2014-10-05 11:43:09
Φωτογραφία για Κύπρος: Επένδυση - μαμούθ για το «φιλέτο» στο Χίλτον
Πρόταση για μια μεγάλη ανάπτυξη στην πρωτεύουσα έχει στα χέρια της η κυπριακή Κυβέρνηση... Πρόκειται για μια επένδυση–μαμούθ για τα οικονομικά δεδομένα της εποχής και η οποία μάλιστα αφορά κυπριακά κεφάλαια. Η πρόταση αναφέρεται σε ανάπτυξη του κυβερνητικού τεμαχίου απέναντι από το ξενοδοχείο Χίλτον στη λεωφόρο Μακαρίου Γ' στη Λευκωσία, για το οποίο είχε γίνει μεγάλος ντόρος τα προηγούμενα χρόνια αναφορικά με την περιβόητη επένδυση των Καταρινών, η οποία δεν έγινε ποτέ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η Κυβέρνηση έχει τους τελευταίους μήνες ενώπιόν της πρόταση από την εταιρεία Cyfield - Nemesis, η οποία προβλέπει μια τεράστια ανάπτυξη στον χώρο του τεμαχίου που αναμένεται όταν αρχίσει η υλοποίησή της να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην περιοχή της πρωτεύουσας.

Υπενθυμίζεται ότι για το συγκεκριμένο τεμάχιο, μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με το Κατάρ για επένδυση στη συγκεκριμένη περιοχή, η Κυβέρνηση προχώρησε τον περασμένο χρόνο σε προκήρυξη προσφοράς για υποβολή προτάσεων ανάπτυξής του, με τη μορφή της μίσθωσής του για περίοδο 99 χρόνων. Η υποβολή προτάσεων έπρεπε να γίνει μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο, όμως τελικά δόθηκε παράταση η οποία έληξε τον περασμένο Μάιο.


Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού ο επιτυχών προσφοροδότης θα έπρεπε να προχωρήσει σε ανακατασκευή του δρόμου Εθνικής Φρουράς απ' όπου θα είναι και η πρόσβαση στην ανάπτυξη. Παράλληλα, στον χώρο μπορούσε να ανεγερθεί ξενοδοχείο, οικιστική ανάπτυξη, εμπορικές μονάδες, γραφειακοί χώροι και δημόσιοι χώροι στάθμευσης. Επίσης, μέσα στα κριτήρια αξιολόγησης των προσφορών θα ήταν καθοριστικός παράγοντας το έργο ανάπτυξης που θα προτεινόταν. Δηλαδή, κατά πόσο αυτό θα συμβάλει στη γενικότερη αύξηση των εσόδων του Κράτους, πέραν των ενοικίων που θα καταβάλλονται στο Κράτος για τη μίσθωση του συγκεκριμένου τεμαχίου, αλλά και κατά πόσο η συγκεκριμένη ανάπτυξη θα θεωρηθεί βιώσιμη και θα συμβάλει στη γενικότερη κινητικότητα της οικονομίας, σε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη για τα κυπριακά δεδομένα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, παρά το γεγονός ότι ενδιαφέρον είχαν εκφράσει στο αρχικό στάδιο διάφορες εταιρείες τόσο από Κύπρο όσο και από το εξωτερικό, τελικά υποβλήθηκε μία μόνο πρόταση για ανάπτυξη της περιοχής από την εταιρία Cyfield – Nemesis.

Ξενοδοχείο, γραφεία και διαμερίσματα πολυτελείας

Η πρόταση της εταιρείας, όπως αναφέρουν πληροφορίες, αφορά μία τεράστια ανάπτυξη στην περιοχή. Συγκεκριμένα, προβλέπει την ανέγερση τριών εικοσαώροφων πύργων και τριών μεγάλων υπόγειων χώρων στάθμευσης. Το ένα κτήριο θα λειτουργεί ως ξενοδοχειακή μονάδα, το δεύτερο κτήριο ως γραφεία στέγασης υπηρεσιών και άλλων ενδιαφερομένων και το τρίτο κτήριο θα είναι διαμερίσματα πολυτελείας προς αγορά ή ενοικίαση. Το αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα τρία κτήρια θα λειτουργούν ως ενιαίο κτηριακό συγκρότημα με προσφορά διαφόρων υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών. Ταυτόχρονα σε αυτό θα λειτουργούν χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας οι οποίοι αναμένεται ότι θα αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών, συμβάλλοντας καθοριστικά και στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της πρωτεύουσας. Ένα θέμα για το οποίο ο Δήμος Λευκωσίας αναζητά εναγωνίως κεφάλαια για επενδύσεις στην πρωτεύουσα, καθώς η πόλη υστερεί σε αυτό τον τομέα σε σχέση με τις παράλιες περιοχές.

Το συνολικό έργο οικοδομήσιμου εμβαδού είναι περίπου 90 χιλ. τ.μ., εκτιμάται ότι θα κοστίσει €100 εκατομμύρια και σε αυτό θα εργοδοτηθούν πέραν των 600 ατόμων για την υλοποίηση του έργου. Γεγονός το οποίο ασφαλώς θα συμβάλει καθοριστικά και στην αύξηση των εσόδων του Κράτους, όπως ήταν και το ζητούμενο της προκήρυξης, καθώς θα μπουν στα ταμεία του αρκετά χρήματα τόσο από τον Φ.Π.Α. όσο και γενικότερα από την οικονομική κίνηση που θα δημιουργηθεί στην περιοχή. Πρόκειται, εξάλλου, σύμφωνα με τις πληροφορίες για ένα κτηριακό συγκρότημα στο οποίο θα μπορούν να ζουν και να εργάζονται πέραν των 4 χιλιάδων ατόμων.

Το σημαντικό όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το γεγονός ότι πρόκειται για πρόταση επένδυσης, η οποία προέρχεται από κυπριακά κεφάλαια και από εταιρεία γνώστη της κυπριακής οικοδομικής και οικονομικής πραγματικότητας. Επίσης, έχουν δοθεί εκτιμήσεις από γνωστούς εμπειρογνώμονες για τη βιωσιμότητα του έργου.

Υλοποίηση σε 30 μήνες

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η πρόταση της εταιρείας Cyfield – Nemesis τυγχάνει αυτή τη στιγμή διαπραγμάτευσης μεταξύ εταιρείας και κρατικών υπηρεσιών. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής δύο συναντήσεις και αναμένεται σύντομα να ακολουθήσει και τρίτη. Εάν τελικά όλα κυλήσουν ομαλά και δεν προκύψουν στην πορεία γραφειοκρατικά ή αλλά κωλύματα, τα οποία μπορούν να ανατρέψουν ή να καθυστερήσουν τους σχεδιασμούς, ο διάλογος αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του έτους. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, εντός του 2015 η εταιρεία θα πρέπει να παρουσιάσει τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την ανάπτυξη και μέχρι το τέλος του ίδιου έτους να ξεκινήσει η ανέγερσή του. Η περίοδος ολοκλήρωσης του έργου, σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς, είναι 30 μήνες.

Γράφει Φρίξος Δαλίτης
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ