2014-09-25 14:38:21
Φωτογραφία για Η Κύπρος ήδη άρχισε να αναζητεί αγοραστές του φυσικού της αερίου
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται στο στάδιο εξεύρεσης αγοραστών του φυσικού αερίου και δύο γειτονικές χώρες, η Αίγυπτος και η Ιορδανία, ενδιαφέρονται να συνομολογήσουν τα πρώτα συμβόλαια.

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης μιλώντας το μεσημέρι στην κρατική τηλεόραση.

Ο κ. Λακκοτρύπης που ρωτήθηκε αν ωρίμασε ο χρόνος για να αρχίσει η Κύπρος να προπωλεί τα αποθέματα φυσικού αερίου, ανέφερε ότι με οποιοδήποτε τρόπο κι αν επιλέξουμε να εκμεταλλευτούμε το ΦΑ, το έργο προϋποθέτει κανονική πώληση του φυσικού αερίου.

«Πρόκειται, είπε, για μακροχρόνια συμβόλαια από 10 μέχρι 15 χρόνια τα οποία ο πωλητής δεσμεύεται ότι θα παραδώσει σε συγκεκριμένη ημερομηνία το πρώτο φορτίο. Ο αγοραστής δεσμεύεται παράλληλα ότι θα πληρώσει με τους όρους που προβλέπει το συμβόλαιο», σημείωσε ο υπουργός.

Εξήγησε ότι η διαδικασία που ακολουθείται είναι ότι όποιος προχωρήσει σε μία τέτοια επενδυτική απόφαση που θα κοστίσει δισεκατομμύρια, θα πρέπει να βρει τους αγοραστές του φυσικού αερίου.


«Πρέπει να πωλήσουμε σε αυτό το στάδιο. Φτάσαμε στο σημείο όπου επιβάλλεται να αρχίσουμε το κυνήγι εξεύρεσης αγοραστών», επεσήμανε.

Στον παρόν στάδιο, πρόσθεσε, ενδιαφερόμενες χώρες είναι η Αίγυπτος η οποία έχει επιδείξει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, όπως επίσης και η Ιορδανία.

Οι χώρες αυτές ετοιμάζουν ήδη σταθμό απουγροποίησης, δηλαδή υποδοχής υγροποιημένου ΦΑ παρά το γεγονός, είπε, ότι σε αυτές τις χώρες υπάρχει και η επιλογή των αγωγών.

Ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι ενδιαφέρον έχει επιδείξει και η Ρουμανία και για το σκοπό αυτό θα μεταβεί σύντομα στο Βουκουρέστι.

Σε ότι αφορά τις ερευνητικές γεωτρήσεις που ξεκίνησαν χθες στο οικόπεδο Ονασαγόρας, αυτές είπε, εντάσσονται στο δεύτερο κύκλο των ερευνητικών δραστηριοτήτων στην κυπριακή ΑΟΖ. Η πρώτη ήταν στο οικόπεδο 12.

Οι ερευνητικές αυτές γεωτρήσεις θα καταδείξουν με μεγαλύτερη ευκρίνεια το εύρος των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αναφερόμενος στις ενδείξεις που υπάρχουν για το κοίτασμα Ονασαγόρα, ο υπουργός ενέργειας ήταν ιδιαίτερα εγκρατής σημειώνοντας ότι οι έρευνες θα ξεκινήσουν από κοιτάσματα με τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.

«Οι ενδείξεις», είπε, «είναι ενθαρρυντικές. Δεν υπάρχει ωστόσο οτιδήποτε το βέβαιο, διότι οι εταιρείες δεν θα δαπανούσαν από €80 εκ. - €100 εκ. για κάθε γεώτρηση για να διαπιστωθεί η ύπαρξη, το μέγεθος ενός κοιτάσματος και η ποιότητα του φυσικού αερίου».

Σε ότι αφορά την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, εξετάζεται η δημιουργία χερσαίου τερματικού ως προτεραιότητα, όπως επίσης και η επιλογή της πλωτής μονάδας και η επιλογή του συμπιεσμένου αερίου.

Επιβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατίας βολιδοσκοπήθηκε από τουρκικές εταιρείες καυσίμων για το ΦΑ αλλά πολιτικοί λόγοι δεν επέτρεψαν τη συνέχιση των διαβουλεύσεων, καθώς, όπως τόνισε, η κυπριακή πλευρά έθεσε ως προυπόθεση την επίτευξη βιώσιμης λύσης του κυπριακού.

Το ερευνητικό πρόγραμμα στο οικόπεδο Ονασαγόρας θα κρατήσει 12 μήνες.

Σημείωσε ότι η κάθε γεώτρηση χρειάζεται 80 μέρες για να ολοκληρωθεί και επομένως αναμένουμε τα πρώτα αποτελέσματα το Δεκέμβριο του 2014.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ