2014-10-08 15:51:42
Φωτογραφία για Πρόβλεψη βόμβα για την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου
Για τεράστιο πλεόνασμα αποταμίευσης στην Ευρώπη (το οποίο αναφέρει ως «ευρωπλεόνασμα») που θα επηρεάσει δραματικά τις ισορροπίες στην παγκόσμια αγορά κάνει λόγο ο αναλυτής της Deutsche Bank Γιώργος Σαράβελος σε δημοσίευμα του Marketwatch για την παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με τον ελληνικής καταγωγής αναλυτή, οι αποταμιεύσεις στην Ευρώπη είναι πολύ υψηλές σε σχέση με τις επενδυτικές ευκαιρίες: «Στα περίπου 400 δισ. δολάρια το χρόνο, το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ευρώπης είναι μεγαλύτερο από της Κίνας την δεκαετία του ‘00. Αν διατηρηθεί, θα είναι το μεγαλύτερο που έχει δημιουργηθεί στην ιστορία των παγκόσμιων αγορών».

Ο ίδιος, εντοπίζει το πρόβλημα της ευρωζώνης στην αδύναμη εγχώρια ζήτηση, τονίζει ότι «η Ευρώπη είναι η νέα Κίνα» και προσθέτει: «Μέσω μεγάλης ζήτησης για ξένα στοιχεία ενεργητικού, θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην τάση που θα ακολουθήσουν οι τιμές των στοιχείων ενεργητικού σε παγκόσμιο επίπεδο για το υπόλοιπο της δεκαετίας».

Παράλληλα, προβλέπει πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε έναν επιθετικό γύρο αγοράς στοιχείων ενεργητικού που θα ρίξει προς τα κάτω τις πραγματικές αποδόσεις, αναγκάζοντας τους Ευρωπαίους επενδυτές να αναζητήσουν αποδόσεις στο εξωτερικό.

Αυτό, σύμφωνα με τον αναλυτή της Deutsche Bank θα πιέσει ακόμη πιο κάτω το ευρώ, ρίχνοντας την ισοτιμία με το δολάριο στο 0,95 στο τέλος του 2017.

Πηγή: Star
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ