2014-09-29 16:29:10
Φωτογραφία για Σε σκληρές διαπραγματεύσεις για το μέλλον του Επικουρικού Ταμείου των ασφαλιστικών υπαλλήλων και ασφαλιστών (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ)
Με έντονο σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Επικουρικό Ταμείο των Ασφαλιστικών Υπαλλήλων (ΤΕΑ‐ΕΑΠΑΕ) την πρόταση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) για την χρηματοδότηση του ταμείου καθώς σημαίνει σε πρώτη φάση μία μείωση των συντάξεων κατά 22%.

Η πρόταση της ΕΑΕΕ συζητήθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ και σύντομα αναμένεται επίσημη απάντηση.

Η ΕΑΕΕ αποδέχεται το 3% ως ελάχιστο ποσοστό χρηματοδότησης, το οποίο είναι υποχρεωτικό από τον νόμο, και δείχνει υπό κάποιες προϋποθέσεις να φθάσει στο 6%. Η εισφορά 3% επί του μισθού του εργαζόμενου υπολογίζεται ότι αποφέρει στο ταμείο περί τα 5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, όταν το σύνολο των εισφορών με το προηγούμενο καθεστώς (ποσοστό επί των ασφαλίστρων) έφθανε τα 50 εκατ. ευρώ. Όλα δείχνουν ότι εργαζόμενοι και εργοδότες θα εισέλθουν σε μία φάση σκληρών διαπραγματεύσεων για το μέλλον του ΤΕΑ‐


ΕΑΠΑΕ.

Οι εργοδότες από την πλευρά τους πέραν του θέματος των εισφορών θίγουν και το ζήτημα της διοίκησης ζητώντας ισορροπημένη συμμετοχή εργοδοτών και εργαζομένων σ’ αυτή όπως επίσης λειτουργία του Ταμείου με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και σύστημα καθορισμένων εισφορών.

Στην επιστολή που απέστειλε η ΕΑΕΕ στον κ. Χρήστο Παπαδόγιαννη, Πρόεδρο του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ αναφέρονται τα εξής:

Αγαπητέ κύριε Παπαδόγιαννη,

Σε συνέχεια της τελευταίας συνάντησης εκπροσώπων των δύο φορέων (Ε.Α.Ε.Ε. και ΤΕΑ‐ΕΑΠΑΕ) στις 18.8.2014 με θέμα συζήτησης τις θέσεις της Ε.Α.Ε.Ε. μετά την ψήφιση του ν. 4254/2014 και την κατάργηση (από 1.1.2015) της εργοδοτικής εισφοράς υπέρ του ΤΕΑ‐ΕΑΠΑΕ, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα ακόλουθα.

Το Δ.Σ. της Ε.Α.Ε.Ε., μετά από διεξοδική συζήτηση της νέας κατάστασης πραγμάτων, όπως διαμορφώνεται για το Ταμείο μετά την ψήφιση του ν. 4254/2014 και προκειμένου να υπάρχει ένα Ταμείο για τους εργαζόμενους στον ασφαλιστικό κλάδο το οποίο να λειτουργεί με τρόπο σύγχρονο, τεχνοκρατικό, πλήρως ανταποκρινόμενο στις προσδοκίες των δικαιούχων του, θεωρεί ως αναγκαίες τις ακόλουθες ενέργειες:

α) Αναθεώρηση της ρύθμισης του Καταστατικού σχετικά με τη σύνθεση του Δ.Σ. του Ταμείου, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ισορροπημένη συμμετοχή εργοδοτών και εργαζομένων σ’ αυτό.

β) Το Ταμείο, το οποίο λειτουργεί σύμφωνα με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα πρέπει να ενεργοποιήσει τους προβλεπόμενους από το Καταστατικό ατομικούς λογαριασμούς, στους οποίους πρέπει να κατατίθεται και να συσσωρεύεται η εκάστοτε καταβαλλόμενη εισφορά εργοδότη και εργαζόμενου ρητώς καθορισμένες αμφότερες (σύστημα καθορισμένων εισφορών).

γ) Για λόγους ορθότερης λειτουργίας των ατομικών λογαριασμών πρέπει να γίνει εκκαθάριση της υπάρχουσας περιουσίας του Ταμείου και κατανομή αυτής στους δικαιούχους του.

δ) Η λειτουργία των ατομικών λογαριασμών δεν αποκλείει τη διατήρηση προβλέψεων προνοιακού χαρακτήρα για τις περιπτώσεις χηρείας ή ανικανότητας. Οι προβλέψεις αυτές θα είναι περιορισμένες και δεν θα ανατρέπουν τη φύση του Ταμείου ως κεφαλαιοποιητικού με καθορισμένες εισφορές.

Για ένα Ταμείο που θα λειτουργεί με τους προαναφερόμενους όρους, η εργοδοτική εισφορά μπορεί να διαμορφωθεί σε ποσοστό εμφανώς υψηλότερο του ισχύοντος στα λοιπά Ταμεία επικουρικής ασφάλισης με μέγιστο όριο το 6% επί της μισθοδοσίας των εργαζομένων. Σε κάθε άλλη περίπτωση η εργοδοτική εισφορά δεν φαίνεται να μπορεί να υπερβεί το 3% επί της μισθοδοσίας.

Η Ε.Α.Ε.Ε. είναι στη διάθεσή σας για περαιτέρω προφορικές διευκρινίσεις.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ