2014-09-24 14:10:50
Φωτογραφία για Γαλλία: «Φιάσκο» η σύλληψη τριών τζιχαντιστών που εκδόθηκαν από την Τουρκία
Σάλος έχει ξεσπάσει στη Γαλλία μετά το φιάσκο της γαλλικής κυβέρνησης να προαναγγείλει τη σύλληψη τριών Γάλλων τζιχαντιστών που... είχαν εκδοθεί από την Τουρκία, οι οποίοι, όμως, αντί να φορέσουν χειροπέδες στο αεροδρόμιο του Ορλί στο Παρίσι, έκαναν... βόλτα στη Μασσαλία.

Για "ερασιτεχνισμό" κατηγόρησε τη σοσιαλιστική κυβέρνηση η δεξιά αντιπολίτευση και το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, την ώρα που πληθαίνουν οι "φωνές" από το Συντηρητικό Κόμμα (UMP) για διεξαγωγή προκαταρκτικής έρευνας, προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

Οι Τούρκοι θα έστελναν στο αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού τους τρεις φανατικούς ισλαμιστές, όπως αναφέρει ο γαλλικός Τύπος. Όμως, το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας βιάστηκε να ανακοινώσει τη σύλληψή τους, την οποία, με τη σειρά τους, μετέδωσαν τα ΜΜΕ, αλλά τελικά οι τρεις ύποπτοι κατέληξαν να βολτάρουν στη Μασσαλία.

Αυτά τα κωμικοτραγικά συμβαίνουν, την ώρα που το Παρίσι αγωνιά για την τύχη ενός ομήρου που έχει πέσει στα χέρια ισλαμιστών στην Αλγερία, οι οποίοι δηλώνουν αλληλέγγυοι στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.


Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα "Liberation", οι τρεις Γάλλοι υπήκοοι κατηγορούνται ότι βρέθηκαν στη Συρία για να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με τις κατηγορίες,οι τρεις άνδρες βρίσκονταν στη Συρία από το Μάρτιο του 2013 και τέθηκαν υπό κράτηση από τις τουρκικές αρχές πριν από ένα μήνα, όταν πέρασαν τη μεθόριο.

Ανάμεσά τους ήταν και ο γαμπρός του Μοχάμεντ Μεράχ, δράστη της επίθεσης του Μαρτίου του 2012 στην Τουλούζη με επτά νεκρούς.

Το χρονικό του γαλλικού... φιάσκου

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Parisien», η Άγκυρα θα εξέδιδε τους τρεις άνδρες στη Γαλλία και είχε συνεννοηθεί με τις γαλλικές αρχές να τους παραλάβουν στο Ορλί σήμερα το μεσημέρι.

Όμως, ο πιλότος της πτήσης που θα πήγαινε στη γαλλική πρωτεύουσα, αρνήθηκε να τους βάλει στο αεροσκάφος, επειδή δεν είχαν τα απαραίτητα έγγραφα. Έτσι, οι τρεις οδηγήθηκαν από τις τουρκικές αρχές στην επόμενη πτήση προς τη Γαλλία, η οποία είχε όμως προορισμό τη Μασσαλία.

Ωστόσο,όπως προσπαθεί να δικαιολογηθεί το Παρίσι, η τουρκική πλευρά δεν έκανε ούτε καν τον... κόπο να ενημερώσει τους Γάλλους, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί στο Ορλί να περιμένουν ώρες για να περάσουν χειροπέδες στους υπόπτους, με τους Γάλλους τζιχαντιστές να προσγειώνονται στη Μασσαλία και να περνούν από τον έλεγχο ως απλοί επιβάτες.

Στο μεταξύ, τα γαλλικά ΜΜΕ είχαν ανακοινώσει, βάσει των αναφορών από το υπουργείο Εσωτερικών, τη «σύλληψη» των τριών ανδρών. Εν συνεχεία, το γαλλικό υπουργείο τήρησε σιγή ιχθύος για μερικές ώρες, ενώ διάφορες αντικρουόμενες αναφορές έφταναν στα ΜΜΕ, μέχρι που ανακοίνωσε ότι τελικά οι τρεις δεν είχαν συλληφθεί.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους τους, οι τρεις άνδρες εξέφρασαν την έκπληξή τους που δεν τους περίμενε ούτε ένας αστυνομικός στο αεροδρόμιο για τους συλλάβει.

"Οι τρεις Γάλλοι τζιχαντιστές μας ταπείνωσαν, μας εξευτέλισαν" δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο ο βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος (UMP), Ερίκ Τσιοτί, κατηγορώντας τη γαλλική κυβέρνηση για ερασιτεχνισμό. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ