2014-09-29 10:04:45
Φωτογραφία για ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ ΘΑ ΑΝΑΖΗΤΗΘΕΙ Η «ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ» ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Κλειδί ο νόμος «Λοβέρδου - Κουτρουμάνη» για να αποκρουστούν οι πιέσεις στο ασφαλιστικό

Τη χρυσή τομή μεταξύ των δεσμεύσεων για συνέχιση και ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε ασφαλιστικό και εργασιακό με το μικρότερο δυνατό πολιτικό κόστος αναζητά η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Η Τρόικα επιμένει στο θέμα των ομαδικών απολύσεων και την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, ενώ εγείρει και νέα αιτήματα, όπως μείωση του κόστους των υπερωριών για εργασία τις Κυριακές.

Στο επίπεδο του ασφαλιστικού, ο υπουργός Εργασίας ρίχνει το βάρος του στην εφαρμογή του νόμου «Λοβέρδου-Κουτρουμάνη», με την βασική και την αναλογική σύνταξη και επιμένει πως δεν απαιτείται άλλη μείωση σε συντάξεις και αλλαγή σε παραμετρικές αλλαγές όπως όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Η Τρόικα ζητά αναλογιστική αλλά και δημοσιονομική ισορροπία στο σύστημα, με το βάρος της απόδειξης να πέφτει στα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών.


Πάντως, η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει στους δανειστές ότι πολιτικά δεν μπορεί να διαχειριστεί νέες μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις ορίων. Η Τρόικα ωστόσο φαίνεται να μην συμμερίζεται τις κυβερνητικές ανησυχίες, καθώς θεωρεί ότι προέχει η βιωσιμότητα των Ταμείων, έστω και αν χρειαστεί να μειωθούν κι άλλο οι συντάξεις. Ταυτόχρονα, οι δανειστές εκτιμούν ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των μελετών αποσκοπεί στο να κερδηθεί πολιτικός χρόνος, με στόχο να αποφευχθεί η λήψη δύσκολων αποφάσεων.

Διαπραγματεύσεις με το ILO

Επίσης, το εργασιακό, παραμένει το πλέον καυτό μέτωπο για την κυβέρνηση, αφενός εξαιτίας της επιμονής του ΠΑΣΟΚ να μην υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στο συνδικαλιστικό νόμο, αφετέρου λόγω της εμμονής των δανειστών να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις ομαδικές απολύσεις.

Με την ελπίδα ότι την Τρίτη, οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, υπό την εποπτεία του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) θα καταλήξουν σε μια κοινή θέση αναφορικά με τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, ο υπουργός Εργασίας μεταβαίνει στη Γενεύη, λίγο πριν συναντηθεί με τους επικεφαλής της τρόικας. Το ευκταίο για τον Γιάννη Βρούτση θα ήταν να υπάρξει συμφωνία για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων στην Ελλάδα, καθώς ο υπουργός Εργασίας δεν έχει κρύψει ότι θεωρεί το ισχύον πλαίσιο παρωχημένο. Θα είναι ικανοποιημένος όμως αν γυρίσει από την έδρα του ILO έχοντας στα χέρια του μια συμφωνία από το σύνολο των εργοδοτικών οργανώσεων ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΕ, που θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στις όποιες απαιτήσεις των τροϊκανών.

Τη βοήθεια του ILO θα επικαλεστεί το υπουργείο Εργασίας και στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η εισήγηση του Οργανισμού θα είναι υπέρ της ελληνικής πλευράς, κρίνοντας ότι οι αλλαγές που πέρασαν την Άνοιξη είναι ικανοποιητικές.

Παρότι το ΣτΕ έχει θέσει στον πάγο την εφαρμογή του νόμου για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, η Τρόικα εμφανίζεται να ζητά μείωση του κόστους των υπερωριών, προκειμένου, εφόσον επιτραπεί, το κόστος για τους εργοδότες να είναι σημαντικά μειωμένο.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα επιδιώξει επίσης να περιορίσει εκ νέου τις δυνατότητες των εργαζομένων για μονομερή προσφυγή στον ΟΜΕΔ, που έδωσε μια άλλη απόφαση του ΣτΕ, τον περασμένο Ιούλιο. Εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία που θα περιορίζει τις δυνατότητες του Οργανισμού, θα προβλέπει αυστηρότερες προϋποθέσεις για την έκδοση διαιτητικών αποφάσεων και θα δίνει τη δυνατότητα πολλαπλών προσφυγών κατά της όποιας απόφασης, εντός του Οργανισμού αλλά και στη Δικαιοσύνη.

Η βασική σύνταξη

Στο ασφαλιστικό, το παιχνίδι θα παιχθεί εντός έδρας, με προφανή το στόχο της ηγεσίας του υπουργείου να... πετάξει την μπάλα στην εξέδρα, κερδίζοντας χρόνο και μεταθέτοντας μια νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, προς το τέλος του 2015, εφόσον κριθεί αναγκαία. Το βάρος θα πέσει στην εφαρμογή του νόμου 3863/2010, με την βασική σύνταξη να "κλείνει" μεν στα 360 ευρώ το μήνα, με ανοικτό όμως το ενδεχόμενο να αφορά 20ετή ασφάλιση και όχι 15ετή, όπως προβλέπει ο νόμος. Θα πρέπει, δηλαδή, αν ισχύσει αυτό το μέτρο είτε άμεσα είτε σταδιακά, για να πάρει κάποιος την κατώτατη σύνταξη θα πρέπει κάποιος να συμπληρώσει περισσότερα χρόνια ασφάλισης. Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εργασίας, η εφαρμογή του νόμου θα έχει τα πρώτα αποτελέσματα στο τέλος του 2015, όταν και θα λάβουν τη σύνταξή τους όσοι καταθέσουν τα χαρτιά τους τους πρώτους μήνες του νέου έτους.

Οι ενοποιήσεις θα ξεκινήσουν σε λειτουργικό-διοικητικό επίπεδο. Ήδη προετοιμάζεται το έδαφος για ενιαία είσπραξη φόρων και εισφορών στο τέλος του 2017 αλλά και για τη λειτουργία του ενιαίου φορέα καταβολής συντάξεων. Η έκθεση του ΚΕΠΕ που θα παρουσιαστεί στους εκπροσώπους των δανειστών, καταλήγει σε 8 πιθανά σενάρια, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η δημιουργία ενός ασφαλιστικού φορέα, που θεωρείται δύσκολη και πιθανότατα θα απορριφθεί και η διατήρηση τριών ή τεσσάρων ταμείων κύριας ασφάλισης.

Το μεγάλο βάρος θα πέσει στις αναλογιστικές μελέτες, οι οποίες δεν αναμένεται να είναι έτοιμες πριν από το τέλος του Οκτωβρίου.

''The New Daily Mail'' 

με πληροφορίες από το Euro2Day
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ