούπες» όπως έγινε στις προηγούμενες.

H Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου υπήρξε μια κορυφαία ημέρα για το παγκόσμιο κίνημα για την αλλαγή πορείας όλου του πλανήτη από τα καταστρεπτικά για το κλίμα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, άνθρακα, φυσικό αέριο) στην καθαρή ενέργεια: εξοικονόμηση και Ανανεώσιμες Πηγές όπως ο άνεμος και ήλιος.

Κανένα σημαντικότερο πολιτικό διακύβευμα δεν υπάρχει για τις επόμενες δεκαετίες από την αντιστροφή της σημερινής πορείας της ανθρωπότητας, προς ένα υποβαθμισμένο από την υπερθέρμανση πλανήτη, όπως την χαρακτήρισε ένας επιστήμονας « πορεία στο γκρεμό με κομμένα φρένα».

Πρώτο και μέγιστο καθήκον είναι η συνέχιση της άσκησης πίεσης στις ηγεσίες, ιδίως των μεγάλων χωρών ή Ενώσεων (όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση) ώστε, αντί αναβολών και υποχωρήσεων, να υπηρετήσουν πραγματικά το στόχο για την συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας κάτω των 2 βαθμών Κελσίου ως το τέλος του αιώνα.

Όμως και κάθε πολίτης μπορεί να συμβάλει εξοικονομώντας ενέργεια, ανακυκλώνοντας και στηρίζοντας τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

--------------------

Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας μοίρασε στους συμπολίτες εκατοντάδες αντίτυπα από το παρακάτω κείμενο:

Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΣΤΡΑΦΕΙ!

Συμμετέχουμε στην παγκόσμια κινητοποίηση της 21ης Σεπτεμβρίου

Συμβολική εκδήλωση της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΑΤΡΑΣ στην Πλατεία Γεωργίου της Πάτρας την Κυριακή 21/9 στις 19.00

Δίπλα στα προφανή καθημερινά προβλήματα που προκαλεί η οικονομική κρίση, μια παράλληλη και πολύ μεγαλύτερη απειλή για το μέλλον όχι μόνο της πατρίδας μας αλλά και όλου του πλανήτη, διογκώνεται συνεχώς και γίνεται όλο και πιο ορατή:

Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ

Η ατμόσφαιρα υπερθερμαίνεται, με κίνδυνο να φτάσει σε άνοδο 4 με 6 βαθμών ως το τέλος του αιώνα, αποτέλεσμα της συνεχώς αυξανόμενης τους δύο τελευταίους αιώνες καύσης του άνθρακα, του πετρελαίου, του φυσικού αερίου
. Για τη χώρα μας, η προοπτική αυτή, αν τα πράγματα δεν αντιστραφούν, είναι ιδιαίτερα βαριά: ερημοποίηση του εδάφους, διάβρωση των ακτών, ξηρασία, καύσωνες, πυρκαγιές.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τους ηγέτες των μεγάλων χωρών και ενώσεων (όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση) σε έκτακτη ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ στη Νέα Υόρκη στις 23 Σεπτέμβρη.

Ένα τεράστιο, όλο και περισσότερο διογκούμενο κίνημα οργανώσεων και πολιτών τους προλαβαίνει: διοργανώνει μια μεγάλη πορεία και συμβολική αντι-σύνοδο στην ίδια πόλη, τη Νέα Υόρκη αλλά και σε χιλιάδες άλλες σ’ όλο τον κόσμο, δυο μέρες πριν, στις 21 Σεπτεμβρίου με ένα στόχο:

ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΒΡΩΜΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ – ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ!

Πολίτες και πολιτικοί φορείς μιας χώρας που απειλείται ιδιαίτερα από την κλιματική αλλαγή ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΘΗΚΟΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ.

Μπορούμε και πρέπει να εξοικονομούμε, να ανακυκλώνουμε, να στηρίζουμε πολιτικά την ανανεώσιμη ενέργεια ώστε να εγκαταλείψουμε λιγνίτη και πετρέλαιο. Μας συμφέρει ΚΑΙ περιβαλλοντικά ΚΑΙ οικονομικά.

Η κυβέρνηση και η Βουλή μας, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι μας μπορούν και μας συμφέρει να βρεθούν στην πρωτοπορία για να τεθούν φιλόδοξοι στόχοι για 100% καθαρή ενέργεια ως το 2050, στην Ευρώπη, που πράγματι είναι και εφικτοί.

Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΤΡΑΣ ενώνει τη φωνή της με τους ενεργούς πολίτες όλου του κόσμου, σε μια συμβολική δράση για το κλίμα – μέρος της παγκόσμιας κινητοποίησης.

Παγκόσμια συλλογή υπογραφών εδώ: https://secure.avaaz.org/el/100_clean_final

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΑΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ – ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ!
ΤΩΡΑ!
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ