2014-09-28 06:00:09
Φωτογραφία για Ε9: Ενάμιση μήνα περιθώριο στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τις αλλαγές...
Από 15 Οκτωβρίου έως 30 Νοεμβρίου θα έχουν χρονικό περιθώριο οι ιδιοκτήτες ακινήτων να προχωρήσουν σε αλλαγές στο Ε9 προκειμένου είτε να πληρώσουν λιγότερο φόρο είτε να τύχουν πλήρους απαλλαγής.

Παράλληλα, στα μέσα Οκτωβρίου θα γίνει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ (η 3η κατά σειρά) για εκείνους που δικαιούνται τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές που ψηφίστηκαν πρόσφατα από τη Βουλή.

Η προϊσταμένη του τμήματος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας της Διεύθυνσης Κεφαλαίου του υπουργείου Οικονομικών κυρία Άννα Κόλλια παρουσίασε πρόσφατα, κατά τη διάρκεια σεμιναρίου που διοργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, όλες τις αλλαγές που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες και το πότε θα εκδοθούν ηλεκτρονικά τα νέα εκκαθαριστικά.

Η νέα εκκαθάριση που θα γίνει στα μέσα Οκτωβρίου θα αφορά τη μείωση 20% του φόρου για τα κενά  μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και τις εκπτώσεις του φόρου 50% ή 100% για τις περιπτώσεις φορολογούμενοι με πολύ μικρό εισόδημα, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι ανάπηροι, κ.λπ.).


Όσον αφορά στην έκπτωση 20% στα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, διευκρινίστηκε από την ίδια ότι αφορά τα αποπερατωμένα κτίσματα τα οποία έχουν ρευματοδοτηθεί, έχουν πάρει ρολόι και για οποιοδήποτε λόγο έχει γίνει διακοπή της ηλεκτροδότησης. Σε καμία περίπτωση δεν αφορά τα ημιτελή κτίσματα καθώς και τα ακίνητα που ουδέποτε έχουν ηλεκτροδοτηθεί. Αυτά δεν θεωρούνται μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και δεν δικαιούνται την έκπτωση αυτή.

Ακίνητα τα οποία δε θεωρούνται ημιτελή αλλά δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί ποτέ, δεν δικαιούνται ούτε την έκπτωση του 20% των μη ηλεκτροδοτούμενων, ούτε τη μείωση της αξίας βάση του μειωτικού συντελεστή 0,4.

Για να τύχουν της έκπτωσης τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα θα πρέπει να μην έχουν ηλεκτροδοτηθεί συνολικά για όλο το έτος 2013.

Σύμφωνα με την κυρία Κόλλια, οι υπηρεσίες του υπουργείου θα προσπαθήσουν να αντλήσουν τα στοιχεία για τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές που προβλέπει ο νόμος από τα μέχρι σήμερα δηλωθέντα στοιχεία των φορολογουμένων. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να προσέλθουν όσο το δυνατόν λιγότεροι φορολογούμενοι στις Δ.Ο.Υ.

Για τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών θα αντλήσουν στοιχεία από το Ε9 (αριθμός παροχής), το Ε2 και τον ΔΕΔΔΗΕ. Θα ταυτοποιήσουν  τους αριθμούς παροχής που έχουν δηλωθεί στο Ε9 με τα στοιχεία που θα αποστείλει ο ΔΕΔΔΗΕ, και στη συνέχεια θα ελέγξουν το Ε2 για να δουν την περίοδο που το κάθε κτίσμα ήταν κενό.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου θα προσπαθήσουν επίσης να ταυτοποιήσουν και κτίσματα μεταξύ ψιλού κύριου και επικαρπωτή, έτσι ώστε να τύχουν και οι δύο της έκπτωσης σε περίπτωση που το ακίνητο έχει δηλωθεί κενό στο Ε2 μόνο από τον έναν. Το ανωτέρω δεν ισχύει για φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν διαφορετικά ποσοστά επί του ίδιου κτίσματος, καθώς το κάθε δικαίωμα εξετάζεται διαφορετικά.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ