2014-10-10 08:28:31
Φωτογραφία για FT : Ο «σταλινισμός» του Ερντογάν στο Κομπάνι θα γίνει μπούμερανγκ
Η Άγκυρα όχι μόνο κάθεται και παρακολουθεί την σφαγή των υπερασπιστών του Κομπάνι από το ISIS, αλλά και εμποδίζει άλλους που προσπαθούν να τους βοηθήσουν, γράφει ο David Gardner. Ο «σταλινικός» κυνισμός του Ερντογάν και το μπούμπερανγκ του ΡΚΚ.

Για μια χώρα που καλλιέργησε τόσο έντονα τις φιλοδοξίες της μεγάλης περιφερειακής δύναμης, η Τουρκία προσφέρει ένα θέαμα αναμφισβήτητης αδυναμίας στα σύνορά της με την Συρία, καθώς οι ανελέητοι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε ISIS, επιτίθενται την πολιορκημένη κουρδική πόλη Κομπάνι.

Πιθανόν να αποδειχθεί μια καθοριστική στιγμή για την Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του άνδρα που έχει επιβληθεί στην πολιτική όσο κανένας άλλος μετά τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος συγκρότησε την χώρα από τα χαλάσματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Παρά την τοπικιστική αλαζονεία του Προέδρου Ερντογάν και την θέση της Τουρκίας ως δεύτερης μεγαλύτερης στρατιωτικής δύναμης στο ΝΑΤΟ, η νέο-ισλαμιστική ηγεσία της χώρας εμφανίζεται απρόθυμη ή ανίκανη να αποτρέψει το αιματοκύλισμα στο Κομπάνι, που συμβαίνει ενώ τα τανκς της βρίσκονται σε απόσταση βολής.


Αυτή η άρνηση δράσης, θα έχει ως αποτέλεσμα να σαμποταριστεί το έργο ζωής του Ερντογάν για ειρήνευση με την μεγάλη κουρδική μειονότητα της Τουρκίας. Σε αυτό θα οδηγήσει πιθανή απώλεια του Κομπάνι, καθώς οι Κούρδοι εξεγείρονται σε όλη την περιοχή, εκτιμώντας ότι η Άγκυρα όχι μόνο κάθεται και παρακολουθεί την σφαγή των υπερασπιστών της πόλης από τους τζιχαντιστές φανατικούς του ISIS, αλλά και εμποδίζει άλλους που προσπαθούν να τους βοηθήσουν.

Παραμερίζοντας τις διαφορές στις κλίμακες, η πολιτική του Ερντογάν μοιάζει τόσο κυνική όσο με του Στάλιν, όταν σταμάτησε τον Κόκκινο Στρατό του στις ανατολικές όχθες του Βιστούλα το 1944, ενώ οι Ναζί έσφαζαν όσους είχαν επιζήσει από την εξέγερση στην Βαρσοβία.

«Ενας σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν συμπεριφέρεται έτσι, όταν γίνεται κόλαση λίγα μέτρα από τα σύνορά του», φέρεται να σχολίασε κορυφαίος Αμερικανός αξιωματούχος στους New York Times.

Περισσότερα στο Euro2Day
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΑΝΕΚΔΟΤΟ: Ο χωριανός
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΑΝΕΚΔΟΤΟ: Ο χωριανός
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ