2014-09-25 10:32:06
Φωτογραφία για Πάτρα: Οι θέσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα για την καθιέρωση της 24ωρης λειτουργίας
Τις θέσεις τους για την πρόταση της Δημοτικής Αρxής για καθιέρωση 24ωρης λειτουργίας του τομέα καθαριότητας, κοινοποίησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας. Αναλυτικά:

ΘΕΜΑ: Καθιέρωση 24ωρης λειτουργίας της Δ/νσης Καθαριότητας

1. ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ

Στα πλαίσια της Μνημονιακής κυβερνητικής πολιτικής ο Επίτροπος δεν εγκρίνει τις υπερωρίες ενός τριμήνου εκμεταλλευόμενος τυπικές παραλήψεις της Υπηρεσίας και ίσως εξόφθαλμες περιπτώσεις διασπάθισης των υπερωριών ενός παρασιτικού μηχανισμού που διευθύνει την Υπηρεσία να νέμεται τις υπερωρίες σε βάρος των εργαζομένων.

Η λύση βρίσκεται στα χέρια της Δημοτικής Αρχής.

Ο Δήμαρχος πρέπει να ασκήσει τον ρόλο του και πολιτικά να επιβάλει στον Επίτροπο την υπογραφή των ωρών, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, παρόλο που τα τελευταία χρόνια υπήρχαν οι τυπικές παραλήψεις.

Σχέδια τύπου, πλασματικές ώρες, ρεπό κ.λ.π. δεν βγαίνουν, αφού το προσωπικό είναι ελάχιστο και δεν μπορεί να λειτουργήσει η Υπηρεσία.


2. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

α. Η 24ωρη λειτουργία της Υπηρεσίας υπάρχει από χρόνια. Το σημερινό θέμα λοιπόν στο Δ.Σ. έχει να κάνει μόνο με τυπικές διορθώσεις βάσει του νόμου, ώστε να νομιμοποιηθεί η 24ωρη λειτουργία.

β. Οι εργαζόμενοι είναι υπέρ του πενθημέρου (Δευτέρα – Παρασκευή). Μόνο το πενθήμερο εξασφαλίζει, όσο είναι δυνατόν, τον εργαζόμενο από την υπερεκμετάλλευση.

Αναγνωρίζοντας όμως τις ανάγκες της πόλης αναγκαζόμαστε να δουλέψουμε και Σαββατοκύριακα.

Αρνούμαστε όμως να αποδεχτούμε το Μνημονιακό μισθολόγιο που ορίζει ότι όποιος εργάζεται την Κυριακή π.χ. θα αμείβεται λιγότερο και από μία καθημερινή ημέρα.

Έτσι απαιτούμε το 75% της Κυριακής. Οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν δύο (2) το πολύ Σαββατοκύριακα το μήνα και θα αμείβονται με υπερωρίες 30 απλές, 16 εξαιρέσιμες, και 16 νυχτερινές, όσες δηλαδή ορίζει ο νόμος, και ένα ρεπό τη Δευτέρα.

Όσοι εργάζονται νύχτα θα αμείβονται με την νυχτερινή προσαύξηση του ημερομισθίου.

Για να γίνουν τα παραπάνω απαιτείται η μέγιστη διαφάνεια.

Έχει παρατηρηθεί ένας αριθμός εργαζομένων γύρω από τον μηχανισμό της Διοίκησης να μπουκώνουν τον εαυτό τους με ώρες σε βάρος των πραγματικά εργαζομένων, με αποτέλεσμα να μην βγαίνει και η Υπηρεσία.

Γι’ αυτό ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :

Εβδομαδιαία ανάρτηση υπηρεσίας και υπερωριών ανά ΤΜΗΜΑ. Όχι ανά Διεύθυνση, γιατί εκεί κανείς δεν μπορεί να ελέγξει τον μηχανισμό και πού δίνει τις υπερωρίες.

Έτσι όλοι θα ξέρουν πόσο και αν δουλεύει ο καθένας, αν γίνεται ανακύκλωση προσωπικού και αν υπάρχει στοιχειώδης ισότητα.

Μόνο σε τέτοια βάση μπορούν ακόμα και σ’ αυτές τις συνθήκες να δουλέψουν οι εργαζόμενοι στοιχειωδώς, με επάρκεια και να αποδώσουν έργο.

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο χαρακτηρισμός μίας κοινωνίας εξαρτάται από την θέση της εργασίας σ’ αυτή.

Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι διάλυση των εργασιακών σχέσεων και της εργασίας γενικότερα είναι νομοτέλεια, όπως τα παρουσιάζει η συγκυβέρνηση, ο νεοφιλελευθερισμός και ο καπιταλισμός.

Πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει διαχωρισμός, ακόμα και σ’ αυτό το καθεστώς, προς όφελος των εργαζομένων και του λαού.

Γι’ αυτό από σήμερα κάνουμε γνωστό ότι θα αντιδράσουμε στην πρόσληψη πενταμηνιτών, όπως ακούσαμε να δηλώνει ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Αρχής στα Μ.Μ.Ε.

Αφού φαντάζει αδύνατη η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, που πρέπει να μπει πρώτο ζήτημα στην ατζέντα της Δημοτικής Αρχής και να γίνει υπόθεση της πόλης – σήμερα θα έπρεπε να δρομολογήσει το Δημοτικό Συμβούλιο πρόσληψη οκταμηνιτών (ορισμένου χρόνου) και μετά από 4 μήνες ξανά προκήρυξη πρόσληψης οκταμηνιτών, οι οποίοι θα πληρώνονται με τη Συλλογική Σύμβαση των ΟΤΑ και όχι να βολευτούμε με προσλήψεις πενταμηνιτών (ΟΑΕΔ, Κοινωφελή εργασία) που αποτελούν την πιο άθλια μορφή εργασίας, χωρίς ένσημα, μισθό, μέσα προστασίας.

Έτσι υπονομεύεται στην πράξη ο αγώνας των εργαζομένων και του λαού μας για αποκατάσταση της εργασίας με βάση τα δικαιώματα που κατακτήθηκαν μετά από τόσα χρόνια αγώνες.

Στη διαχείριση προς όφελος των εργαζομένων της πόλης συνολικά και του λαού, στη διαχείριση που αμφισβητεί τις κυρίαρχες πολιτικές της συγκυβέρνησης, των δανειστών και του νεοφιλελευθερισμού η Δημοτική Αρχή θα μας έχει στην κυριολεξία δίπλα της.

Στην αντίθεση περίπτωση θα μας βρει αποφασιστικά απέναντί της.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ