2014-10-11 11:40:04
Φωτογραφία για Χαιρετίζουν τη ρωσική θέση
 Μικαέλλα Λοίζου

Ικανοποίησε τα κόμματα η ανακοίνωση της Μόσχας, όμως ζητούν περισσότερα

Την ανάγκη για μεγαλύτερη επένδυση στις σχέσεις μας με τη Ρωσία επισημαίνουν οι πολιτικές δυνάμεις, αναμένοντας αποτελεσματική αντίδραση από τους δυτικούς εταίρους

ΑΚΕΛ-ΕΔΕΚ ζήτησαν τις παρεμβάσεις των όμορων κομμάτων τους

Την ικανοποίησή τους για την προχθεσινή τοποθέτηση της Μόσχας στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων εξέφρασαν, χθες, με ανακοινώσεις τους οι πολιτικές δυνάμεις. Την ίδια στιγμή, επεσήμαναν τη σημασία μιας εξωτερικής πολιτικής, που περιλαμβάνει όλους τους ισχυρούς παίκτες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, αφού καλωσόρισε την ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, εξέφρασε την ελπίδα οι κυβερνώντες να προβληματιστούν, να εγκαταλείψουν τις αυταπάτες και να επαναφέρουν τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της εξωτερικής μας πολιτικής. Η Ρωσική Ομοσπονδία, είπε, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την Κύπρο, για μια ακόμη φορά παρουσιάζεται σταθερός και συνεπής υποστηριχτής των δικαίων του κυπριακού λαού.


Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ διατύπωσε τη θέση ότι οι εξελίξεις επαναβεβαιώνουν με ξεκάθαρο τρόπο πόσο λανθασμένες είναι οι επιλογές της κυβέρνησης ΔΗΣΥ - Αναστασιάδη στην εξωτερική πολιτική, με τη μονοδιάστατη προσκόλληση στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τη Δύση, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη υποβάθμιση και υπονόμευση των σχέσεων με παραδοσιακούς συμμάχους και φίλους της Κύπρου, όπως η Ρωσική Ομοσπονδία. «Η Ρωσική Ομοσπονδία επιλέγει να μας στηρίζει, ενώ οι δυτικοί "στρατηγικοί μας σύμμαχοι" ποιούνται την νήσσαν», πρόσθεσε.

Στο πλευρό της Κύπρου

«Για μια ακόμη φορά η Ρωσία στέκεται στο πλευρό της Κύπρου απερίφραστα, με θέρμη και ανεπιφύλακτη καταδίκη της τουρκικής συμπεριφοράς», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου χαιρετίζοντας την ανακοίνωση. «Η μονόπλευρη και μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική δεν εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα. Η ισορροπημένη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική είναι αυτή που διασφαλίζει τα ζωτικά συμφέροντα της Κύπρου», τόνισε.

Επανέλαβε, ταυτόχρονα, τη θέση της ΕΔΕΚ για ανάγκη προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εναντίον των επιδρομικών ενεργειών της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, που συνιστούν άμεση απειλή διατάραξης της ειρήνης. Θα πρέπει να διατυπωθεί αίτημα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για παραβίαση κανόνων του Ευρωπαϊκού Δικαίου, είπε. Η ομόψυχη στήριξη των αποφάσεων που πήραμε στο Συμβούλιο Αρχηγών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα των χειρισμών για αντιμετώπιση της τουρκικής πολιτικής, κατέληξε.

Αναθέρμανση σχέσεων

«Ως Συμμαχία Πολιτών εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την αντίδραση της ρωσικής Κυβέρνησης στις τουρκικές επιθετικές πρωτοβουλίες και αποφάσεις. Αναμένουμε από την Κυβέρνηση όπως αναθερμάνει τις σχέσεις με τη φίλη χώρα της Ρωσίας και όπως ανασχεδιάσει την εξωτερική της πολιτική με έναν τρόπο εξισορροπημένο και όχι ετεροβαρή», δήλωσε ο Πρόεδρός της Γιώργος Λιλλήκας.

Η Κύπρος στον αντικατοχικό αγώνα που διεξάγει και έχοντας μπροστά της την τουρκική επιθετικότητα δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει φίλους, ιδιαίτερα φίλους που αποδείχθηκαν χρήσιμοι και αποτελεσματικοί, υπογράμμισε.

«Η Κύπρος πρέπει να ενισχύσει τις φιλίες της με όλες τις χώρες που μπορούν να μας στηρίξουν σε αυτόν τον δύσκολο αγώνα και αυτές τις δύσκολες ώρες», κατέληξε.

Να μην αλληθωρίζει

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε τη στήριξή του στις ενέργειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ και ζήτησε από την Ε.Ε. να μην «αλληθωρίζει», όταν πρόκειται για δραστηριότητες μιας χώρας που επιθυμεί να ενταχθεί στην Ένωση. «Εάν για οποιοδήποτε λόγο ολιγωρήσουμε ή αδυνατίσουμε την αντίδρασή μας, χάνουμε την ΑΟΖ», προειδοποίησε. Ανέφερε, ακόμη, ότι θα πρέπει να ζητηθεί από την Ε.Ε. να επιβάλει κυρώσεις, γιατί, όπως είπε, δεν μπορεί η Ε.Ε. «να αλληθωρίζει όταν υπάρχουν ζητήματα που αφορούν μια χώρα μέλος της και ξένη επεκτατική επέμβαση από χώρα που θέλει να γίνει μέλος».

Έστειλαν επιστολές

Σημειώνεται ότι ο Γιαννάκης Ομήρου ζήτησε την παρέμβαση των σοσιαλιστικών κομμάτων για «τις ενέργειες και απειλές της Τουρκίας» στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας με επιστολή του προς τους Προέδρους και Γενικούς Γραμματείς του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES), της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (SI) και των κρατών-μελών του ΕΣΚ.

Ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, απέστειλε από πλευράς του ενημερωτικές επιστολές για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και έκκληση αλληλεγγύης σε αδελφά κόμματα του εξωτερικού. Με την επιστολή παρακαλούνται τα κόμματα να θέσουν το ζήτημα στα κοινοβούλια και στις κυβερνήσεις των χωρών τους.

σημερινή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ