2014-10-01 23:48:08
Φωτογραφία για Η Στ. Ξουλίδου για «Οργάνωση της νομικής μορφής των θρησκευτικών κοινοτήτων και των ενώσεων τους στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις»
"Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω κάπως ανάποδα την τοποθέτησή μου. Θα ξεκινήσω από τις τροπολογίες, μιας που χθες τοποθετήθηκα επί της αρχής και γενικώς είμαστε υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου.

Θα ήθελα, λοιπόν, να διευκρινίσω ότι με την υπ’ αριθμόν 340/29-9-2014 επιστολή μου προς το Τμήμα Νομοθετικού Έργου της Βουλής, ζήτησα την απόσυρση της υπογραφής μου από την τροπολογία με αριθμό 1856/214/26-9-2014 που αφορά την Κεντρική Οργανωτική και Εκτελεστική Επιτροπή για τη διεξαγωγή του παγκόσμιου πρωταθλήματος κλασικού αθλητισμού «Αθήνα 1997», όταν, διαβάζοντας την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, διαπίστωσα ότι όσα αναγράφονται στην αιτιολογική έκθεση είναι ψευδή και παραπλανητικά. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο σκάνδαλο που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεχαστεί και οι συνέπειές του να παραγραφούν.

Σχετικά με τις υπόλοιπες τροπολογίες που έχουν κατατεθεί, την τροπολογία 1869/227/29-9-2014 που ρυθμίζει θέματα μετεγγραφών την περιμέναμε εδώ και καιρό, κύριε Υπουργέ, καθώς πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί πάρα πολύ κόσμο και έχει ταλαιπωρήσει φοιτητές και οικογένειες
. Είναι απίστευτη η ανικανότητα των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων να θεσμοθετήσουν ένα δίκαιο σύστημα μετεγγραφών και είναι ανεπίτρεπτο να γίνονται συνεχώς πειραματισμοί γύρω απ’ αυτό το θέμα.

Πιστεύουμε ότι και με αυτή τη ρύθμιση συνεχίζετε την άδικη μεταχείριση, καθώς δεν προχωράτε σε επέκταση του δικαιώματος αίτησης μετεγγραφής και μεταφοράς θέσης για τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους, τις ειδικές κατηγορίες που εισήχθησαν το 2013, δηλαδή με το 10%.

Η τροπολογία με αριθμό 1862/220/26-9-2014, πέρα από τα διαδικαστικά θέματα που ρυθμίζει που τα περισσότερα αφορούν σε παράταση προθεσμιών, επιχειρεί να ρυθμίσει θέματα του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, αλλά επί της ουσίας δεν επιλύει τίποτα. Χρειάζεται να δούμε συνολικά το ζήτημα αυτό και να δοθεί επιτέλους μόνιμη και βιώσιμη λύση για το Ίδρυμα.

Όσον αφορά στην υπ’ αριθμόν 1855/213 τροπολογία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, παρότι η παράγραφος 2 είναι μία θετική παράγραφος καθώς επιτρέπει σε υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου να γίνουν γενικοί διευθυντές, ωστόσο η παράγραφος 1 περιορίζει την επιλογή γενικών διευθυντών οριζόντιων γενικών διευθύνσεων μόνον από υπαλλήλους Υπουργείων και όχι από στελέχη του συνόλου του δημοσίου τομέα. Έτσι ακυρώνεται η καθολική ανοδική κινητικότητα που πρέπει να αποτελεί γενική αρχή σταδιοδρομίας και κίνητρο ανέλιξης των δημοσίων υπαλλήλων όχι μόνο των Υπουργείων, αλλά και των νομικών προσώπων του δημοσίου τομέα.

Η υπ’ αριθμόν 1863/221 τροπολογία των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για την εταιρεία «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ», θεωρούμε ότι έχει χαρακτηριστικά «φωτογραφικής» διάταξης, εφόσον ως σκοπό έχει τη διευκόλυνση υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στο ν. 3908/11, καθώς πολλοί επενδυτικοί φορείς αδυνατούν εντός της εξάμηνης προθεσμίας από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής τους, να προσκομίσουν απόφαση έγκρισης δανείου.

Τέλος, όσον αφορά στην τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών με αριθμό 1841/208/29-9-2014 που αφορά στη μείωση του συντελεστή του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel θέρμανσης) και του φωτιστικού πετρελαίου (κηροζίνη θέρμανσης) κατά 30%, θεωρούμε ότι αποτελεί εμπαιγμό για τον ελληνικό λαό.

Η μείωση του συντελεστή κατά 30%, δηλαδή από 330 ευρώ το χιλιόλιτρο σε 230 ευρώ το χιλιόλιτρο είναι ουσιαστικά μία μείωση της τάξης των 10 λεπτών ανά λίτρο. Αυτό που όλοι γνωρίζαμε, δηλαδή ότι η μειωμένη κατανάλωση εξαιτίας της εξίσωσης του φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης θα μειώσει και τα έσοδα του Δημοσίου, έρχεται ένα χρόνο μετά να το επιβεβαιώσει το Γενικό Λογιστήριο του κράτους με την Έκθεσή του στη συγκεκριμένη τροπολογία όπου αναφέρει ότι η απώλεια εσόδων του Δημοσίου ανέρχεται περίπου στα 133.580.000 ευρώ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης οδήγησε σε απόγνωση πάρα πολλά νοικοκυριά. Ο χειμώνας που πέρασε ήταν εφιαλτικός, κυρίως για τις βόρειες και ορεινές περιοχές της χώρας. Οι οικογένειες δεν μπορούσαν να ζεστάνουν τα σπίτια τους. Θρηνήσαμε θύματα από μαγκάλια και η αιθαλομίχλη σκέπασε και τις μεγάλες πόλεις.

Η προσπάθειά σας, λοιπόν, να μας πείσετε για το success story προωθώντας δήθεν φοροελαφρύνσεις και μοιράζοντας προεκλογικά «δωράκια» αποτελεί χλεύη προς τους πολίτες και εμείς δεν πρόκειται ποτέ ούτε να νομιμοποιήσουμε ούτε να συναινέσουμε σε τέτοιου είδους πολιτικές.

Όσον αφορά τα άρθρα του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και συγκεκριμένα στο άρθρο 1 έχουμε να παρατηρήσουμε ότι ο ορισμός της έννοιας της θρησκευτικής κοινότητας είναι αόριστος. Προκαλεί σύγχυση καθώς δεν καθορίζεται τι σημαίνει ικανός αριθμός φυσικών προσώπων ούτε ποια είναι η ορισμένη γεωγραφική περιοχή.

Στο άρθρο 2 σχετικά με τη σύσταση θρησκευτικού νομικού προσώπου αναφέρεται ότι για να συσταθεί θρησκευτικό νομικό πρόσωπο χρειάζονται τρακόσια τουλάχιστον πρόσωπα και ότι ο θρησκευτικός λειτουργός, ιερουργός ή ποιμένας πρέπει να είναι Έλληνας ή πολίτης κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή αλλοδαπός νόμιμα διαμένων στην Ελλάδα. Η ίδια διευκρίνιση δεν ισχύει όμως και για τα μέλη που συστήνουν το θρησκευτικό νομικό πρόσωπο και θεωρούμε ότι το σημείο αυτό πρέπει να διευκρινιστεί.

Στο άρθρο 3 πιστεύουμε ότι ορθώς συμπληρώσατε την παράγραφο 2 που διασφαλίζει τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των μελών του εκάστοτε θρησκευτικού νομικού προσώπου.

Πολύ σημαντικό είναι στο άρθρο 4, που αφορά τον κανονισμό θρησκευτικών νομικών προσώπων, η διατύπωση «να μην έρχεται σε αντίθεση προς τη δημόσια τάξη και τα χρηστά ήθη» να συμπληρωθεί και με τη φράση «σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους».

Στο άρθρο 9 έχουμε διατυπώσει τη διαφύλαξή μας σχετικά με τη δυνατότητα που δίνεται στα θρησκευτικά νομικά πρόσωπα να ιδρύουν εκτός των άλλων και ιδιωτικά σχολεία.

Στο σημείο αυτό θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή στο ενδεχόμενο τα σχολεία να λειτουργούν ως μέσα θρησκευτικής προπαγάνδας, κάτι που αντιβαίνει στο εκπαιδευτικό τους ρόλο και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Στο άρθρο 10 σχετικά με τη διάλυση του θρησκευτικού νομικού προσώπου προβλέπεται μεταξύ των άλλων ως λόγος διάλυσης η επιδίωξη σκοπού διαφορετικού από εκείνον που ορίζει ο νόμος, δηλαδή τη συστηματική και οργανωμένη άσκηση θρησκευτικής λατρείας και τη συλλογική εκδήλωση θρησκευτικών πεποιθήσεων των μελών τους. Θα έπρεπε να προστεθεί «και από τα σχετικώς οριζόμενα από τον κανονισμό των θρησκευτικών νομικών προσώπων» καθώς υπάρχει περίπτωση να διαπιστωθεί ότι αφίσταται του δόγματος και της διδασκαλίας που πρεσβεύει η συγκεκριμένη θρησκεία ή κλάδος της και σε τέτοια περίπτωση θα παρουσιάζονταν με ψευδή θρησκευτική ταυτότητα.

Στο άρθρο 12 για τα εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα θα πρέπει να υπάρξει διευκρίνιση για τις προϋποθέσεις διάλυσης εκκλησιαστικού νομικού προσώπου, ιδίως στην περίπτωση κατά την οποία ένα ή περισσότερα εκ των τριών θρησκευτικών νομικών προσώπων τα οποία απαιτούνται για την απόκτηση νομικής προσωπικότητας δεν υφίστανται πλέον λόγω διάλυσής τους, όπως ορίζει το άρθρο 10 του παρόντος νομοσχεδίου.

Για το άρθρο 18, στο οποίο αναφερθήκαμε χθες, σχετικά με τη μεταβίβαση περιουσίας από υφιστάμενα νομικά πρόσωπα, αναφέρεται ότι οι αστικές εταιρίες μη κυβερνητικού χαρακτήρα, ιδρύματα ή και σωματεία που έχουν συσταθεί από θρησκευτικές κοινότητες και η λειτουργία τους προηγείται της δημοσίευσης του παρόντος νόμου, δύναται να μεταβιβάζουν με την αιτιολογία της δωρεάς την ακίνητη περιουσία τους ή περιουσιακά στοιχεία στα θρησκευτικά νομικά πρόσωπα που θα συστήσουν οι θρησκευτικές ενότητες. Θα πρέπει να απαντηθεί ωστόσο το ερώτημα που προκύπτει από τη σχετική αναφορά στη φορολογική επιβάρυνση.

Συγκεκριμένα διαβάζουμε ότι αν η μεταβίβαση της δωρεάς γίνει εντός της αποκλειστικής προθεσμίας ενός έτους από την απόκτηση της νομικής προσωπικότητας του θρησκευτικού νομικού προσώπου και όχι πέραν της αποκλειστικής προθεσμίας τριών ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, τότε δεν θα υπόκειται σε φορολογική επιβάρυνση. Διερωτώμαι αν θα υπάρξουν κάποιες ειδικές ρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα απαλλαγή από τη φορολογική επιβάρυνση σε δωρεές χαμηλού κόστους ή αν η απαλλαγή αυτή θα είναι οριζόντια. Και επιπροσθέτως δεν γίνεται λόγος για το πού θα μπορούν να βρουν εφαρμογή οι δωρεές αυτές και ποιος θα τις χειρίζεται.

Τελειώνοντας, κύριε Πρόεδρε, θέλουμε να πούμε ότι ψηφίζουμε επί της αρχής το σύνολο του νομοσχεδίου, αλλά επί των άρθρων θα επιφυλαχθούμε να απαντήσουμε ονομαστικά για το αν ψηφίζουμε «παρών», «ναι» ή «όχι»."
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ