2014-10-07 15:31:06
Φωτογραφία για To pontos-news.gr στο 3ο Φεστιβάλ Κωνσταντινουπολιτών (βίντεο, φώτο)
Η Κωνσταντινούπολη και οι χοροί της ζωντάνεψαν στην Αθήνα. Μια γιορτή με τεράστια συμμετοχή στήθηκε για τρεις ημέρες στον Άλιμο, ευκαιρία για βεγγέρες, κους-κους και γλέντι. 

Τον κόσμο που πλημμύρισε το Βυζαντινό Κέντρο Αλίμου το περασμένο τριήμερο στον Άλιμο υποδέχονταν χαμογελαστές Πολίτισσες αλλά και ένα καροτσάκι με παγωτό (ντοντουρμά το λένε οι άνθρωποι της Πόλης). Πιτσιρίκια έτρεχαν δεξιά-αριστερά με τα αριστεία τους έχοντας αγωνιστεί σε αθλητικές συναντήσεις ή μετά από επίδειξη των αθλητικών δυνατοτήτων τους. Μπαίνοντας στο χώρο, η ατμόσφαιρα είχε κωνσταντινουπολίτικο αέρα. «Ταταύλα 1896» εδώ, «Φιλανθρωπικός Σύνδεσμος Γαλατά Κωνσταντινουπόλεως» εκεί, «Σύνδεσμος Ελλήνων Βετεράνων Αθλητών Στίβου Κωνσταντινουπολιτών», «Σύνδεσμος Κεντρικιάδων», «Σύνδεσμος Ιωακειμειάδων», «Σύλλογος Ζαππίδων», «Σύνδεσμος Ζωγραφειωτών», «Αδελφότης Κωνσταντινουπολιτών Μεγάλου Ρεύματος “Ο Ταξιάρχης”», αλλά και «Σωματείο Ελλήνων υπηκόων Απελαθέντων εκ Τουρκίας» (δείτε περισσότερες φωτογραφίες στο τέλος της σελίδας). 


Στημένα σε τραπέζια τα έργα τέχνης της Ειρήνης Πρίντεζη-Φράγκου, η οποία φιλοτέχνησε ειδικά για το Φεστιβάλ κούκλες «ντυμένες» το ρόλο επαγγελματιών. Όπως «ο ταπετσιέρης ο Τζώρτζης», ή ο λατερνατζής Αλλά και φιγούρες μοναδικές σαν την όμορφη Πολίτισσα με τα φούξια μπόα.

Λίγο πιο πέρα τα επαγγέλματα που χάθηκαν στο χρόνο, μια δουλειά του Κωνσταντινουπολίτη Ανδρέα-Πασχάλη Κωνσταντινίδη...

Στο βάθος τα μαγικά μπουκαλάκια πρώτων υλών από τα οποία παρασκευάζεται το Άγιο Μύρο – 57 είδη χρειάζονται, μας είπε ο μυρεψός του Οικουμενικού Πατριαρχείου Ιωσήφ Κωνσταντινίδης που φιλοξενήθηκε από τον Μορφωτικό Σύνδεσμο Νήσου Χάλκης Κωνσταντινούπολης. 

Τρεις ημέρες συζητήσεων, προβολών, αθλητικών δρωμένων, βραβεύσεων βετεράνων και σημαντικών ανθρώπων, όπως αυτή του ζεύγους Γ. Ν. Σαραγούδα για τη συμβολή τους στη διάσωση της παραδοσιακής μουσικής της Πόλης, αλλά και ευκαιρία ανθρώπινης επαφής μεταξύ φίλων που τους συνδέει ο δεσμός της ρίζας και της κοινής πατρίδας. Κορωνίδα του 3ου Φεστιβάλ Κωνσταντινουπολιτών, που με τόση επιτυχία διοργάνωσε η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών, οι χοροί της Πόλης.

Δείτε στιγμιότυπα από την παρουσία των χορευτών του Συλλόγου Περαμίων Κυζικηνών Νέας Περάμου Αττικής:

Κείμενο-φωτο-βίντεο: pontos-news.gr
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ