2014-09-28 15:07:09
Φωτογραφία για Απειλή για την οικονομία της Κύπρου τα «κόκκινα» δάνεια
Ψηλά στη λίστα των στοιχείων εκείνων που μπορούν να ανακόψουν την πορεία της οικονομίας προς τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη έστω και οριακή, τοποθετεί το... Υπουργείο Οικονομικών το πρόβλημα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ). Σύμφωνα με το Υπουργείο, «η αβεβαιότητα σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα (μη εξυπηρετούμενα δάνεια, συνθήκες πιστωτικής στενότητας, περιορισμοί στην κινητικότητα κεφαλαίων)», αποτελεί μία σοβαρή απειλή για την οικονομία. 

 Το Υπουργείο αναμένει το 2015 και γενικότερα μεσοπρόθεσμα, οι προοπτικές της κυπριακής οικονομίας σύμφωνα με το βασικό μακροοικονομικό σενάριο να βελτιωθούν. Όπως σημειώνει σε σχετικό έγγραφο, «μετά από τρία χρόνια αρνητικής ανάπτυξης, τα προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα (εξυγίανση και αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων) σε συνδυασμό με τη βελτίωση των προσδοκιών όσον αφορά στις επενδυτικές προοπτικές που διανοίγονται στον τομέα της ενέργειας και του τουρισμού, η οικονομία μας αναμένεται ότι θα αρχίσει να ανακάμπτει και να καταγράφει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2015 και μετέπειτα». 


 Ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα αυξηθεί οριακά και θα κυμανθεί γύρω στο 0,4% σε πραγματικούς όρους, ενώ το 2016 προβλέπεται να επιταχυνθεί στο 1,6%, σύμφωνα με το βασικό μακροοικονομικό σενάριο που περιλήφθηκε στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα προσαρμογής του Ιουλίου του 2014, λόγω αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος, εξομάλυνσης των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα και των εξελίξεων σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας. Το 2017, ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να επιταχυνθεί στο 2%. Επίσης, το 2015 προβλέπεται περαιτέρω βελτίωση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών με το πλεόνασμα να αυξάνεται ελαφρά στο 0,3% του ΑΕΠ, ενώ το 2016 και 2017 το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω και να διαμορφωθεί γύρω στο 0,6% και 0,5% του ΑΕΠ αντίστοιχα, λόγω της σταδιακής βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. 

 Ωστόσο, το Υπουργείο στο έγγραφο που κατέθεσε στο Υπουργικό Συμβούλιο σε σχέση με τον προϋπολογισμό, δεν παραλείπει να καταγράψει και τους βασικούς και σημαντικούς κινδύνους για την οικονομία. Σε γενικές γραμμές, μεταξύ άλλων, αναφέρει, οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι που ελλοχεύουν προέρχονται από: • την αβεβαιότητα σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα, • την περαιτέρω επιδείνωση του εξωτερικού περιβάλλοντος και ειδικά των κυριοτέρων εμπορικών μας εταίρων, • την κατάσταση στην Ουκρανία και τις αρνητικές επιπτώσεις από τις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας και το εμπάργκο της Ρωσίας εναντίον της ΕΕ κυρίως σε προϊόντα πρωτογενούς παραγωγής, • την έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή (Συρία, Ιράκ, Λιβύη κ.λπ.), και, • ενδεχόμενες υποχρεώσεις/ κρατικές εγγυήσεις που δημιούργησε το κράτος τα προηγούμενα χρόνια προς κρατικές εταιρείες (π.χ. Κυπριακές Αερογραμμές), κρατικούς οργανισμούς και τοπική αυτοδιοίκηση. Τα δημόσια έσοδα το 2015 προβλέπεται να περιορισθούν στα €6.600 εκατ. σε σύγκριση με €6.616 εκατ. φέτος (-0,2%) και οι δημόσιες δαπάνες της γενικής κυβέρνησης να μειωθούν οριακά στα €7,326 εκατ. σε σύγκριση με €7,356 εκατ. το 2014 (-0.4%).
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ