2014-09-25 07:18:04
Φωτογραφία για Προϋπολογισμός και φοροελαφρύνσεις στο μενού της τρόικας
Με βασικό θέμα το προσχέδιο του προϋπολογισμού που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις 6 Οκτωβρίου, αναμένεται να αρχίσουν οι συνομιλίες της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, την ερχόμενη Τρίτη, στην Αθήνα.

Προϋπολογισμός και φοροελαφρύνσεις στο μενού της τρόικας

Για την προετοιμασίας της συνάντησης, πραγματοποιήθηκε απόψε τηλεδιάσκεψη μεταξύ στελεχών της τρόικας και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, από την οποία προκύπτει ότι η πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι επικεφαλής της τρόικας θα βρίσκονται στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα το βράδυ και την Τρίτη θα ξεκινήσουν οι επαφές στο υπουργείο Οικονομικών που θα επικεντρωθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού και τις φοροελαφρύνσεις που σχεδιάζει να εντάξει σε αυτό η κυβέρνηση, όπως η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, για την οποία ήδη κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή, η σταδιακή μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης που θα παραταθεί και το 2015 και οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ.


Επίσης θα τεθεί και το θέμα της αύξησης των δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ακολούθως οι εκπρόσωποι των δανειστών θα αποχωρήσουν, καθώς στις 10 έως 12 Οκτωβρίου πραγματοποιείται στην Ουάσινγκτον η ετήσια σύνοδος της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στις 13 Οκτωβρίου, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης θα πάρει μέρος στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup που θα γίνει στις Βρυξέλλες.

Αμέσως μετά, οι επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα, στις 16 Οκτωβρίου, προκειμένου να συνεχιστούν οι συνομιλίες για την πέμπτη αξιολόγηση, με όλες τις εκκρεμμότητες του ελληνικού προγράμματος, που περιλαμβάνουν τα θέματα-αγκάθια, όπως οι απολύσεις του 2014 στο δημόσιο, τα «κόκκινα δάνεια», οι αλλαγές στα εργασιακά (ομαδικές απολύσεις-συνδικαλιστικός νόμος) και το ασφαλιστικό.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί με επιτυχία ο πέμπτος γύρος της αξιολόγησης, προκειμένου να εκταμιευτούν δόσεις ύψους 7,1 δισ. ευρώ.

Στις 26 Οκτωβρίου αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής που διενεργεί στις ελληνικές τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κάτι που θα αποτελέσει και το έναυσμα για τη συζήτηση σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ