2014-10-11 18:51:05
Φωτογραφία για Πιέσεις στις διεθνείς κεφαλαιαγορές
Eντονες πιέσεις δέχθηκαν και χθες οι διεθνείς κεφαλαιαγορές, καθώς τα τελευταία νέα από την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά Δεν είναι τυχαίο ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας βάζοντας για φέτος τον πήχη στο 3,3% (από 3,4% πριν) και για το 2015 στο 3,8% (από 4%).

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στην Ευρωζώνη, το ΔΝΤ αναμένει για φέτος ανάπτυξη μόλις 0,8%, από 1,1% προηγουμένως και για το 2015 στο 1,3%, από 1,5% πριν. Επιπλέον, δίνει 30% πιθανότητα η Ευρωζώνη να εισέλθει σε περίοδο αποπληθωρισμού και 40% πιθανότητα να βιώσει νέα ύφεση.

Οι δείκτες Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ευρωπαϊκοί δείκτες υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά μηνών (και το Χρηματιστήριο Αθηνών στα χαμηλότερα ενός έτους, στις 1.004,88 μονάδες), με τους επενδυτές να επηρεάζονται αρνητικά και από τις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ότι τα προβλήματα της Ευρωζώνης είναι «δομικά και όχι κυκλικά».


Το «καμπανάκι» χτυπάει κυρίως για τη γερμανική οικονομία, για την οποία κορυφαίοι οργανισμοί κατεβάζουν για φέτος τον πήχη της ανάπτυξης στο 1,3%-1,4% και για του χρόνου στο 1,2%-1,5%, ρυθμοί οι οποίοι δεν αποκλείεται να υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο εάν δεν βελτιωθεί το κλίμα για τους Ευρωπαίους... «πελάτες» των γερμανικών προϊόντων. Η πλειονότητα των οικονομολόγων «πιέζει» την κυβέρνηση Μέρκελ για αλλαγή πολιτικής σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση όλων των χωρών της Ευρωζώνης και κυρίως των λεγόμενων «προβληματικών» και να χαλαρώσουν τους δημοσιονομικούς στόχους προτάσσοντας μέτρα ανάπτυξης, προκειμένου να μην επιστρέψει η περιοχή στην ύφεση.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ