2014-09-29 10:37:16
Φωτογραφία για Μειώσεις συντάξεων, κατάργηση του ΕΚΑΣ και τέλος στις πρόωρες θέλει η Τρόικα
Νέες δραματικές αλλαγές στο ασφαλιστικό ζητά η τρόικα, η οποία θέλει να κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα που έχει με την ελληνική κυβέρνηση Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα απαιτεί νέο «κούρεμα» των συντάξεων, κατάργηση των πρόωρων και του εφάπαξ και «ψαλίδισμα» στις ασφαλιστικές εισφορές.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση διαβεβαιώνει για την ώρα ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο νέας μείωσης των επικουρικών συντάξεων μέχρι τέλους του έτους, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μειώσεων μέσα στο 2015 με το νόμο «περί μηδενικού ελλείμματος».

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα θα βρεθεί τώρα ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων και στο υπουργείο Εργασίας έχει ήδη συσταθεί επιτροπή, εν όψει και άλλων αλλαγών που προβλέπονται και οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ το 2015.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στόχος της επιτροπής είναι να καθορίσει τη βασική σύνταξη που το 2010 είχε υπολογιστεί ως ποσοστό του ΑΕΠ στα 360 ευρώ. Τώρα, εφόσον εκτιμάται ότι το ΑΕΠ είναι μειωμένο κατά 2,5% σε σχέση με το 2010, η βασική σύνταξή θα είναι 320 ευρώ και στο ποσό αυτό θα προστίθεται αναλογία από ολόκληρο τον εργασιακό βίο.


Επίσης, η τρόικα εξετάζει κατάργηση του ΕΚΑΣ, καθώς έχει εκφράσει αντιρρήσεις σχετικά με το αν είναι ασφαλιστική παροχή.

Παράλληλα, θέλει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ ζητά κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Μάλιστα, το θέμα των πρόωρων μπαίνει επιτακτικά -σύμφωνα με το δημοσίευμα- τόσο το Δημόσιο, όσο και το ΙΚΑ, ενώ η τρόικα ζητά προσαρμογή, ώστε ο ελάχιστος χρόνος για σύνταξη να είναι το 62ο έτος.

Κι όλα αυτά ενώ υπολογίζεται ότι τα Ταμεία, έχοντας απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής ενίσχυσης, χρειάζονται επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους... Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ