2014-09-26 16:47:44
Φωτογραφία για Οι πραγματικοί λόγοι παραίτησης του πρέσβη
Αφορμή και όχι αιτία της παραίτησης του πρέσβη μας στο Βερολίνο φαίνεται ότι ήταν ο αποκλεισμός του από το επίσημο γεύμα της ελληνικής και της γερμανικής αντιπροσωπείας, στην πρόσφατη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την Άνγκελα Μέρκελ.

Η παραίτηση του πρέσβη δεν έχει γίνει αποδεκτή, αλλά ο ίδιος ο Παναγιώτης Ζωγράφος δεν φαίνεται διατεθειμένος να αλλάξει γνώμη.

Ο Παναγιώτης Ζωγράφος φέρεται να είχε προτείνει να αναβληθεί η επίσκεψη του Πρωθυπουργού, καθώς εκτιμούσε ότι το κλίμα στην καγκελαρία δεν ήταν και το καλύτερο δυνατό και ότι δεν θα υπήρχε η στήριξη που επεδίωκε η Αθήνα.

Από το Υπουργείο Εξωτερικών όμως διαψεύδουν κατηγορηματικά κάτι τέτοιο. Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ απαντώντας σε ερωτήσεις για το ίδιο ζήτημα δήλωσε:

«Μεταξύ άλλων φληναφημάτων που ακούστηκαν όπως πληροφορίες περί δήθεν ύπαρξης εισηγήσεων για τη μη πραγματοποίηση της επίσκεψης του κ. Πρωθυπουργού στο Βερολίνο, επισημαίνεται ότι ουδεμία εισήγηση με τέτοιο περιεχόμενο είχε υποβληθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών από την Πρεσβεία Βερολίνου».


Όσον αφορά το επίσημο γεύμα και τον αποκλεισμό του από αυτό, ήταν απλώς η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Κυβερνητικοί κύκλοι στην Αθήνα σχολιάζουν πάντως πως ήταν προκαθορισμένο ότι στο επίσημο γεύμα των δύο αντιπροσωπειών στο Βερολίνο θα μετείχαν 5 συγκεκριμένα άτομα από την κάθε πλευρά, κυρίως οι σύμβουλοι του Πρωθυπουργού και της Καγκελαρίου.

Ωστόσο, όσοι από το Βερολίνο γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, τονίζουν ότι δεν ήταν μια απόφαση «εν θερμώ» του πρέσβη μας ο οποίος λόγω χαρακτήρα δεν λειτουργεί έτσι. Οι ίδιοι τονίζουν ότι η Αθήνα αγνοούσε συστηματικά τις κατά καιρούς προτάσεις και εισηγήσεις του και αντίθετα «περνούσαν» μη θεσμικές προτάσεις.

Ο πρέσβης φέρεται να δηλώνει στο στενό του περιβάλλον ότι η παραίτησή του ήταν θέμα αρχών και όχι προσωπικό, καθώς, εκτός των άλλων, έχει άριστες σχέσεις με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Δεν υπήρξε στο Βερολίνο φραστικό επεισόδιο με τον στενό συνεργάτη του Πρωθυπουργού Χρύσανθο Λαζαρίδη και μάλλον το πρόβλημα εστιάζεται στις σχέσεις του Παναγιώτη Ζωγράφου με το διπλωματικό γραφείο του Πρωθυπουργού.

Πηγή: Star
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ