2014-10-09 07:11:07
Φωτογραφία για Απάντηση σε καταγγελία - διαμαρτυρία σχετικά με την απόφαση του υπουργού ναυτιλίας
Δυστυχώς, ο αγαπητός αναγνώστης είναι ένας ακόμη από τους χιλιάδες συμπατριώτες μου που δεν έχει ακόμη αποβάλλει το επαρχιακό σύνδρομο που συχνά χαρακτηρίζει τους μη φιλόζωους. Αποδεικνύει ότι διακατέχεται από το σύνδρομο του υπερφίαλου ανθρώπου που θεωρεί ότι μόνον αυτός ως «Ανώτερο Ον» έχει δικαιώματα σε αυτόν τον πλανήτη και φυσικά σε καμία περίπτωση τα όντα του ζωικού βασιλείου που σκοπός της ζωής τους είναι να μας υπηρετούν.

Είναι δε τόσο εχθρικά διακείμενος απέναντι στα ζώα που δεν μπορεί να κρίνει χωρίς εμπάθεια την πράξη του Υπουργού Ναυτιλίας. Η δε επιχειρηματολογία του, μόνο τον γέλωτα μπορεί να προκαλέσει.

Συγκεκριμένα, εκφράζει την τουριστική του ανησυχία για την πιθανή υποβάθμιση των ελληνικών ακτών με την πρόσβαση των ζώων σε αυτές, χωρίς να προσέξει ότι ο Υπουργός μίλησε για επιλογή συγκεκριμένων ακτών με κριτήριο την επισκεψιμότητα τους. Είναι δε αυτονόητο ότι θα εξαιρεθούν όλες οι παραλίες που αποτελούν βιότοπους.


Δεν εκφράζει όμως στην επιστολή του την ανησυχία του για τις ακτές που η βιομηχανική ρύπανση έχει, όχι μόνο υποβαθμίσει αλλά και μετατρέψει σε εστίες μόλυνσης, καθιστώντας τις επικίνδυνες για την υγεία μας. Ενδεχομένως ανησυχεί για τη μόλυνση από τις τρίχες του λουόμενου ζώου (γιατί η φυσιολογία τους, όπως θέλω να πιστεύω ότι γνωρίζει, δεν τους επιτρέπει να ουρούν ή να αφοδεύουν στο νερό, όπως κάνει ο άνθρωπος) αλλά δε διαμαρτύρεται για το Υπουργείο Ναυτιλίας που δεν μπορεί να ελέγξει τα πλεούμενα και τις αποχετεύσεις των παραθαλάσσιων πόλεων, που κατά καιρούς αδειάζουν τόνους λύματα στις ελληνικές θάλασσες.

Όσο για τους περιβαντολλόγους στους οποίους αναφέρεται, ευελπιστώ να ανησυχούν για τις πραγματικές αιτίες μόλυνσης της θάλασσας , όπως τα υφαλοχρώματα που εμπεριέχουν βιοκτόνα τοξικά και τριμπουτιλίνη, τα πετρέλαια και τα λιπαντικά που βρίσκονται στα σεντινόνερα των πλοίων και ρυπαίνουν καθημερινά τη θάλασσα και όχι για τα μικρά ζωάκια που είναι και τα ίδια θύματα του «Ανώτερου Όντως», αυτού που έχει τη λογική!!!

Τέλος, ανησυχεί μήπως τα ζώα πιθανώς θα διαταράξουν την ησυχία των λουόμενων, ξεχνώντας μάλλον τις φωνές από τις μαμάδες, τους μπαμπάδες και τα μικρά παιδάκια τους, αλλά ξέχασα, φυσικά αυτοί είναι άνθρωποι και δεν διαταράσσουν τη γαλήνη των λουόμενων, όσο και να φωνάζουν! Αυτοί είναι δίποδα ζώα, άρα ανώτερα… Ας μην παρεξηγηθεί ο φίλος μας με τον όρο «ζώα» γιατί ζώα είμαστε και εμείς, και βιολογικά και μεταφορικά και μάλιστα τα χειρότερα…..

Για να ολοκληρώσω, χαίρομαι που επιτέλους ένα έλληνας υπουργός τολμά και νομοθετεί, βάζοντας τέλος στην ασάφεια του Νόμου που επιτρέπει να δίνει ο καθένας μας ερμηνεία κατά το δοκούν.

Ε. Κουτσουδάκη

Εκπαιδευτικός και μέλος δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η όπερα των δύο κόσμων
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η όπερα των δύο κόσμων
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ